Проф. Р. Стоилова: Жените трябва да бъдат окуражавани сами да търсят своите права

Румяна Стоилова
Снимка: БГНЕС

"Нескончаемият спор, в който участвахме през последния един месец за Истанбулската конвенция, показа много ясно, че в България продължават да царят много предубеждения, свързани с равнопоставеността на половете", отбеляза в интервю по "Хоризонт" професор Румяна Стоилова, директор на Института за изследване на обществата и знанието към БАН, в коментар по повод Международния ден на жената 8 март и във връзка с данни от проучване на Евробарометър, според което болшинството българи са убедени, че у нас сме постигнали равенство на половете:

"Така че е необходимо непрекъснато и непрекъснато да доказваме, че проблеми има", подчерта Стоилова и поясни: 

"От една страна разликите в заплащането на труда. Разбира се, могат да бъдат приведени и примери за ниска представеност на жените на управленски позиции. Ето, примерът какъв е? Жените са повече от половината сред тези, които притежават дипломи за висше образование, но са под една трета на ръководни позиции в парламента. Тоест има някакви бариери, има някакви механизми, които водят до по-ниската представеност на жените, не е единствено образованието това, което определя тяхното място в обществото".

Мисля, че има достатъчно клаузи, които предпазват жените от пряка дискриминация, но трябва да бъдат окуражавани и самите жени да търсят своите права, отбеляза проф. Стоилова, като даде пример:

"Част от тези права е да настояват и за допълнително обучение, когато се връщат на работа след прекъсване за раждане и отглеждане на своите деца".

"Не е толкова опасно и проблематично в България позиционното неравенство по заплащане, по заемани позиции, колкото е проблематично, че нискообразованите жени, живеещи в по-традиционни семейства, имат наистина ограничени възможности да избират как да се развива техния живот", каза още проф. Стоилова.

Целия коментар на проф. Румяна Стоилова може да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Известният автокрадец Георги Воденичаров - Кико е задържан в София след преследване

Известен автокрадец беше задържан в столичния квартал "Витоша" при операция на Главна дирекция "Национална полиция" през изминалата нощ. По информация на "Хоризонт", арестуваният е Георги Воденичаров, познат с прякора Кико. При акцията друг автокрадец, познат с прозвището Лъвицата, е успял да избяга. Очаква се той да бъде обявен за издирване...

публикувано на 25.09.18 в 08:42

Хасан Адемов: Промените в Закона за семейните помощи за деца ще влязат в сила от 1 януари догодина

Д-р Хасан Адемов, председател на социалната комисия в НС и адвокат Златина Хаджипанайотова коментираха промяната, според която персоналните пенсии за деца сираци от 1 януари догодина ще бъдат заменени с месечна помощ. Парламентът прие на първо четене промените в Закона за семейните помощи за деца миналата седмица. Очаква се тази седимца промените..

публикувано на 25.09.18 в 08:22

Преглед на печата

Ураганът изкорени десетки дървета, пише Телеграф. Секат една гора дървета убийци. Вятърът събори фасада на мол в Благоевград. Стандарт  също отделя централно място на пораженията от силния вятър . Той прекърши дървета и отнесе ламарини в цялата страна, 8 хиляди семейства бяха без ток. Гроздето в Македония е по 50-60 стотинки на килограм,..

публикувано на 25.09.18 в 08:18
Чавдар Христов

Чавдар Христов: Държавата трябва да засили контрола върху недекларирания труд

КНСБ организира днес международна конференция в столицата по проблема за сивата икономика и недекларирания труд. Във форума ще вземат участие международни и български експерти, политици, сред които са социалният министър Бисер Петков и специалисти от неговото ведомство. Какви са измеренията на сивата икономика и недекларирания труд в..

публикувано на 25.09.18 в 07:50

Протест срещу презастрояването на столичния кв. "Младост"

Жителите на столичния район „Младост” се събират тази вечер от 19.00 часа край метростанцията на булевард „Александър Малинов” на протест срещу  презастрояването на квартала. Според организаторите в този район е планирано да се реализират голяма част от предвидените 430 000 кв. м. нови застроявания. Протестиращите настояват за проверка..

публикувано на 25.09.18 в 07:49

Протест на ловци спира движението на ферибота при Никопол

Протест на ловци срещу подготвяната забрана за групов лов на дива свиня ще спре движението на ферибота Никопол - Турну Мъгуреле от 8.00 до 11.00 часа при град Никопол. Засегнати са около 220 дружинки или близо 6000 ловци от ловностопански райони от Русе до Видин.  Протестът на Плевенската ловно-рибарска дружинка е срещу готвената заповед на..

публикувано на 25.09.18 в 07:47
Мая Манолова

Омбудсманът свиква обществена дискусия за проблемите при изготвянето на сметките за вода

Заради множество жалби от потребители на ВиК услуги омбудсманът Мая Манолова свиква обществена дискусия за проблемите при изготвянето на сметките за вода и включения в тях разход „общо потребление“ в сгради етажна собственост. На форума, на който са поканени представители на държавни институции и неправителствени организации, ще се обсъжда наредбата,..

публикувано на 25.09.18 в 07:27