Тома Биков: Президентът да обясни защо не е стенографиран разговорът му с руския патриарх

Дърева: ГЕРБ отклоняват вниманието от неприятелския жест на Симеонов към руската православна църква
БГНЕС

В интервю за БНР народният представител от ГЕРБ Тома Биков поиска президентът Румен Радев да отговори защо не е водена стенограма за разговора му с руския патриарх Кирил:

"До момента ние сме видели и чули единствено и само думите на руския патриарх Кирил – и то излъчени по руските медии. Ние искаме да видим изцяло този разговор, в контекст, в какъв контекст патриарх Кирил е изрекъл тези свои думи, в какъв контекст президентът Радев му е отговорил. А получаваме преразкази на това, което е казал президентът, от анонимни източници от президентската администрация, което ми се струва изключително несериозно“.

Биков заяви, че е необходимо да стане ясно дали Радев е препотвърдил позицията на всички български правителства от 1990 година, че "ние сме благодарни на руската армия, на руския император и на всички народности и хора от различни народности, които са участвали в освобождението на България, включително сме изключително признателни на българските опълченци, които по онова време също са част от руската армия, но не са руснаци".

Биков изрази съжаление, че по руските медии българският държавен глава е бил представен като "човек, на когато руският патриарх дърпа ушите".

В коментар по темата журналистът Велислава Дърева заяви, че "ГЕРБ са в едно небрано лозе и не знаят какво да направят и по тази причина се опитват да отклонят вниманието от безобразното поведение на Валери Симеонов". Тя е категорична, че вицепремиерът олицетворява правителството, а думите на Симеонов според нея са "не само символ на агресивното невежество, така характерно за ГЕРБ, а нещо много повече – неприятелски жест към руската православна църква".

Дърева изрази удовлетворение от пълното съвпадение на позицията на ГЕРБ с думите на президента Радев на 3 март, но попита каква всъщност е националната позиция: 

"Позицията на българското правителство, което обяви Русия за враг? Позицията на българското правителство, което бойкотира държавния прием по повод националния празник и по този начин съобщи на целия дипломатически корпус, че правителството на ГЕРБ се разграничава от националния празник на България и го отрича, тоест отрича Освобождението на България от турско робство или може би позицията на онова нещо, което се правеше на президент (Росен Плевнелиев имам предвид, който не смееше да спомене Русия на всеки Трети март, но на всеки 5 минути ѝ обявяваше война). Или става дума за позицията на платените русофоби, които 28 години ни обясняват, че ние сме благоденствали под сянката на падишаха, карали сме си един рахатлък и накрая, за наш ужас, Русия се надовлякла тук и ни поробила. Или може би позицията на Бойко Борисов, който благодари на държави, които към онзи момент не са съществували“.

Дърева каза, че се отнася с разбиране към позицията на руския патриарх, който е поставил на най-високо равнище – пред българския държавен глава – "въпросът за близо 30-годишните фалшификации на историята и непрекъснато размиване и омаловажаване, принизяване и отричане ролята на Русия". Тя заяви, обаче, че е абсолютно неприемлив назидателният тон на патриарх Кирил:

"Смятам, че този назидателен тон трябва да бъде отправен към правителството и към споменатото от мен целокупно платено русофобство в България. Те са истинският адресат на гнева на патриарх Кирил“.

Интервюто на Диана Янкулова с Тома Биков и Велислава Дърева можете да чуете от звуковия файл.


Още от категорията
С автобуси бяха превозени 23-ма дипломати и техните семейства, които бяха изгонени от посолството на Русия в Лондон

Руските дипломати напуснаха посолството в Лондон с 3 автобуса

Три автобуса с дипломатически номера напуснаха руското посолство в Лондон с 23-ма дипломати и техните семейства, които бяха изгонени във връзка с нападението в Солзбъри. Миналата седмица премиерът Тереза Мей обвини Русия, че е отговорна за отравянето с нервнопаралитичен газ на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия и разпореди експулсирането на..

публикувано на 20.03.18 в 17:22

Екатерина Захариева: Няма отлагане на срещата ЕС-Турция, която трябва да се проведе във Варна

До момента няма индикации за отлагане на срещата ЕС-Турция, която трябва да се проведе във Варна в понеделник, съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева след заседанието на Съвета „Общи въпроси: "Колегите от Гърция и от Кипър, предполагам ще запознаят лидерите с напрежението, което се създаде в Кипър с проучването в континенталния шелф, а..

публикувано на 20.03.18 в 16:07

Валентин Радев обеща в Плевенско да имат достъп до полицейска услуга по всяко време

Кметове от плевенско поискаха от министъра на вътрешните работи Валентин Радев по всяко време да има полицаи в населените места. В Плевен министърът присъства на годишния отчет на ОД на МВР.  Дирекцията в Плевен отчете висока разкриваемост през миналата година и е сред най-добрите в страната, съобщи Радев. По повод искането на кметовете за постоянно..

публикувано на 20.03.18 в 16:03

Избори за Европейски парламент – между 23 и 26 май 2019

Съветът на Европейския съюз постигна споразумение следващите избори за Европейски парламент да се проведат между 23 и 26 май 2019 г., съобщава „Ройтерс“. Изборите за евродепутати се провеждат на всеки пет години. Според Акта за избирането на членове на Европарламента от 1976 г. следващите избори трябва да се проведат от 6 до 9 юни 2019 г...

публикувано на 20.03.18 в 15:30
Румен Радев и Реувен Ривлин

Радев: Израел има интерес да инвестира в потенциала ни във високите технологии

България е готова за сътрудничество с Израел в областта на икономиката, инвестициите и науката, заяви президентът Румен Радев на среща днес в Йерусалим с израелския си колега Реувен Ривлин. „Аз се надявам, господин президент, ние да насърчаваме с вас това сътрудничество. Израел, като водеща държава в областта на високите технологии, би имала..

обновено на 20.03.18 в 15:26

Руските дипломати напускат Лондон с „Прощаването на славянката“

23-ма руски дипломати заедно със семействата си напуснаха Великобритания, предава „Известия“. Според изданието около 80 човека е общият брой на напускащите. Под звуците на марша „Прощаването на славянката“ напускащите бяха качени на микробуси и отпътуваха от сградата на руското посолство в Лондон за летището, където за тях беше изпратен специален..

публикувано на 20.03.18 в 14:31
Жан-Клод Юнкер е изпратил поздравително писмо до руския президент Владимир Путин по повод преизбирането му

Юнкер към Путин: Надявам се да използвате новия си мандат, за да възстановим паневропейския ред за сигурност

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е изпратил поздравително писмо до руския президент Владимир Путин по повод преизбирането му за държавен глава, съобщи говорителят на Комисията Маргаритис Схинас, който обобщи съдържанието на поздравителния адрес: "Винаги съм казвал, че положителните отношения между Европейския съюз и Руската..

публикувано на 20.03.18 в 14:10