Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново напрежение на световните борси след оставката на водещ икономически съветник на Доналд Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на световните фондови пазари се намират под нов натиск от продажби, след като най-високопоставеният икономическият съветник в Белия дом – Гари Кон подаде оставка в знак на протест срещу намерението на Доналд Тръмп да въведе високи мита за вноса на стомана и алуминий в САЩ.

От една страна, инвеститорите по цял свят имаха най-голямо доверие именно на професионaлния инвеститор Гари Кон – бивш ръководител в банката Goldman Sachs, тъй като считаха, че той е един от малцината от управленския екип на президента Тръмп, който си е на мястото. От друга страна, оставката на един от най-големите поддържници на свободната търговия поднови страховете, че американският президент ще изпълни намерението си за налагане на високи данъчни мита, давайки по този начин старт на търговска война с основни бизнес партньори на САЩ като Канада, Китай, ЕС и в частност Германия.

Въпреки че за оставката на Гари Кон се заговори по-рано през вчерашния ден, след официалната информация за неговото напускане американските фондови фючърси отбелязаха солиден спад на извънборсовата търговия. Фючърсите на индекса DJIA се сринаха за кратко с над 400 пункта (или с 1,7%), преди да ограничат част от първоначалните загуби, като в началото на днешната европейска търговия те се понижават с 320 пункта (спад с 1,3%). Фючърсите на широкия индекс S&P500 пък се понижават с 0,92%, а на технологичния индекс Nasdaq100 – с 0,92%, след като вчерашната реална търговия на Уолстрийт приключи леко на зелена територия (DJIA се повиши с 0,04%, S&P500 – с 0,26% и Nasdaq Composite – с 0,56%).

Инвеститорите на азиатските и на европейските фондови пазари също реагират негативно на новината за оставката на Гари Кон и на подновените опасения за въвеждането на американски мита върху вноса на стомана и алуминий, което да доведе до ответни мерки от водещи бизнес партньори на САЩ и респективно до търговска война.

Японският фондов индекс Nikkei се понижи с 0,77% към близо четири и половина месечно дъно, като най-сериозно пострадаха акциите на стоманодобивните компании. Индексът Topix Iron & Steel index, включващ компаниите от стоманодобивния сектор, се понижи с 2,1% и вече загуби 7,8% от стойността си, откакто Доналд Тръмп анонсира плановете си за въвеждане на митнически тарифи.

Китайският индекс Shanghai Composite се понижи с 0,55%, индексът Hang Seng – с 1,03%, a австралийският ASX200 – с 1,01%. Понижение с 0,4% отчете дори южнокорейският индекс Kospi въпреки вчерашните новини за безпрецедентно затопляне на отношенията и за предстоящи преговори между Северна и Южна Корея.

Европейските пазари на акции също стартират днешната търговия с известни понижения, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,35%, германският DAX 30 – с 0,3%, френският CAC 40 – с 0,26% и британският FTSE100 – с 0,15%.

Притесненията за глобална търговска война и подновеното напрежение на фондови борси се отразяват негативно и на пазарите на суровини. Петролните фючърси се понижават с между 0,8% и 0,9% отчасти и като реакция на данни на Американския петролен институт, според които петролните складови запаси в САЩ са нараснали през последната седмица с цели 5,7 млн. барела.

Подновеното напрежение на капиталовите пазари допринесе за поскъпна на японската йена и на швейцарския франк с оглед на техния статут на "валути-убежища".

Щатският долар се понижи до 105,46 йени с поглед отново към неговото многогодишно дъно от края на предходната седмица около 105,25 нивото (най-ниско ниво от ноември 2016-а година), докато еврото отстъпи от вчерашен 7-дневен връх около 132,00 йени малко под 131,00 нивото.

В същото време американската валута се търгува под 0,9400 швейцарски франка, а еврото върна назад към 1,1630 швейцарски франка, след като във вторник поскъпна рязко до 6-семдичен връх около 1,1673 нивото, тъй като вчерашната новина за предстоящи преговори между Северна и Южна Корея първоначално намали геополитическото напрежение и респективно статута на франка и на йената като "валути-убежища".

Канадският долар и мексиканското песо също реагира негативно на оставката на Гари Кон, тъй като тя сякаш увеличава рисковете за цялостно оттегляне на САЩ от преговорите за NAFTA (Северноамериканското споразумение за свободна търговия между Канада, САЩ и Мексико). Канадският долар се понижава с 0,5%, а мексиканското песо отслабва с 0,6% спрямо щатския долар.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени