Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

65 доживотни присъди произнесе съд в Анкара на подсъдими за опита за преврат през 2016-а

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

65 доживотни присъди произнесе съд в Анкара. Подсъдимите отговарят за завземането на щаба на Военноморските сили на Турция в нощта на опита за преврат на 15 юли 2016 г. 

47 от подсъдимите получиха утежнени доживотни присъди, които се изтърпяват при по-сурови условия. На 18 души присъдите бяха намалени от утежнени на обикновени. Основанието на съдебното решение е опит за насилствена промяна на конституционния ред. По същия процес са подсъдими други 8 души, от тях трима бегълци, които са в неизвестност. Поради това техният случай беше отделен от общото дело.

Обвинените използваха правото си на последна дума, за да пледират още веднъж „невинен“.

Сред осъдените са няколко адмирали, включително бившите ръководители на военноморското разузнаване и на отдела на флота, отговарящ за ученията.

В Турция продължават още няколко масови процеса, свързани с опита за преврат преди две години. Сред тях са процес в източната провинция Сиирт, друг в Измир с 280 обвиняеми, както и процесът, свързан с военновъздушната база „Акънджъ“, считана за център на заговора. По него подсъдими са близо 500 души. ​


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна