Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 7 млрд. евро губи ЕС заради африканската чума по свинете

Единственият шанс е ветеринарните власти да изработят обща стратегия за справяне с проблема и да обединят усилията си в контрола на заболяването

| обновено на 08.03.18 в 17:46
Витянис Андриукайтис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 7 млрд. евро губят годишно страните-членки в ЕС заради заболяването африканска чума по свинете, съобщи еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис. Той участва в международна конференция в София за заболяванията при дивите животни, организирана от Българското председателство на Съвета на ЕС със съдействието на Главна дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" на ЕК. 

Африканската чума по свинете обхваща вече 11 европейски държави и ваксина все още не е открита въпреки усилията на учените, подчерта еврокомисар Андриукайтис и апелира за създаването на единна европейска стратегия и хармонизиране на мерките, които властите и ловците трябва да вземат, за да се ограничи заболяването.

Африканската чума по свинете не е опасна за хората, но наред с огромните икономически загуби, тя има и сериозен негативен социален ефект, защото забраната за продажба на месо включва и животните от най-малките ферми.

Българските власти отчитат рисковете и вземат мерки, независимо че у нас все още не регистрирано огнище на африканска чума, каза земеделският министър Румен Порожанов. "В момента в министерството правим анализ на икономическите загуби и ефектите при различните сценарии... Ние сме длъжни да направим първата превенция, която е възможна", посочи министърът.

Директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев допълни, че фактът, че засега огнищата на заболяването в Румъния са далеч на север, може да ни успокои само на първо време. "Активното движение на туристи и на хора, свободното преминаване на границите на европейските страни без митнически контрол, само с паспортен режим наистина затруднява доста нашия контрол" каза Илиев, но посочи, че ветеринарните власти са нащрек: "Тази година сме взели  над 7000 проби от диви прасета. Отделно е контролът на фериботната връзка с Украйна, на туристическите автобуси, които идват към България от Молдова, от Украйна, от Беларус, от Русия също са под контрол".

Том Ванмал от Международната организация за опазване на дивеча и дивата природа подчертая ролята на ловците за справяне с болестта:  "Не трябва да забравяме, че шосетата, релсите, въздуха, но и горите са територии, през които един глиган, например от Украйна, може да мине и да влезе в Европейския съюз като територия - няма да чака митническите власти да го забележат.  Разбира се, че ловците са първите, които ще го забележат. Искам да ви уверя, че имате се 7 милиона двойки очи и уши на разположение и да ви благодаря!"

Форумът за заболяванията при дивите животни и продължава и утре. Репортаж по темата може да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени