До 75 метра ще бъде допустимата височина на строителството на сгради в София

Снимка: БГНЕС

До 75 метра ще бъде допустимата височина на строителството на сгради в София, предвиждат промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, гласувани днес на второ четене в Комисията по политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание.

Нов устройствен план на София ще посочва зоните за високото строителство. Предстои промените в закона да бъдат гласувани в зала, информира депутатът от ГЕРБ и вносител на промените Александър Ненков:

Някои от нещата са в спешен порядък и имат нужда да бъдат приети, тъй като някои неща са жизненоважни, тъй като много проекти са спрени, именно с цел влизането на новия закон и новите правила. Имаме уверението от ръководството на Народното събрание и политическо решение това да стане в рамките на следващите седмици и да бъде гласувано в пленарна зала.

Председателят на комисията по архитектура и благоустройство в Столичния общински съвет Силвия Христова подчерта, че районите с високо строителство трябва да имат и транспортна обезпеченост, съгласно промените в закона:

Не само на високото, но и на по-голямото строителство на над 20 хиляди квадратни метра разгърната застроена площ да имаме тази транспортна обезпеченост. Това е изключително важно. ще има наредби на Общинския съвет  и когато дойдат плановете за разглеждане в СОС, да сме спокойни, че такъв анализ е направен коректно. 


Още от категорията

Голямата българска оперна прима Александрина Пендачанска открива Международния музикален фестивал "Варненско лято"

Голямата българска оперна прима Александрина Пендачанска открива Международния музикален фестивал "Варненско лято" тази вечер във Фестивалния  и конгресен център с мултимедийния си концерт-спектакъл "Това съм аз",посветен на 30-годишната и сценична дейност. Диригент на спектакъла е маестро Пиеро Романо от Италия.  За  БНР Пендачанска обясни идеята на..

публикувано на 24.06.18 в 04:57

Годишно в България се произвеждат около 17 000 тона билки като само 2000 тона от тях остават в страната

Годишно в България се произвеждат около 17 000 тона билки като само 2000 тона от тях остават в страната, другите отиват за износ, съобщи Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите. Днес в ранни зори на Еньовден се берат най-лековитите билки, от които традицията повелява да се приготвят лечебните отвари. Прави се венец от 77 лековити..

публикувано на 24.06.18 в 04:28

Възрастни самодейци от Югозапада се събират на Еньовден в Перник

Възрастни самодейци от Югозапада се събират на Еньовден в Перник. Над 240 певци, разказвачи и музиканти от общините Благоевград и Дупница и от област Перник ще  вземат участие в традиционния регионален фестивал на любителското творчество за възрастни хора, който се провежда за седма поредна година. Празникът се организира от най- голямото пернишко..

публикувано на 24.06.18 в 04:16

В Златоград почитат 165-годишнината от смъртта на Захарий Зограф

В черквата „Успение на пресвета Богородица“ в Златоград почитат 165-годишнината от смъртта на Захарий Зограф. Българският живописец от Самоковската художествена школа белязал със свои творби християнския храм в града. Пред кореспондента ни Р. Чернокова, Александър Митушев от Стария град разказа: "По този случай ще бъде отслужена панихида и откриване..

публикувано на 24.06.18 в 04:04

Националния фолклорен събор "Леденика" във Врачанския Балкан

Във втория ден на Националния фолклорен събор "Леденика" във Врачанския Балкан ще се състои Северняшка сватба. Към ритуала, който се провежда за трета поредна година, има огромен интерес от врачани и хора от цялата страна. Пресъздаване на обичай за Еньовден, ще започна днешната програма на фолклорен събор "Леденика". След това на поляните край..

публикувано на 24.06.18 в 03:23

В Париж отваря врати институт "Джакомети"

Светло ателие, библиотека, орнаменти в стил ар деко - институт "Джакомети", посветен на творчеството на известния швейцарски скулптор, ще отвори врати във вторник в парижкия квартал Монпарнас, предаде Франс прес. "Става въпрос за най-голямата колекция с творби от този художник в света - 350 гипсови скулптури, 90 картини, 2000 рисунки и 2000..

публикувано на 24.06.18 в 02:22

Роскосмос започна тестването на топлинна защита на спускаемия модул "ЕкзоМарс 2020"

Роскосмос започна изпитания на топлинна защита на спускаемия модул "ЕкзоМарс 2020" в условия, които имитират марсианската атмосфера, предаде ТАСС. Топлозащитните елементи на аеродинамичния екран и задния капак на апарата се тестват с помощта на плазма. Във вътрешността на модула по време на мисията ще бъдат инсталирани руска платформа за кацане..

публикувано на 24.06.18 в 02:08