Близо 7 млрд. евро губи ЕС заради африканската чума по свинете

Единственият шанс е ветеринарните власти да изработят обща стратегия за справяне с проблема и да обединят усилията си в контрола на заболяването
| обновено на 08.03.18 в 17:46
Витянис Андриукайтис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 7 млрд. евро губят годишно страните-членки в ЕС заради заболяването африканска чума по свинете, съобщи еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис. Той участва в международна конференция в София за заболяванията при дивите животни, организирана от Българското председателство на Съвета на ЕС със съдействието на Главна дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" на ЕК. 

Африканската чума по свинете обхваща вече 11 европейски държави и ваксина все още не е открита въпреки усилията на учените, подчерта еврокомисар Андриукайтис и апелира за създаването на единна европейска стратегия и хармонизиране на мерките, които властите и ловците трябва да вземат, за да се ограничи заболяването.

Африканската чума по свинете не е опасна за хората, но наред с огромните икономически загуби, тя има и сериозен негативен социален ефект, защото забраната за продажба на месо включва и животните от най-малките ферми.

Българските власти отчитат рисковете и вземат мерки, независимо че у нас все още не регистрирано огнище на африканска чума, каза земеделският министър Румен Порожанов. "В момента в министерството правим анализ на икономическите загуби и ефектите при различните сценарии... Ние сме длъжни да направим първата превенция, която е възможна", посочи министърът.

Директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев допълни, че фактът, че засега огнищата на заболяването в Румъния са далеч на север, може да ни успокои само на първо време. "Активното движение на туристи и на хора, свободното преминаване на границите на европейските страни без митнически контрол, само с паспортен режим наистина затруднява доста нашия контрол" каза Илиев, но посочи, че ветеринарните власти са нащрек: "Тази година сме взели  над 7000 проби от диви прасета. Отделно е контролът на фериботната връзка с Украйна, на туристическите автобуси, които идват към България от Молдова, от Украйна, от Беларус, от Русия също са под контрол".

Том Ванмал от Международната организация за опазване на дивеча и дивата природа подчертая ролята на ловците за справяне с болестта:  "Не трябва да забравяме, че шосетата, релсите, въздуха, но и горите са територии, през които един глиган, например от Украйна, може да мине и да влезе в Европейския съюз като територия - няма да чака митническите власти да го забележат.  Разбира се, че ловците са първите, които ще го забележат. Искам да ви уверя, че имате се 7 милиона двойки очи и уши на разположение и да ви благодаря!"

Форумът за заболяванията при дивите животни и продължава и утре. Репортаж по темата може да чуете от звуковия файл. 

Още от категорията

Юнкер свиква извънредна среща на ЕС за миграцията

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква извънредна среща на лидерите на страните от ЕС по въпросите на миграцията и предоставянето на убежище. Това съобщи самият Юнкер в профила си в „Туитър“. „Свиквам неформална среща на лидерите по въпросите на миграцията и на предоставянето на убежище в неделя (24 юни), за да ги обсъдим с..

обновено на 20.06.18 в 21:26
Екатерина Захариева

Захариева се надява българското председателство да успее да сближи позициите по Дъблинския регламент

Министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви в Брюксел, че се надява на срещата в неделя българското председателство да успее да сближи противоположните позиции по Дъблинския регламент. Ето какво отговори тя на въпрос на "Хоризонт" за подкрепата на българските предложения по миграционния проблем: "Всъщност голяма част от държавите..

обновено на 20.06.18 в 21:20

Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене допълнителен данък за имоти в курортите

Ваканционните имоти, които не се отдават под наем и не са регистрирани по закона за туризма, ще се облагат допълнително, реши бюджетната комисия в парламента. Тя одобри на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, предложени от "Обединените патриоти", с които се въвежда допълнителна ставка за къщи и апартаменти в най-популярните..

публикувано на 20.06.18 в 19:41
Ангела Меркел и Еманюел Макрон в Мезеберг

Миграцията се превърна във вододел за Европа

На днешния международен ден на бежанците, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер покани лидерите на осем държави, сред тях и на България, на извънредна среща в неделя в Брюксел, за да обсъдят общата миграционна политика на ЕС. Знаете, споровете около приема на бежанци в Европа не стихват и са на път да разклатят правителството в..

публикувано на 20.06.18 в 18:52
Новият шеф на ОЛАФ Виле Итала

Финландец надви Ивайло Калфин за шеф на ОЛАФ

Финландският юрист Виле Итала е новият генерален директор на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, съобщиха от Европейската комисия. За поста с него се конкурираше бившият български вицепремиер Ивайло Калфин. Виле Итала е бивш министър на вътрешните работи на Финландия, евродепутат и член на Европейската сметна палата. Той поема..

публикувано на 20.06.18 в 18:47
Испанският крал Фелипе VI

Трима каталунски лидери искат преговори с краля на Испания

Трима каталунски сепаратистки лидери изпратиха писмо на краля на Испания Фелипе Шести с призив да  започнат преговори за проблемите на региона, предаде БТА. Подписите си под посланието поставиха премиерът на автономния регион Ким Тора, а също така двама бивши каталунски лидери - Карлес Пучдемон и Артур Мас, съобщиТАСС. Пучдемон..

публикувано на 20.06.18 в 18:35

Социолози: Вотът на недоверие на тема „Сигурност“ няма никакви шансове да успее

Вотът на недоверие на тема „Сигурност“ няма никакви шансове да успее. Това каза социологът Юлий Павлов в интервю за предаването „Нещо повече“. „ДПС и БСП нямат никакъв шанс да свалят правителството дори и във фантастичната ситуация, в която и Марешки се присъединява към тях. Правителството има стабилно мнозинство. Знаем, че в повечето..

публикувано на 20.06.18 в 17:43