Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп е приел поканата за среща с Ким Чен-ун

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се е съгласил да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун до месец май, съобщи висш представител на Южна Корея след разговори с представители на Пхенян и на Белия дом. 

„Ким обеща, че Северна Корея ще се въздържи от други ядрени или ракетни тестове и изрази желание да се срещне с президента Тръмп възможно най-скоро. Президентът Тръмп оцени това и заяви, че ще се срещне с Ким Чен-ун до месец май, за да бъде постигната постоянна денуклеаризация“, заяви съветникът по националната сигурност в южнокорейското правителство Чун Ею-йо. 

„Ким Чен-ун е потвърдил своята ангажираност за денуклеаризация на Корейския полуостров“, обясни още Чун.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира предстоящата среща в Туитър, като отбеляза, че е постигнат „голям напредък" с Пхенян, но санкциите срещу него ще останат до сключването на споразумение.

За такъв документ се обяви и японският премиер Шиндзо Абе и допълни: „Одобрявам „промяната“ на Северна Корея. Това е резултат от сътрудничеството на Япония, САЩ, Южна Корея и международната общност, които упражняват силен и непрекъснат натиск върху Пхенян“. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна