ЕЦБ прогнозира малко по-добър икономически растеж през 2018-а, но при все още слаба инфлация

Марио Драги
ЕПА/БГНЕС

След края на заседанието в четвъртък, на което запази досегашната си парична и лихвена политика непроменена, Европейската централна банка (ЕЦБ) завиши леко прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната през 2018-а година, но в същото време продължи да очаква, че инфлацията в региона ще остане под нейните прицелни нива до 2020 година.

Представяйки новите макроикономически прогнози, шефът на банката Марио Драги посочи, че ЕЦБ очаква нарастване на БВП на еврозоната през настоящата година с 2,4% вместо с 2,3 на сто (според декемврийските прогнози), визирайки по-добрия възходящ импулс през последните месеци. ЕЦБ запази непроменена прогнозата си икономически растеж от 1,9% през 2019 година и от 1,7% през 2020-а година.

Според Марио Драги рисковете по отношение на растежните перспективи остават до голям степен балансирани. Той посочи, че силният цикличен възходящ импулс, подкрепен от засилващите се бизнес инвестиции в резултат на благоприятните финансови условия и от солидното частно потребление на фона на растящата заетост, може да доведе до по-силен от очакваното растеж. Шефът на ЕЦБ смята, че рисковете за по-слаб от очакваното растежа на еврозоната са свързани най-вече с глобални фактори, включително и с растящия протекционизъм.

"Низходящите рискове по отношение на очаквания икономически растеж са свързани преди всички с глобални фактори, включващи растящият протекционизъм и развитията на валутните и на останалите финансови пазари", заяви Драги.

                                                                                                          Нови (и декемврийски) прогнози на ЕЦБ за еврозоната

Снимка

Въпреки леко завишените прогнози за икономическия растеж, ЕЦБ продължава да очаква инфлация от 1,4% през настоящата година и от 1,4% през 2019-а година (низходяща ревизия от декемврийска прогноза за повишение на инфлацията догодина с 1,5%), преди тя да нарасне с 1,7% през 2020-а година, доближавайки целевото ниво на централната банка от малко под 2 на сто.

Марио Драги посочи, че днешното решение на ЕЦБ да се откаже от досегашния си ангажимент за евентуално увеличаване на програмата за "количествени улеснения" е било взето единодушно. В същото време той потвърди, че ЕЦБ продължава да очаква запазване на лихвените ставки в настоящите рекордно ниски нива за продължителен период от време и във всеки случай далеч след края на програмата за покупки на активи.

Коментирайки плановете на Доналд Тръмп да въведе мита за вноса на стомана и на алуминий в САЩ, Марио Драги запита риторично: "Ако въвеждате митнически тарифи за вашите съюзници, които тогава са вашите врагове?". Според него митническите тарифи, предложени от Тръмп, повдигат въпроса за силата на трансатлантическия съюз. Той посочи, че незабавното въздействие от предложените мита върху стоманата и алуминия вероятно ще бъде малко, но може да се окаже по-голямо, ако други държави предприемат ответни мерки. Марио Драги допълни, че предложените тарифи само засилват съществуващата "тревога и загриженост" за състоянието на международните отношения и особено за тези между САЩ и Европа.

Шефът на ЕЦБ смята, че евентуалните търговски конфликти могат да навредят на потребителското и на бизнес доверието, което ще бъде негативно както за инфлацията, така и за икономическия растеж.

Марио Драги отбеляза, че ЕЦБ следи внимателно колебанията на финансовите пазари и неотдавнашното поскъпване на еврото.Още от категорията

Компании обвиниха БДЖ за предопределена обществена поръчка за ремонт и поддръжка на локомотиви

Две частни компании обвиниха БДЖ, че обявената обществена поръчка за ремонт и поддръжка на локомотиви е предопределена. Компаниите са локомотивният завод "Експрес Сервиз" и българо-хърватското дружество "БДЖ-Кончар", а поръчката за 9 локомотива е на стойност 4 милиона лева. Атанас Колев от "Експрес Сервиз" посочи:  "Интересно е да се знае, че..

публикувано на 20.03.18 в 17:00
Ники Лауда

"Райънеър“ купува самолетната компания LaudaMotion на спортната легенда Ники Лауда за около 50 млн. евро

Нискотарифната въздухоплавателна компания Ryanair Holdings обяви във вторник, че се е съгласила да закупи австрийската авиокомпания на бившата легенда във Формула 1 - Ники Лауда, съобщават агенциите Франс прес и Блумбърг. Базираният в Дъблин нискотарифен превозвач ще плати по-малко от 50 млн. евро за мажоритарен дял от 75% в компанията..

публикувано на 20.03.18 в 16:48

Петролът се търгува в най-високи нива за март на фона на геополитическо напрежение в Близкия Изток

Петролът поскъпва към най-високите си нива за настоящия месец на фона на геополитическо напрежение в Близкия изток и вероятността за по-нататъшно намаляване на добивите във Венецуела. Априлските фючърси на американския лек суров петрол нарастват във вторник с 1,34% към 62,90 долара за барел след вчерашно понижение с 0,4%. В същото време..

публикувано на 20.03.18 в 14:50
Ахим Вамбах от института Zew

Рязко влошаване на икономическите нагласи в Германия през март с оглед на страхове за търговска война със САЩ

Очакванията на германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на Германия през следващите месеци се влошиха изненадващо здраво през март с оглед на страховете от глобален търговски конфликт, показва проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew. Индексът на базирания в Мюнхен изследователски..

публикувано на 20.03.18 в 13:20

Отслабване на британската инфлация през февруари до 7-месечно дъно от 2,7 на сто

Потребителската инфлация във Великобритания през февруари се забави по-рязко от очакваното, тъй като сякаш започва да избледнява негативният ефект върху потребителските цени от рязката обезценка на паунда, която беше факт след референдума от юни 2016-а година в подкрепа за Брекзит, показват данни на официалната британска статистика ONS...

публикувано на 20.03.18 в 12:50
Американският президент Доналд Тръмп с указа за вносните мита за стомана и алуминий

Алтмайер и Малмстрьом на "спасителна акция" във Вашингтон

„Спасителна акция“ - така медиите в Германия определиха посещението на новия икономически министър Петер Алтмайер във Вашингтон. Към него днес се присъедини и европейският търговски комисар Сесилия Малмстрьом в опит да предотвратят налагането на наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС в САЩ. "За сега мога да кажа, че както..

публикувано на 20.03.18 в 12:40

НСИ: Разходите на работодателите за труд нарастват с 12,2%, а за заплати - с 12% в края на 2017 година

По предварителни данни на Националния статистически институт през четвъртото тримесечие на 2017 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 12,2% спрямо същото тримесечие на предходната година. Увеличението в индустрията е с 11,7%, в сектора на услугите - с 11,8% и в строителството - с 11,9 на..

публикувано на 20.03.18 в 11:53