Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецсъдът прекрати делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

| обновено на 08.03.18 в 14:50
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд прекрати делото за продажбата през 2011 година на държавния пакет акции в електроразпределителното дружество EVN. Според магистратите обвинителният акт е внесен в съда от некомпетентен орган. Това означава, че прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП) не може да внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд, след като той вече е бил внесен в Софийски градски съд (СГС), т.e. намирал се е в съдебна фаза.

До тази ситуация се стигна, след като СГС върна на прокуратурата обвинителния акт срещу ексминистрите Трайчо Трайков и Симеон Дянков, бизнесмена Иво Прокопиев и трима шефове в инвестиционния посредник по сделката за акциите в EVN "Блублокърс". Когато казусът стигна до Апелативния съд, в сила вече бяха промени в НПК, които пратиха така наречените "корупционни дела" в специализирания съд. Изключение се прави само за делата в съдебна фаза, какъвто е и този случай. Освен това обвиненията срещу представителите на "Блублокърс" са подсъдни на Районния съд, т.е. няма как да бъдат съдени от специализирания.

В обвинителния акт, според магистрати, са допуснати съществени процесуални нарушения, ограничаващи правата на подсъдимите.

Адвокат Ина Лулчева коментира решението на спецсъда:

"Втори съд казва на прокуратурата, че такова обвинение, по този начин формулирано, не може да има. Съдът прие, че не е уточнено мястото, не са уточнени ясно вредите, има противоречия в самите обвинения".

Прокурорът Емил Петров заяви:

"Това е процес, който ще се докаже, ще види цялото общество как се продават държавни активи. Няма да се чудим утре защо сме на този хал, защото държавните активи са продадени по този задкулисен начин - с игри, които ние сме се опитали в този обвинителен акт да ги покажем. Затова виждате сега какво става с ЧЕЗ".

Сега прокуратурата трябва да коригира обвинителния акт съобразно указанията на съда и отново да го внесе или срещу същите подсъдими, но при отстраняване на нарушенията, или срещу част от тях. Как ще действат от държавното обвинение днес не стана ясно, защото, както обясни прокурор Емил Петров, "тепърва ще се запознава с мотивите на съда".

По-рано днес адвокатите на обвиняемите по делото поискаха от Специализирания наказателен съд да го върне на прокуратурата. Основният аргумент беше неяснота по обвиненията и липса на връзка между шестимата подсъдими. По линия на присъствието в процеса на представителите на инвестиционния посредник, консултирали продажбата на държавните 33% от EVN, защитниците им обясниха, че техните обвинения не са от компетентността на специализирания съд и затова мястото на Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев не е в този процес. Присъствието им пък правело делото по-тромаво, с което щяло да се наруши правото на процес в разумен срок на Дянков, Трайков и Прокопиев, твърдят техните адвокати. Прокуратурата отхвърли всички възражения, определяйки ги като защитна теза. 

Разпоредителното заседание беше отложено за днес, след като на 15-и януари бяха констатирани процесуални пропуски и липсващи адвокати. Този тип заседания беше въведен с промени в НПК - контра мярка за протакане на делата. 

Щетата по случая, която прокуратурата е изчислила, е в размер на 20 милиона лева. През януари прокурорите по делото Дойчо Тарев и Емил Петров бяха лаконично уверени в доказателствата: "След като е внесено в съда, смятаме, че ще издържи". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна