Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емирът на Катар, президентът и премиерът обсъдиха икономическото партньорство между Доха и София

| обновено на 08.03.18 в 14:51
3
Румен Радев и шейх Тамим бин Хамад Ал Тани
Снимка: БГНЕС


България и Катар ще си сътрудничат при изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен природен газ от Катар за страната ни и региона на Югоизточна Европа. Меморандумът за сътрудничество беше подписан при посещението на емира на Катар в София. Двете страни ще подкрепят участието на своите национални енергийни компании в съвместни проекти за проучване, добив и пренос на петрол. Ще се търсят варианти за съвместни дейности, включително създаване на смесена компания. 

Утвърждаването на България като регионален център на информационните технологии в Югоизточна Европа и бързото развитие на телекомуникациите и туризма създават предпоставки за привличането на катарски инвестиции в тези сектори на българската икономика. Тази позиция споделиха при срещата си в София президентът Румен Радев и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

При откриването на двустранен бизнес-форум в София министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че българските компании могат да представят качествени продукти на катарския пазар:

"Активната размяна на визити на най-високо ниво, както на правителствено, така и на бизнес равнище, са индикация за отличните отношения между България и Катар и са предпоставка за реализиране на успешни съвместни проекти и инициативи с реални резултати."

В присъствието на премиера Бойко Борисов и емира на Катар бяха подписани три меморандума за сътрудничество в различни сфери, сред които и енергетиката. Те включват изграждането на нова инфраструктура за доставки на природен газ от Катар за страната ни и Югоизточна Европа. 
Възможностите за повече инвестиции от Катар в България и инфраструктурните проекти за свързаност на Балканите и Европейския съюз обсъдиха на среща в София премиерът Бойко Борисов и емирът на Катар. Борисов е подчертал, че двете страни трябва да си поставят по-амбициозни задачи в сферата на инвестициите. Премиерът е запознал шейх Ал-Тани с картата на транспортните коридори 4, 8, 9 и 10. След срещата в Министерския съвет са били подписани три меморандума за сътрудничество в различни области, сред които енергетиката. Двете страни ще си сътрудничат при изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен природен газ от Катар за страната ни и региона на Югоизточна Европа. 

Премиерът обясни, че има интерес за инвестиции в инфраструктурни проекти и в курортите в страната: "Така, че щом дойде време за подпис, сме на линия". 

По-рано днес емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани беше посрещнат с официална церемония от президента Румен Радев пред сградата на „Дондуков“ 2. Задълбочаването на връзките между инвестиционните, бизнес и академичните среди на двете държави като бъдещи партньорства в областта на икономиката, енергетиката, селското стопанство, транспорта и туризма бяха акцентите на разговора. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна