Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигналите за затопляне на отношенията между Северна и Южна Корея се отразяват позитивно на световните фондови борси

Новината за предстоящи през април исторически преговори между Северна и Южна Корея и информацията, че властите в Пхенян изглеждат отворени за провеждането на честни разговори със САЩ относно премахването на ядрените оръжия и нормализация на техните отношения, допринасят допълнително за днешният подем на световните фондови борси.

Подновеният инвеститорски риск-апетит на пазарите на акции е факт, след като видни представителите на Републиканската партия, включително и говорителят на Камарата на представителите - Пол Райън, се изказаха против идеята на президента Доналд Тръмп за въвеждане на митнически тарифи за вноса на стомана и алуминий. Сериозната вътрешна и външна опозиция сякаш намалява шансовете на администрацията на Тръмп да изпълни заплахата си и да обяви през тази седмица мита от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий, което би довело до контрамерки от основни търговски партньори на САЩ като ЕС.

Отслабването на притесненията за възможна търговска война и информациите за затопляне на отношенията между двете корейски държави допринасят за нарастване на фючърсите на американските фондови индекси преди старта на реалната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на индекса DJIA се повишават на извън борсовата търговия с близо 150 пункта (повишение с 0,6%), след като снощи индексът на сините чипове нарасна с цели 336 пункта (или с 1,37%).

Фючърсите на широкия индекс S&P500 се повишават с 0,42%, а на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,59%, което предполага задълбочаване на тяхното възходящо движение по време на търговията на Уолстрийт, след като в понеделник те също напреднаха с около и над 1%.

И европейските борси приветстват информациите за истински пробив в отношенията по оста Северна и Южна Корея и по оста САЩ - Северна Корея, като общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,65%. Германският индекс DAX се повишава с 0,91%, френският CAC40 - с 0,78% и британският FTSE100 - с 0,8%. Най-здрав ръст от 1,76% бележи индексът на борсата в Милано MIB, заличавайки вчерашното си понижение с 0,4% като първа реакция на резултатите от неделните избори в Италия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени