Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските социалдемократи представиха шестимата си министри

БНР Новини
Бъдещия лидер на ГСДП Андреа Налес (втората от ляво) представя в Берлин кандидатите за министри на партията (останалите от ляво на дясно) - Хубертус Хайл, Хайко Маас, Олаф Шолц, Катарина Барли, Франциска Гифай и Свеня Шулце.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германските социалдемократи представиха своите шестима министри, които ще управляват в голямата коалиция с християндемократите на Ангела Меркел и баварския християнсоциален съюз. Нито един от министрите в предишното правителство не запазва поста си.

В следващото правителство на Германия ще има много нови лица. Социалдемократите, също като консерваторите, залагат на някои нови за голямата политика кадри, както и на познати вече личности.

Досегашният министър на външните работи на Германия Зигмар Габриел няма да остане на този пост. Вместо него новият външен министър в Берлин ще е досегашният министър на правосъдието Хайко Маас. Като съдебен министър Маас се прочу извън Германия най-вече с проектозакона си за глоби при реч на омразата във фейсбук.

Както беше обявено още след преговорите, финансов министър и вицеканцлер ще е досегашният кмет на Хамбург Олаф Шолц.

Министерството на семейните работи, младежта и жените ще бъде поето от 39-годишната берлинчанка Франциска Гифай. Тя е единствената източногерманка от министрите на ГСДП. Другата жена сред тях е Катарина Барлей, която поема министерството на правосъдието. Начело на министерството на труда и социалните грижи застава бившият генерален секретар на партията Хубертурс Хайл. Околната среда поема също ново лице за голямата политика - Свеня Шулце.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени