Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариус Донкин: Културата е най-прекият път за подобряване отношенията на Балканите

Мариус Донкин
Снимка: Ани Петрова, БНР



В рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз на 24 май Народният театър „Иван Вазов“ планира да създаде улица на изкуствата в отсечката на ул. „Иван Вазов“ където се намират сградите на театъра и Съюза на композиторите, а на 30 юни ще се постави началото на проекта „Театър пред театъра“ с представление на открито, при отворени врати. Това обяви в ефира на „Хоризонт“  директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин. Целта на първия проект е зрителите да имат възможността да станат съпричастни на „живо изкуство, което се ражда в момента“, а втората инициативата ще бъде част от закриването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Актьорът обяви, че утре в София пристигат негови колеги-директори на национални театри на 6 балкански държави, с които в събота ще попише Меморандум за създаване на Асоциация на балканските национални театри. Документът ще насърчи нови форми за двустранни и многостранни обмени и създаване на произведения на съвременна и класическа балканска драматургия:

„Основното е да подобряваме атмосферата и взаимоотношенията между балканските държави чрез културата като един най-пряк, най-бърз път за сътрудничество между тях, за да утвърждаваме позитивния имидж на Балканите и, разбира се, за по-добър живот на балканските народи.“

Директорът допълни, че всяка година членовете на асоциацията ще участват във форум на балканските национални театри, като той ще предложи началото да бъде в София през 2020 г. с отбелязването на 170-та годишнина от рождението на патрона на театъра – патриарха на българската литература Иван Вазов.

Ръководителя на театъра разказа и за успешните представления на пиесите „Танцът Делхи“ и „Богът на касапницата“, които ръководената от него трупа е изиграла във Франция. Той подчерта, че публиката в Тулуза и Париж, сред която и много българи, е останала очарована от режисьорските решения и от спектаклите като цяло и отбеляза, че през този период в местни публикации се е говорило за „българската актьорска школа“.

Директорът на театъра разкри, че заедно с негово превъзходителство посланика на България в Париж господин Ангел Чолаков планират през следващата година националният театър да направи ново турне във френски градове, което ще бъде посветено на 115-та годишнина от създаването на културната институция.

Интервюто на с Донка Стамболийска с директора на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна