Eмисия новини
от 17.00 часа

Малка нощна музика с Ина Кънчева и Людмил Ангелов

Ина Кънчева и Людмил Ангелов
Снимка: БГНЕС

Не се заблуждавайте, че ще звучи музика на Моцарт. Това е работното заглавие на новия диск, който двамата музиканти записаха от 1 до 6 март в едно студио в Барселона. Той ще включва кабаретни песни от Уилям Болкъм, Курт Вайл, Стивън Сондхайм, Ерик Сати, Самуел Барбър, Арнолд Шьонберг и др. „Не беше лесно, защото има огромно количество материал, но ние опитахме да запазим тематична връзка между текстовете и да представим перспективата в развитието на жанра през годините“, казва Людмил Ангелов. 

Дискът трябва да бъде готов за спектакъла в София, който двамата ще изнесат на 15 юни във Военния клуб. В събитието ще участва Ицко Финци като водещ, режисьорската концепция е на Лиза Боева, а сценичната реализация е на младата художничка Тита Койчева. Концертът е в рамките на „Пиано екстраваганца“ и е посветен на европейското председателство на България.

В края на февруари Ина Кънчева и Людмил Ангелов бяха в Гранада. По предложение на Людмил Ангелов българското посолство в Мадрид включва филма на Мария Рангелова за Виардо, в програмата за представяне на българската култура по време на председателството.
Снимка
Премиерата на филма „Духът на Дивата“, вече и със субтитри на испански, е била през ноември на фестивал в Сеговия. На 14 февруари е представен в Мадрид на фестивал на младото европейско кино и на млади жени режисьорки. Това е третото представяне на продукцията на фестивала в Гранада, наречен „Човешкият глас“.

Като съпътстващо събитие се проведе и конференция, на която двамата представиха проекта си за Полин Виардо, която освен великолепна певица е и една от първите композиторки, която блести със собствена светлина в 19 век. След това изнесоха и концерт в аудиториум „Мануел де Файя“.
Снимка
„Малко са възможностите, когато можете да чуете песенен репертоар като този, който предлага българското дуо. То още от първия миг показа перфектно разбирателство, довело до прекрасно изпълнение, а това е от съществено значение за предлаганата програма – антология от песни адаптирани или написани за мецосопраното и композиторката Полин Виардо. Полин е дъщеря на известния испански певец и композитор от Севиля Мануел Гарсия, една от най-големите фигури на операта през ХIХ в.“ – това пише в музикалното списание „Скерцо“ Хосе Антонио Кантон. В останалата част от статията той хвали перфектно подбраната програма, възхищава се на прочита и интерпретациите на Людмил Ангелов на клавирните пиеси, на елегантността и стиловата чистота, финия щрих и чувствителността на Ина Кънчева при изпълнението на песните, като обръща специално внимание на превъзходната ѝ дикция и владеене на руски, френски и испански.  

На 18 и 22 март им предстоят концерти в Берлин, като в един от тях ще включат и бъдещия си проект с кабаретни песни.

През месец април ще бъде втората част на турнето на Людмил Ангелов и Веско Пантелеев Ешкенази в София, в Пазарджик и в Стара Загора, където отново ще представят проекта си „Танго“. През есента ще продължат с още няколко концерта, но засега не могат да съобщят къде ще бъдат те, защото предстои уточняване на датите.

Какво разказаха още Ина Кънчева и Людмил Ангелов, можете да чуете в звуковия файл.


Още от

20 години "Дийп Зоун Проджект"

публикувано на 19.03.19 в 12:28