Тома Биков: Президентът да обясни защо не е стенографиран разговорът му с руския патриарх

Дърева: ГЕРБ отклоняват вниманието от неприятелския жест на Симеонов към руската православна църква
Снимка: БГНЕС

В интервю за БНР народният представител от ГЕРБ Тома Биков поиска президентът Румен Радев да отговори защо не е водена стенограма за разговора му с руския патриарх Кирил:

"До момента ние сме видели и чули единствено и само думите на руския патриарх Кирил – и то излъчени по руските медии. Ние искаме да видим изцяло този разговор, в контекст, в какъв контекст патриарх Кирил е изрекъл тези свои думи, в какъв контекст президентът Радев му е отговорил. А получаваме преразкази на това, което е казал президентът, от анонимни източници от президентската администрация, което ми се струва изключително несериозно“.

Биков заяви, че е необходимо да стане ясно дали Радев е препотвърдил позицията на всички български правителства от 1990 година, че "ние сме благодарни на руската армия, на руския император и на всички народности и хора от различни народности, които са участвали в освобождението на България, включително сме изключително признателни на българските опълченци, които по онова време също са част от руската армия, но не са руснаци".

Биков изрази съжаление, че по руските медии българският държавен глава е бил представен като "човек, на когато руският патриарх дърпа ушите".

В коментар по темата журналистът Велислава Дърева заяви, че "ГЕРБ са в едно небрано лозе и не знаят какво да направят и по тази причина се опитват да отклонят вниманието от безобразното поведение на Валери Симеонов". Тя е категорична, че вицепремиерът олицетворява правителството, а думите на Симеонов според нея са "не само символ на агресивното невежество, така характерно за ГЕРБ, а нещо много повече – неприятелски жест към руската православна църква".

Дърева изрази удовлетворение от пълното съвпадение на позицията на ГЕРБ с думите на президента Радев на 3 март, но попита каква всъщност е националната позиция: 

"Позицията на българското правителство, което обяви Русия за враг? Позицията на българското правителство, което бойкотира държавния прием по повод националния празник и по този начин съобщи на целия дипломатически корпус, че правителството на ГЕРБ се разграничава от националния празник на България и го отрича, тоест отрича Освобождението на България от турско робство или може би позицията на онова нещо, което се правеше на президент (Росен Плевнелиев имам предвид, който не смееше да спомене Русия на всеки Трети март, но на всеки 5 минути ѝ обявяваше война). Или става дума за позицията на платените русофоби, които 28 години ни обясняват, че ние сме благоденствали под сянката на падишаха, карали сме си един рахатлък и накрая, за наш ужас, Русия се надовлякла тук и ни поробила. Или може би позицията на Бойко Борисов, който благодари на държави, които към онзи момент не са съществували“.

Дърева каза, че се отнася с разбиране към позицията на руския патриарх, който е поставил на най-високо равнище – пред българския държавен глава – "въпросът за близо 30-годишните фалшификации на историята и непрекъснато размиване и омаловажаване, принизяване и отричане ролята на Русия". Тя заяви, обаче, че е абсолютно неприемлив назидателният тон на патриарх Кирил:

"Смятам, че този назидателен тон трябва да бъде отправен към правителството и към споменатото от мен целокупно платено русофобство в България. Те са истинският адресат на гнева на патриарх Кирил“.

Интервюто на Диана Янкулова с Тома Биков и Велислава Дърева можете да чуете от звуковия файл.


Още от категорията

Йотова: Липсата на реформи в Дъблинското споразумение означава много сериозна опасност за страната ни

В интервю за „Събота 150“ вицепрезидентът Илияна Йотова изрази мнение, че на срещата за миграцията в Брюксел, за реформите в ЕС и приемствеността между Българското и Австрийското председателство ще се търси „тежък компромис“ между държавите-членки, които са много разделени по темата за общите политики за миграция и убежища. Ще бъде направен..

публикувано на 23.06.18 в 10:54
Мухарем Индже

В Истанбул ще се проведе голям заключителен митинг на опозиционната Народнорепубликанска партия

В 13 часа в Истанбул започва голям заключителен митинг на опозиционната Народнорепубликанска партия преди предстоящите утре в Турция президентски и парламентарни избори.  Събитието ще се проведе на открита площ в квартал Малтепе, която има капацитет от 1 млн. души. Това е последният, 107 митинг, на Мухарем Индже – кандидатът за президент на..

публикувано на 23.06.18 в 10:49
проф. Урсула Мюнх

Урсула Мюнх: Политическото бъдеще на Меркел зависи от предстоящите срещи на върха на ЕС

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер вече предупреди, че страната му може да върне на границата всички, търсещи убежище, ако първата им регистрация е в друга държава - членка на съюза. Баварският коалиционен партньори на Меркел й даде срок до края на месеца да бъде намерено общоевроепейско решение на проблема. В противен случай..

обновено на 23.06.18 в 10:20

Енес Байраклъ: Не може да се каже какъв ще е изходът от изборите в Турция

Ден преди предсрочните парламентарни и президентски избори в Турция е много трудно да се каже какъв би бил изходът от тях, каза в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" политическият анализатор  Енес Байраклъ: "Съществуват различни сценарии. При  всички тях се очаква преизбиране на президента Ердоган на първи или втори тур. Не е..

публикувано на 23.06.18 в 10:05

Роня Кемпин: Отделен бюджет за еврозоната не значи, че останалите ще са пренебрегвани

Германия винаги е застъпвала тезата, че отделен бюджет за еврозоната не означава, че страните извън нея ще бъдат пренебрегвани. Така изследователят на ЕС д-р Роня Кемпин коментира за "Събота 150" решението на Ангела Меркел и Еманюел Макрон и опасенията, че общ бюджет на страните, въвели единната валута, е първа стъпка към "Европа на две..

обновено на 23.06.18 в 09:57

Джеръми Корбин заяви, че премиерът има пълно основание да отмени посещението на Доналд Тръмп във Великобритания

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джеръми Корбин заяви, че премиерът Тереза Мей има достатъчно основания да отмени посещението на американския президент Доналд Тръмп през юли, позовавайки се на ескалиращия търговски спор между Съединените щати и ЕС и политиката на разделяне на деца мигранти от родителите им.  Коментарът на Джеръми Корбин идва..

публикувано на 23.06.18 в 09:48

Моханад Коршид: Решението на Австрия за затваряне на джамии беше в неподходящ момент

„С политиката, водена от президента Ердоган, Турция няма място в ЕС“ - в това е категоричен австрийският канцлер Себастиян Курц. Правителството му наскоро обяви затварянето на седем джамии, които не спазват приетия през 2015 г. закон за защита от ислямизация на Австрия. Законът е приет след консултации и със съгласието на мюсюлманската общност в..

публикувано на 23.06.18 в 09:24