Eмисия новини
от 07.00 часа

До 75 метра ще бъде допустимата височина на строителството на сгради в София

Снимка: БГНЕС

До 75 метра ще бъде допустимата височина на строителството на сгради в София, предвиждат промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, гласувани днес на второ четене в Комисията по политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание.

Нов устройствен план на София ще посочва зоните за високото строителство. Предстои промените в закона да бъдат гласувани в зала, информира депутатът от ГЕРБ и вносител на промените Александър Ненков:

Някои от нещата са в спешен порядък и имат нужда да бъдат приети, тъй като някои неща са жизненоважни, тъй като много проекти са спрени, именно с цел влизането на новия закон и новите правила. Имаме уверението от ръководството на Народното събрание и политическо решение това да стане в рамките на следващите седмици и да бъде гласувано в пленарна зала.

Председателят на комисията по архитектура и благоустройство в Столичния общински съвет Силвия Христова подчерта, че районите с високо строителство трябва да имат и транспортна обезпеченост, съгласно промените в закона:

Не само на високото, но и на по-голямото строителство на над 20 хиляди квадратни метра разгърната застроена площ да имаме тази транспортна обезпеченост. Това е изключително важно. ще има наредби на Общинския съвет  и когато дойдат плановете за разглеждане в СОС, да сме спокойни, че такъв анализ е направен коректно. 


Още от

Последно в Региони

Всички новини в Региони: днес | вчера