Спецсъдът прекрати делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

| обновено на 08.03.18 в 14:50
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд прекрати делото за продажбата през 2011 година на държавния пакет акции в електроразпределителното дружество EVN. Според магистратите обвинителният акт е внесен в съда от некомпетентен орган. Това означава, че прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП) не може да внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд, след като той вече е бил внесен в Софийски градски съд (СГС), т.e. намирал се е в съдебна фаза.

До тази ситуация се стигна, след като СГС върна на прокуратурата обвинителния акт срещу ексминистрите Трайчо Трайков и Симеон Дянков, бизнесмена Иво Прокопиев и трима шефове в инвестиционния посредник по сделката за акциите в EVN "Блублокърс". Когато казусът стигна до Апелативния съд, в сила вече бяха промени в НПК, които пратиха така наречените "корупционни дела" в специализирания съд. Изключение се прави само за делата в съдебна фаза, какъвто е и този случай. Освен това обвиненията срещу представителите на "Блублокърс" са подсъдни на Районния съд, т.е. няма как да бъдат съдени от специализирания.

В обвинителния акт, според магистрати, са допуснати съществени процесуални нарушения, ограничаващи правата на подсъдимите.

Адвокат Ина Лулчева коментира решението на спецсъда:

"Втори съд казва на прокуратурата, че такова обвинение, по този начин формулирано, не може да има. Съдът прие, че не е уточнено мястото, не са уточнени ясно вредите, има противоречия в самите обвинения".

Прокурорът Емил Петров заяви:

"Това е процес, който ще се докаже, ще види цялото общество как се продават държавни активи. Няма да се чудим утре защо сме на този хал, защото държавните активи са продадени по този задкулисен начин - с игри, които ние сме се опитали в този обвинителен акт да ги покажем. Затова виждате сега какво става с ЧЕЗ".

Сега прокуратурата трябва да коригира обвинителния акт съобразно указанията на съда и отново да го внесе или срещу същите подсъдими, но при отстраняване на нарушенията, или срещу част от тях. Как ще действат от държавното обвинение днес не стана ясно, защото, както обясни прокурор Емил Петров, "тепърва ще се запознава с мотивите на съда".

По-рано днес адвокатите на обвиняемите по делото поискаха от Специализирания наказателен съд да го върне на прокуратурата. Основният аргумент беше неяснота по обвиненията и липса на връзка между шестимата подсъдими. По линия на присъствието в процеса на представителите на инвестиционния посредник, консултирали продажбата на държавните 33% от EVN, защитниците им обясниха, че техните обвинения не са от компетентността на специализирания съд и затова мястото на Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев не е в този процес. Присъствието им пък правело делото по-тромаво, с което щяло да се наруши правото на процес в разумен срок на Дянков, Трайков и Прокопиев, твърдят техните адвокати. Прокуратурата отхвърли всички възражения, определяйки ги като защитна теза. 

Разпоредителното заседание беше отложено за днес, след като на 15-и януари бяха констатирани процесуални пропуски и липсващи адвокати. Този тип заседания беше въведен с промени в НПК - контра мярка за протакане на делата. 

Щетата по случая, която прокуратурата е изчислила, е в размер на 20 милиона лева. През януари прокурорите по делото Дойчо Тарев и Емил Петров бяха лаконично уверени в доказателствата: "След като е внесено в съда, смятаме, че ще издържи". 

Още от категорията

Проф. дмн. Данон: Общият медицински център и болница за евреи и араби е важен за подобряването на отношенията

Еврейският университет в Ариел се намира зад „зелената линия“, т.е. на териториите, които според договореностите в Осло би трябвало да са част от бъдещата държава Палестина. Негов президент е роденият в Пазарджик проф. дмн. Юда Данон. Проф. Данон ръководи създаването на най-голямата детска болница в Близкия Изток "Шнайдер“ , където..

публикувано на 20.06.18 в 15:47
Българска академия на науките

Синоптици от Монтана се включват утре в националния протест пред сградата на БАН

Синоптици от Монтана се включват утре, от 9 до 10.30 часа, в националния протест-митинг пред сградата на БАН в София. Метеоролозите са недоволни от неправомерното разпределение на средствата от държавата. Протестът на синоптиците е срещу целенасочения опит на ръководството на БАН да ликвидира дейността на Националния институт по метеорология и..

публикувано на 20.06.18 в 15:20

Геодезисти: Крайбрежната плажна ивица не е отразена в проекта за ОУП на Царево

В проекта за Общ устройствен план на Царево не е отразена крайбрежната плажна ивица и грешно е отразена   границата на охранителната зона “А“. Това пише в становище на камарата на геодезистите в България. Експертите уточняват, че крайбрежната ивица е включена в населените места и е предвидена за застрояване при ограничени показатели...

публикувано на 20.06.18 в 15:19

КТ "Подкрепа" подготвя законодателни промени за нощния труд

КТ "Подкрепа" подготвя законодателни промени, които да регламентират по-високо заплащане и по-добри условия за нощния труд. Предложенията ще бъдат представени на властта с началото на новия политически сезон през есента, съобщи президентът на синдиката Димитър Манолов . Повече от 400 000 българи полагат нощен труд, в повечето..

обновено на 20.06.18 в 15:09

В. Симеонов: Сигналите за незаконно строителство по плажовете са основателни

Вицепремиерът Валери Сименов продължава да твърди, че сигналите, които подава за незаконно строителство по плажовете, са основателни. Той не приема становищата на ведомства, които го опровергават. "Аз съм публикувал във Фейсбук протокола от проверката на ДНСК и съм публикувал разпореждането към кмета на община Несебър в 15-дневен срок да премахне тези..

публикувано на 20.06.18 в 15:02

Заменят локалните сървъри към пунктовете за технически прегледи с единна електронна система

Локалните сървъри към пунктовете за годишните технически прегледи на автомобилите се премахват и се въвежда единна електронна система, която създава по-качествен контрол при прегледа на автомобила, каза инж. Любомир Тодоров – началник отдел на Технически прегледи и одобрение на пътни превозни средства "Автомобилна администрация". Това е..

публикувано на 20.06.18 в 14:58

За тайните на билкарството

Все повече се засилва приложението на билките. Това подчерта в интервю за предаването "Хоризонт до обед" д-р Тодор Минков, автор на книгата "Българска народна медицина“:  "България е една от страните с най-много диворастящи растения, като над 1000 от тях са лековити. По традиция народът използва тези растения за лечение. Обикновено в..

публикувано на 20.06.18 в 13:53