"Акага" - довечера в клуб в София, след седем месеца - в зала 1 на НДК

Групата отбелязва 27 години от създаването си
Снимка: Архив
"Акага"! Стане ли дума за тази група и асоциациите са свързани все с брас, фънк, положителни емоции и (поне за мен) море! Такива са и разговорите с музикантите от "Акага" - ето в днешното ни "Радиокафе" гостува Георги Велев, тромпет и вокал в немалко песни. Поводът- тази вечер "Акага" свирят в София Лайф Клуб под мотото Let's Have Some Fun(k).Но всъщност цялата година е специална за групата, защото най-после ще отбележат подобаващо 25-годишнината от създаването си, което всъщност е било преди... 27 години, но се "замотали" с ангажименти, участия и все не смогвали. Но сега ще стане - точно след 7 месеца, на 9 октомври в зала 1 на НДК, ще се съберат и много музиканти, преминали през "Акага" през годините като Кристиан Александров (ако смогне да долети от Канада), като тромбониста Георги Корназов (който се подвизава много успешно в Париж), като Калин Вельов или пък Цветан Недялков (който, макар и за малко също е бил част от групата с прабългарско име).
Ще бъде един спектакъл с история и какво ли още не (което все още се пази в тайна, макар че "концепцията вече е избистрена").

Иначе с Георги си говорихме за най-първия концерт на "Акага" - годината е 1991, мястото - "Славянска беседа" и всъщност това е "последният концерт на група "Феротон" и първият на "Акага". Така се получава, защото "Феротон" предава щафетата на младите музиканти под формата на апаратура, инструменти - "все неща, които по онова време трудно се намираха".

А довечера?! Довечера искаме пролетно настроение да създадем у публиката - казва Георги, - знаете, нашето амплоа е такова - леки, весели песни, с настроение. През годините разбрахме, че за нас най-важното е да развълнуваме публиката, всички да си тръгнат с усмивка след нашия концерт. Получавало ни се е досега няколко пъти поне... вярвам, че и днес ще е така" (завършва с усмивка).

А ние оставаме с надежда за нова лятна песен на "Акага", защото кой не е тръгвал към морето с "Време за море", усилена на макс в колата?!


Още от категорията

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 23 до 30 юни 2018 година

23 юни 3.00 часа – Филип Найнрих Ерлебах (1657-1714), Соната № 3 в ла мажор. 3.15 часа – Йохан Валтер (1496-1570), Фуга в първи и втори лад на квинта из „26 фуги върху I-VIII“. 3.24 часа – Йохан Фирданк (ок.1605-1646); Кристиан Гайст (ок.1650-1711), Соната за две цигулки из „Капричии, канцони и сонати“, 1641; интерлюдия за чембало; „Отче наш, който си..

публикувано на 22.06.18 в 13:10

Дичо и Теди Кацарова със съвместен проект - "Остани"

Дичо и Теди Кацарова заснеха първия си дует в специално отворените за тях “Царски зали” на Военна академия, където Цар Фердинанд е отсядал при посещенията си и е разполагал с работен кабинет. „Остани“ има романтична тематика, звучи емоционално и въздействащо, благодарение на участието на София госпъл хор. Специално за снимките на видеото,..

публикувано на 22.06.18 в 12:13

Дебютният албум на Лили Илиева и "Минимум квартет" ще бъде представен утре

Утре в София ще бъде премиерата на дебютния албум на Лили Илиева и „Минимум квартет“ – „No Stars At All“. Проектът обединява едни от най-виртуозните и смислени изпълнители на българската джаз сцена. Освен Лили Илиева като джаз изпълнител, там са и Александър Логозаров – китара, Димитър Льолев – саксофон, Борис Таслев – бас, и Борислав Петров –..

публикувано на 22.06.18 в 11:43

„Конушенският оркестър“ празнува своите 55 години заедно с други прочути музиканти

В своя 55-годишен летопис конушенци се утвърдиха като истински класици в жанра на тракийската сватбарската музика. Озвучили са празниците на поколения българи със своите неизброими участия по сватби, кръщенета, събори, чествания, концерти. А на легендарните надсвирвания в селата Стамболово и Горски извор (близо до Хасково) винаги са..

публикувано на 22.06.18 в 10:24
Зефира Вълова

Отзвук от "Музикант на годината 2017": Цигуларката Зефира Вълова, отличена за нейната активна творческа дейност

В поредица ви срещаме с новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината 2017" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 7май 2018 година в Първо студио на БНР. През 2008 г. Зефира Вълова беше сред номинираните в допитването на "Алегро..

публикувано на 21.06.18 в 20:22
Иво Върбанов

Отзвук от "Музикант на годината 2017": Албум с музика на Димитър Ненов е "Музикален проект на годината"

В поредица ви срещаме с новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината 2017" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 7май 2018 година в Първо студио на БНР. В категория "Музикален проект на годината" постъпиха осем слушателски..

публикувано на 21.06.18 в 20:00
Николай Димитров

Отзвук от "Музикант на годината 2017": Пианистът Николай Димитров с наградата "Олга Камбурова"

В поредица ви срещаме с новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината 2017" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Церемонията по награждаването се състоя на 7май 2018 година в Първо студио на БНР. За втори път в 27-годишната история на наградите „Музикант на годината“ беше..

публикувано на 21.06.18 в 19:21