Проф. Р. Стоилова: Жените трябва да бъдат окуражавани сами да търсят своите права

Румяна Стоилова
Снимка: БГНЕС

"Нескончаемият спор, в който участвахме през последния един месец за Истанбулската конвенция, показа много ясно, че в България продължават да царят много предубеждения, свързани с равнопоставеността на половете", отбеляза в интервю по "Хоризонт" професор Румяна Стоилова, директор на Института за изследване на обществата и знанието към БАН, в коментар по повод Международния ден на жената 8 март и във връзка с данни от проучване на Евробарометър, според което болшинството българи са убедени, че у нас сме постигнали равенство на половете:

"Така че е необходимо непрекъснато и непрекъснато да доказваме, че проблеми има", подчерта Стоилова и поясни: 

"От една страна разликите в заплащането на труда. Разбира се, могат да бъдат приведени и примери за ниска представеност на жените на управленски позиции. Ето, примерът какъв е? Жените са повече от половината сред тези, които притежават дипломи за висше образование, но са под една трета на ръководни позиции в парламента. Тоест има някакви бариери, има някакви механизми, които водят до по-ниската представеност на жените, не е единствено образованието това, което определя тяхното място в обществото".

Мисля, че има достатъчно клаузи, които предпазват жените от пряка дискриминация, но трябва да бъдат окуражавани и самите жени да търсят своите права, отбеляза проф. Стоилова, като даде пример:

"Част от тези права е да настояват и за допълнително обучение, когато се връщат на работа след прекъсване за раждане и отглеждане на своите деца".

"Не е толкова опасно и проблематично в България позиционното неравенство по заплащане, по заемани позиции, колкото е проблематично, че нискообразованите жени, живеещи в по-традиционни семейства, имат наистина ограничени възможности да избират как да се развива техния живот", каза още проф. Стоилова.

Целия коментар на проф. Румяна Стоилова може да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Петима души пострадаха при тежка катастрофа в София

Петима души пострадаха при тежка катастрофа на кръстовището на булевардите "България" и "Тодор Каблешков" в София. Ударът е бил между два автомобила, единият от които - такси. Най-вероятно водачът на таксиметровия автомобил е минал на червен сигнал на светофара. Той е ударил странично другата кола. От удара са пострадали общо петима души. Един от..

публикувано на 20.06.18 в 21:56
Участници в протеста против социалната система в Стара Загора

Протест против социалната система се проведе в Стара Загора

Малоброен протест против социалната система се проведе тази вечер в Стара Загора. Граждани изразиха разочарованието си от липсата на работещи решения, които да подпомогнат родителите на деца с увреждания. Хората изразиха своята съпричастност към родителите, които от седмици се борят за промени, които да гарантират по-достоен и спокоен живот на..

публикувано на 20.06.18 в 21:49

Пожар гори в житен масив край Пловдив

Пожар е избухнал в житен масив край Пловдив между кварталите "Прослав" и "Коматево", съобщи говорителят на пожарната Цвятко Дешев, цитиран от БТА. Сигналът е получен в 18.22 ч. и на мястото са били изпратени два противопожарни екипа.

публикувано на 20.06.18 в 20:28

Над 2000 младежи от чужбина с български произход ще се обучават в наши университети догодина

Над 2000 младежи от чужбина, но с български произход, ще се обучават в наши университети през следващата учебна година. Това е два пъти повече от настоящата, съобщи Ангелина Ламбрева от Министерството на образованието на заседание на Комисията за българите в чужбина. Най-голям е интересът от сънародниците ни в Украйна, Македония, Молдова, Сърбия и..

публикувано на 20.06.18 в 20:22

Кметът на Сливен предлага хората с увреждания да паркират 2 часа безплатно в "Синята зона"

Кметът на Сливен Стефан Радев предлага на Общинския съвет да даде право на 2 часа безплатно паркиране в "Синята зона" на града на хора с увреждания. Мотивът за предложението е, че маркираните места за хора с увреждания в зоната са малко и са постоянно заети. Очаква се предложението да бъде разгледано на утрешната сесия на местния парламент...

публикувано на 20.06.18 в 19:58

Майки на деца с увреждания искат разпускане на националния съвет и разследване на профсъюзи

За незабавно отнемане на националното представителство на пациентски организации и неправителствени организации за хора с увреждания, настояваха днес в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и синдикатите протестиращите майки на деца с увреждания в Бургас. Освен разпускане на Националния съвет за хората с увреждания, майките искат да се..

обновено на 20.06.18 в 19:08

Подготвя се подмяна на 6-километровия водопровод за общините Рила и Кочериново

Готви се проект за подмяна на 6-километровия водопровод, по който се подава вода за общините Рила и Кочериново, съобщи управителят на Кюстендилска област Виктор Янев. Водопроводът е изграден преди близо 50 години и често се поврежда. Около 60% от водата, подавана по водопровода от ВЕЦ "Каменица" до Рила и Кочериново се губи зради течове, каза кметът на..

публикувано на 20.06.18 в 18:58