"Акага" - довечера в клуб в София, след седем месеца - в зала 1 на НДК

Групата отбелязва 27 години от създаването си
Снимка: Архив
"Акага"! Стане ли дума за тази група и асоциациите са свързани все с брас, фънк, положителни емоции и (поне за мен) море! Такива са и разговорите с музикантите от "Акага" - ето в днешното ни "Радиокафе" гостува Георги Велев, тромпет и вокал в немалко песни. Поводът- тази вечер "Акага" свирят в София Лайф Клуб под мотото Let's Have Some Fun(k).Но всъщност цялата година е специална за групата, защото най-после ще отбележат подобаващо 25-годишнината от създаването си, което всъщност е било преди... 27 години, но се "замотали" с ангажименти, участия и все не смогвали. Но сега ще стане - точно след 7 месеца, на 9 октомври в зала 1 на НДК, ще се съберат и много музиканти, преминали през "Акага" през годините като Кристиан Александров (ако смогне да долети от Канада), като тромбониста Георги Корназов (който се подвизава много успешно в Париж), като Калин Вельов или пък Цветан Недялков (който, макар и за малко също е бил част от групата с прабългарско име).
Ще бъде един спектакъл с история и какво ли още не (което все още се пази в тайна, макар че "концепцията вече е избистрена").

Иначе с Георги си говорихме за най-първия концерт на "Акага" - годината е 1991, мястото - "Славянска беседа" и всъщност това е "последният концерт на група "Феротон" и първият на "Акага". Така се получава, защото "Феротон" предава щафетата на младите музиканти под формата на апаратура, инструменти - "все неща, които по онова време трудно се намираха".

А довечера?! Довечера искаме пролетно настроение да създадем у публиката - казва Георги, - знаете, нашето амплоа е такова - леки, весели песни, с настроение. През годините разбрахме, че за нас най-важното е да развълнуваме публиката, всички да си тръгнат с усмивка след нашия концерт. Получавало ни се е досега няколко пъти поне... вярвам, че и днес ще е така" (завършва с усмивка).

А ние оставаме с надежда за нова лятна песен на "Акага", защото кой не е тръгвал към морето с "Време за море", усилена на макс в колата?!


Още от категорията

Симфоничният оркестър на БНР открива 70-тия си концертен сезон

На 28 септември Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива 70-тия си концертен сезон. Радиосимфониците с главен диригент Марк Кадин ще изпълнят Орфеева комета – премиера за България – едно от ярките произведения на резидентния композитор на Концертния оркестър на BBC Добринка Табакова . Звукозаписната компания ЕСМ..

публикувано на 20.09.18 в 18:11

KISS тръгват на прощално турне „End of the Road“

След 45 години на сцена KISS тръгват на прощално турне „End of the Road“, съобщава People. Музикантите не разкриват датите на турнето си, но обещават, че концертите ще бъдат запомнящи се: „Това ще е безкрайно празненство за тези, които ще дойдат, и последен шанс за онези, които не са идвали на концертите ни“. Популярната с..

публикувано на 20.09.18 в 18:07

Еминем счупи всички рекорди в YouTube (ВИДЕО)

Новият клип на Еминем "Killshot" събра за едно денонощие повече от 38 милиона гледания в YouTube, съобщава Billboard, което е рекорд за рап и трето постижение във всички категории на платформата. Към 17 часа българско време клипът вече имаше повече от 87 000 000 гледания. "Killshot" е отговорът на Еминем на "Rap Devil" на Machine Gun..

публикувано на 20.09.18 в 16:55
Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси.

Африканско турне в пет български града за 10-годишнината на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР

Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси (Гана) включиха Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и София в европейското си турне. В България те гостуват по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година става на 10 години...

публикувано на 20.09.18 в 15:32

Европейското турне на Sky White Tiger започва от София

Sky White Tiger започват европейското си турне от София. Мултиинструменталистът в групата Луис Шуардрън сподели за предаването „Хоризонт до обед“, че посетителите в „Терминал 1“ тази вечер ще могат да разберат на какво е способен небеснобелият тигър на сцената. Името би могло да се свърже и с китайските митове за белия тигър – митичен пазител на..

публикувано на 20.09.18 в 14:34
Спас Венков и Гуинет Джоунс в

Спомен за тенора Спас Венков

Забележителният български тенор Спас Венков е ярък вагнеров изпълнител от втората половина на ХХ век, пял най-трудните партии от оперите на великия композитор в Байройт с голям успех. За съжаление у нас той е много малко познат - през 1977 година участва в концертно изпълнение на операта „Тристан и Изолда“, и това е събитие, което се помни до днес...

публикувано на 20.09.18 в 12:55

Симфониета - Враца свири в една от най-модерните зали в България

Септември на врачанска сцена е "Месец на клавишите". Под това мото преминават първите концерти от новия сезон на Симфониета - Враца, в които като солисти се представиха Александра Дичева и Георги Бойкин – възпитаници на проф. Борислава Танева в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", както и известният български пианист и изследовател..

публикувано на 20.09.18 в 12:12