Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Hayes & Y" - групата, забелязана от BBC

Музикантите готвят голям концерт на 10 март в София

В сутрешното ни Радиокафе днес беше Иво (Ивайло Делев, официално казано) от Hayes & Y! Групата, която от две години е в Манчестър; групата, която (според мнозина, и то съвсем заслужено) е сред най-добрите явления в родната музика през последните години; групата, която звучи все едно не е българска (в хубавия смисъл) и е толкова модерна, толкова в крак с това, което се случва по клубните сцени по света; групата, която успя с две свои песни да се появи в ефира на BBC… За всичко това си говорим с басиста на групата Иво, за това как са качили песните си на платформата на BBC за групи и изпълнители, които си нямат лейбъл, как са ги харесали, как са ги поканили за кратък акустичен сет... А двете песни, за които споменах, са най-новите им - Always So Simple, Always So Cold (която 10 седмици бива пускана по BBC Манчестър) и The Feeling, която пък даже прозвучава в национален ефир.

Цялата група вече е в София, включително и финландския им барабанист Денис Холбек, когото "забърсали" в Лондон, където Hayes & Y се подвизават половин година, преди да изберат да се установят в Манчестър. Там не е чак толкова "нечовешко" струпването на групи и музиканти от всякакъв стил и калибър. Но пак е град с традиции в рока, и то какви - достатъчно е да споменем Oasis, пак клубният живот е изключително наситен, непрестанно се случва какво ли не, но хубавото е (пак по думите на Иво), че "всичко зависи от теб и от това, което правиш - ако си добър, започват да те търсят". Всичко, разбира се, отнема време. Но паралелно с всичко това момчетата от Hayes & Y създават музика. Всички те живеят в един апартамент (без барабаниста) и когато и да им хрумне добра идея, тутакси могат да я обсъдят и доразвият. Иначе идеите най-често идват от вокалиста Благослав Атанасов, чиито са и текстовете, но после всички сядат заедно за аранжимента. Иначе навсякъде участията им са само с авторски песни - "за кавъри не се говори, или си трибют група или правиш авторска музика, това е".

Та всички от Hayes & Yвече са в София, защото на 10 март имат голям концерт в София Лайф. И го чакат с нетърпение. Могат да свирят авторска музика в продължение на час и 45 минути на този етап. До края на годината планират да запишат още 4 песни, да издадат EP... мечтаят за добри фестивални участия на Острова, което би било наистина голям пробив.

Говорим и слушаме, разбира се - първо най-новата The Feeling, която е с малко по "поп звучене и завръщане към брит рока на 80-те", после Always So Simple...и при двете, между другото, Hayes&Y са "поели контрола върху нещата сами", записали са ги в апартамента си (е, смесването и мастерирането са "аутсорснати" отвъд океана), а резултатите за забележителни. И затова Hayes & Y звучат често по Радио София. Заслужават го!

Чуйте разговора с Иво Делев и не отлагайте билетите за последния момент на 10-и…
Всъщност, вижте и клипа към The Feeling:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна