Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова: Европерспективата на Западните Балкани става необратим процес

Кохезионната политика ще е най-обсъжданата тема в новата многогодишна финансова рамка на ЕС, смята Цветан Цветанов

4
Министър Лиляна Павлова говори на форума на ГЕРБ и ЕНП в София.
Снимка: БТА

“Темата за европерспективата на Западните Балкани вече е високо в общия европейски дневен ред и е припозната от всички партньори и европейските институции като необратим процес", заяви министърът на Българското европредседателство Лиляна Павлова пред делегатите от Европейката народна партия (ЕНП).

“Усилията са ни насочени на предстоящата среща на върха на 17 май в София - да постигнем не само политическия консенсус, но и да начертаем ясни и конкретни проекти“, каза Павлова на форум на ГЕРБ и ЕНП в София.

Според нея тези проекти трябва да са видими и осезаеми за гражданите от Западните Балкани, да им осигурят транспортна, дигитална и образователна свързаност.

"Перспективата не означава фалшиви обещания за бързо присъединяване. Всяка една от тези държави има още дълъг път да извърви, но това е гаранция за посока, от която те се нуждаят", каза българският министър.

Обръщайки се към гостите от ЕНП, Павлова заяви, че очаква подкрепата им за българските приоритети на европредседателството.

"Получавахме вашата подкрепа и очакваме вашите специализирани становища по нашите приоритети в три основни направления - за бъдещата кохезионна политика, цената със и без кохезионна политика, за Западните Балкани и включването на местните власти от Западните Балкани в регионалното сътрудничество", каза тя.

"Най-дискусионен въпрос при обсъждането на многогодишната финансова рамка ще е този за кохезионната политика, като един от инструментите за преодоляване на различията в социално-икономическо развитие на регионите", посочи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Българските общини успяха в стария финансов програмен период да имат възможност да кандидатстват по проекти в размер на 3,3 млрд. евро. А в сегашния - по проекти за 3,7 млрд. евро. Това са пари, които действително преобразиха българските общини", каза Цветанов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна