Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиканти от пет националности свирят днес в оркестъра на Старозагорската опера

Снимка: operasz.bg

Свещеник, лекар и адвокат свирят в оркестъра на Старозагорската опера при създаването ѝ преди 92 години. Днес в състава на оркестъра всички са професионални музиканти, но не всички са българи, разказа за БТА проф. Ивайло Кринчев, главен диригент на трупата и зам.-ректор на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

55-годишният българин дирижира множество оперни спектакли в Холандия, Португалия, Испания, Франция и Швейцария. Над 15 години ръководи професионални оркестри в Южна Корея, води и майсторски класове по дирижиране и оперна интерпретация в различни университети. Днес казва, че е наследил от преподавателката си проф. Лилия Гюлева изключителната дисциплина на пулта, както и изящната изразителност, на която го е учила. Спомня си с благодарност и за другия си учител - Димитър Манолов, който го научава на морал, както и на разбиране на философията на тази професия.


Проф. Ивайло Кринчев отбелязва, че броят на чуждестранните музиканти в трупата на Старозагорската опера се увеличава. Днес в оркестрината репетират музиканти от САЩ, Япония, Латвия, Япония и Италия. Съвсем скоро се очаква и цигулар от Русия, който е спечелил последния конкурс. По думите на проф. Кринчев ангажирането на музикални изпълнители от чужбина е смело решение, но дава възможност и в Стара Загора да бъдат въведени европейските стандарти, всеки музикант да бъде в трупата не повече от три години.

"Музиката е емоция, а не стаж до пенсия. Истинската музика е като истинската любов, трябват двама", казва професорът и отбелязва, че е категорично против капсулирането на оперните трупи.

Диригентът определя шанса да бъде начело на оркестъра на Старозагорската опера като късмет, защото Общината в Стара Загора е една от малкото в страната, които инвестират в оперното изкуство. Съжалява, че публиката в цялата страна предпочита комерсиалните заглавия, съвременните българските композитори остават непознати. Очаква с нетърпение гастрола на Старозагорската опера на 25 април в Одрин с "Аида". Сред гостите на спектакъла ще бъде и министърът на културата на южната ни съседка, който вече е потвърдил присъствието си.

Проф. Ивайло Кринчев смята, че трупата може да реализира гостувания със свои спектакли на сцените на балканските страни и това са неизползвани възможности. Казва, че е изпълнен с оптимизъм от пълните зали в Стара Загора. Публиката става все по-образована и търси целенасочено класическата музика, обобщи проф. Ивайло Кринчев.

Тази вечер Старозагорската опера представя "Бохеми" от Джакомо Пучини и я посвещава на жените и на любовта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени