Спецсъдът прекрати делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

| обновено на 08.03.18 в 14:50
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд прекрати делото за продажбата през 2011 година на държавния пакет акции в електроразпределителното дружество EVN. Според магистратите обвинителният акт е внесен в съда от некомпетентен орган. Това означава, че прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП) не може да внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд, след като той вече е бил внесен в Софийски градски съд (СГС), т.e. намирал се е в съдебна фаза.

До тази ситуация се стигна, след като СГС върна на прокуратурата обвинителния акт срещу ексминистрите Трайчо Трайков и Симеон Дянков, бизнесмена Иво Прокопиев и трима шефове в инвестиционния посредник по сделката за акциите в EVN "Блублокърс". Когато казусът стигна до Апелативния съд, в сила вече бяха промени в НПК, които пратиха така наречените "корупционни дела" в специализирания съд. Изключение се прави само за делата в съдебна фаза, какъвто е и този случай. Освен това обвиненията срещу представителите на "Блублокърс" са подсъдни на Районния съд, т.е. няма как да бъдат съдени от специализирания.

В обвинителния акт, според магистрати, са допуснати съществени процесуални нарушения, ограничаващи правата на подсъдимите.

Адвокат Ина Лулчева коментира решението на спецсъда:

"Втори съд казва на прокуратурата, че такова обвинение, по този начин формулирано, не може да има. Съдът прие, че не е уточнено мястото, не са уточнени ясно вредите, има противоречия в самите обвинения".

Прокурорът Емил Петров заяви:

"Това е процес, който ще се докаже, ще види цялото общество как се продават държавни активи. Няма да се чудим утре защо сме на този хал, защото държавните активи са продадени по този задкулисен начин - с игри, които ние сме се опитали в този обвинителен акт да ги покажем. Затова виждате сега какво става с ЧЕЗ".

Сега прокуратурата трябва да коригира обвинителния акт съобразно указанията на съда и отново да го внесе или срещу същите подсъдими, но при отстраняване на нарушенията, или срещу част от тях. Как ще действат от държавното обвинение днес не стана ясно, защото, както обясни прокурор Емил Петров, "тепърва ще се запознава с мотивите на съда".

По-рано днес адвокатите на обвиняемите по делото поискаха от Специализирания наказателен съд да го върне на прокуратурата. Основният аргумент беше неяснота по обвиненията и липса на връзка между шестимата подсъдими. По линия на присъствието в процеса на представителите на инвестиционния посредник, консултирали продажбата на държавните 33% от EVN, защитниците им обясниха, че техните обвинения не са от компетентността на специализирания съд и затова мястото на Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев не е в този процес. Присъствието им пък правело делото по-тромаво, с което щяло да се наруши правото на процес в разумен срок на Дянков, Трайков и Прокопиев, твърдят техните адвокати. Прокуратурата отхвърли всички възражения, определяйки ги като защитна теза. 

Разпоредителното заседание беше отложено за днес, след като на 15-и януари бяха констатирани процесуални пропуски и липсващи адвокати. Този тип заседания беше въведен с промени в НПК - контра мярка за протакане на делата. 

Щетата по случая, която прокуратурата е изчислила, е в размер на 20 милиона лева. През януари прокурорите по делото Дойчо Тарев и Емил Петров бяха лаконично уверени в доказателствата: "След като е внесено в съда, смятаме, че ще издържи". 

Още от категорията

Известният автокрадец Георги Воденичаров - Кико е задържан в София след преследване

Известен автокрадец беше задържан в столичния квартал "Витоша" при операция на Главна дирекция "Национална полиция" през изминалата нощ. По информация на "Хоризонт", арестуваният е Георги Воденичаров, познат с прякора Кико. При акцията друг автокрадец, познат с прозвището Лъвицата, е успял да избяга. Очаква се той да бъде обявен за издирване...

публикувано на 25.09.18 в 08:42

Хасан Адемов: Промените в Закона за семейните помощи за деца ще влязат в сила от 1 януари догодина

Д-р Хасан Адемов, председател на социалната комисия в НС и адвокат Златина Хаджипанайотова коментираха промяната, според която персоналните пенсии за деца сираци от 1 януари догодина ще бъдат заменени с месечна помощ. Парламентът прие на първо четене промените в Закона за семейните помощи за деца миналата седмица. Очаква се тази седимца промените..

публикувано на 25.09.18 в 08:22

Преглед на печата

Ураганът изкорени десетки дървета, пише Телеграф. Секат една гора дървета убийци. Вятърът събори фасада на мол в Благоевград. Стандарт  също отделя централно място на пораженията от силния вятър . Той прекърши дървета и отнесе ламарини в цялата страна, 8 хиляди семейства бяха без ток. Гроздето в Македония е по 50-60 стотинки на килограм,..

публикувано на 25.09.18 в 08:18
Чавдар Христов

Чавдар Христов: Държавата трябва да засили контрола върху недекларирания труд

КНСБ организира днес международна конференция в столицата по проблема за сивата икономика и недекларирания труд. Във форума ще вземат участие международни и български експерти, политици, сред които са социалният министър Бисер Петков и специалисти от неговото ведомство. Какви са измеренията на сивата икономика и недекларирания труд в..

публикувано на 25.09.18 в 07:50

Протест срещу презастрояването на столичния кв. "Младост"

Жителите на столичния район „Младост” се събират тази вечер от 19.00 часа край метростанцията на булевард „Александър Малинов” на протест срещу  презастрояването на квартала. Според организаторите в този район е планирано да се реализират голяма част от предвидените 430 000 кв. м. нови застроявания. Протестиращите настояват за проверка..

публикувано на 25.09.18 в 07:49

Протест на ловци спира движението на ферибота при Никопол

Протест на ловци срещу подготвяната забрана за групов лов на дива свиня ще спре движението на ферибота Никопол - Турну Мъгуреле от 8.00 до 11.00 часа при град Никопол. Засегнати са около 220 дружинки или близо 6000 ловци от ловностопански райони от Русе до Видин.  Протестът на Плевенската ловно-рибарска дружинка е срещу готвената заповед на..

публикувано на 25.09.18 в 07:47
Мая Манолова

Омбудсманът свиква обществена дискусия за проблемите при изготвянето на сметките за вода

Заради множество жалби от потребители на ВиК услуги омбудсманът Мая Манолова свиква обществена дискусия за проблемите при изготвянето на сметките за вода и включения в тях разход „общо потребление“ в сгради етажна собственост. На форума, на който са поканени представители на държавни институции и неправителствени организации, ще се обсъжда наредбата,..

публикувано на 25.09.18 в 07:27