Малка нощна музика с Ина Кънчева и Людмил Ангелов

Ина Кънчева и Людмил Ангелов
Снимка: БГНЕС

Не се заблуждавайте, че ще звучи музика на Моцарт. Това е работното заглавие на новия диск, който двамата музиканти записаха от 1 до 6 март в едно студио в Барселона. Той ще включва кабаретни песни от Уилям Болкъм, Курт Вайл, Стивън Сондхайм, Ерик Сати, Самуел Барбър, Арнолд Шьонберг и др. „Не беше лесно, защото има огромно количество материал, но ние опитахме да запазим тематична връзка между текстовете и да представим перспективата в развитието на жанра през годините“, казва Людмил Ангелов. 

Дискът трябва да бъде готов за спектакъла в София, който двамата ще изнесат на 15 юни във Военния клуб. В събитието ще участва Ицко Финци като водещ, режисьорската концепция е на Лиза Боева, а сценичната реализация е на младата художничка Тита Койчева. Концертът е в рамките на „Пиано екстраваганца“ и е посветен на европейското председателство на България.

В края на февруари Ина Кънчева и Людмил Ангелов бяха в Гранада. По предложение на Людмил Ангелов българското посолство в Мадрид включва филма на Мария Рангелова за Виардо, в програмата за представяне на българската култура по време на председателството.
Снимка
Премиерата на филма „Духът на Дивата“, вече и със субтитри на испански, е била през ноември на фестивал в Сеговия. На 14 февруари е представен в Мадрид на фестивал на младото европейско кино и на млади жени режисьорки. Това е третото представяне на продукцията на фестивала в Гранада, наречен „Човешкият глас“.

Като съпътстващо събитие се проведе и конференция, на която двамата представиха проекта си за Полин Виардо, която освен великолепна певица е и една от първите композиторки, която блести със собствена светлина в 19 век. След това изнесоха и концерт в аудиториум „Мануел де Файя“.
Снимка
„Малко са възможностите, когато можете да чуете песенен репертоар като този, който предлага българското дуо. То още от първия миг показа перфектно разбирателство, довело до прекрасно изпълнение, а това е от съществено значение за предлаганата програма – антология от песни адаптирани или написани за мецосопраното и композиторката Полин Виардо. Полин е дъщеря на известния испански певец и композитор от Севиля Мануел Гарсия, една от най-големите фигури на операта през ХIХ в.“ – това пише в музикалното списание „Скерцо“ Хосе Антонио Кантон. В останалата част от статията той хвали перфектно подбраната програма, възхищава се на прочита и интерпретациите на Людмил Ангелов на клавирните пиеси, на елегантността и стиловата чистота, финия щрих и чувствителността на Ина Кънчева при изпълнението на песните, като обръща специално внимание на превъзходната ѝ дикция и владеене на руски, френски и испански.  

На 18 и 22 март им предстоят концерти в Берлин, като в един от тях ще включат и бъдещия си проект с кабаретни песни.

През месец април ще бъде втората част на турнето на Людмил Ангелов и Веско Пантелеев Ешкенази в София, в Пазарджик и в Стара Загора, където отново ще представят проекта си „Танго“. През есента ще продължат с още няколко концерта, но засега не могат да съобщят къде ще бъдат те, защото предстои уточняване на датите.

Какво разказаха още Ина Кънчева и Людмил Ангелов, можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията
Знаете на какво свири Харолд Лопес-Нуса

Харолд Лопес-Нуса - с пианото под ябълковите дървета

Последният Слънчев джаз+ на месеца е с документални записи от Кутанс - фестивала "Джаз под ябълковите дървета", разговор с Харолд Лопес-Нуса преди концерта му там (първо интегрално слушане от 25 юни в Бинар ), поздрав от Стейси Кент и биса, където пее заедно с публиката, както и част от съвместния спектакъл на Кронос квартет и..

обновено на 25.06.18 в 10:52

Ансамбъл "Йоан Кукузел-Ангелогласния" изнесе концерт във виенската катедрала "Свети Стефан"

На 12 юни в най-известната австрийска католическа катедрала "Св. Стефан" във Виена при изключителен интерес се състоя концерта на световнопризнатия български камерен ансамбъл “Йоан Кукузел-Ангелогласния". Хоровата формация се представи под диригентството на Кристиан Попов и бе възнаградена с възторжени аплодисменти от публиката. Тази тържествена..

публикувано на 24.06.18 в 19:58
Кристиян Бояджиев и Милена, 1988

Лято

В ранното утро ни буди слънце със златен тромпет,   няма какво да се чудим – лято е, лято навред! Тегнат в градините родни праскови, дини, мискет, всички бригади са модни, лято е, лято навред! Цифри редят сервитьори: две и две вече е пет…   Има ли смисъл да спорим, лято е, лято навред! Лято, лято, свети и не спира...

публикувано на 24.06.18 в 08:05
Вдясно от Христина Анастасова е съпругът й, Георги Анастасов

Христина Анастасова и Георги Анастасов

Христина Анастасова е странджанска певица чийто глас не бихте могли да объркате никога. Завършва Музикалното училище в Котел, след което за кратко е част от ансамбъл „Филип Кутев“. Повикът на сърцето я отвежда в Пловдив, където става част от Фолклорен ансамбъл „Тракия“. Там среща и съпруга си, гайдаря Георги Анастасов. Той е възпитаник..

публикувано на 24.06.18 в 07:45

Георги Димитров - Жожо: Искам светът да стане по-добър чрез музика

Възпитаник на НМУ "Любомир Пипков" - София, от класа на Цветан Андреев. Едновременно младши студент в Университета по изкуствата в Грац, в класа на проф. Паоло Пегораро. Първи носител на учредения през миналата година приз "Олга Камбурова", както и на над петнайсет първи отличия от конкурси у нас и в чужбина. Името му е Георги Димитров - Жожо , който..

публикувано на 23.06.18 в 15:05

Найден Тодоров: Човек може да печели много повече, когато не се страхува да загуби

Усмихнат, но непреклонен в намеренията си, чувствителен и емоционален, но неизтощимо борбен, Найден Тодоров е от онези хора, чиято амбициозност е облагородена от безспорна харизма и обезоръжаващо чувство за хумор. Неговата кариера представлява един неспирен възход , а самият той винаги успява да ни изненада с нещо – без значение дали става дума за..

публикувано на 23.06.18 в 12:10

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Варненско лято“, 2018

В основната програма на фестивала са включени симфоничните и камерни концерти. Тази година е европейска година на културно наследство. Така ще бъдат представени образци от различни жанрове. Откриването е със световноизвестната оперна певица Александрина Пендачанска, следва ансамбъл „Драгостин фолк интернационал“, Биг бендът на БНР, духов квинтет..

публикувано на 23.06.18 в 08:45