Eмисия новини
от 07.00 часа

"Акага" - довечера в клуб в София, след седем месеца - в зала 1 на НДК

Групата отбелязва 27 години от създаването си

Снимка: Архив
"Акага"! Стане ли дума за тази група и асоциациите са свързани все с брас, фънк, положителни емоции и (поне за мен) море! Такива са и разговорите с музикантите от "Акага" - ето в днешното ни "Радиокафе" гостува Георги Велев, тромпет и вокал в немалко песни. Поводът- тази вечер "Акага" свирят в София Лайф Клуб под мотото Let's Have Some Fun(k).Но всъщност цялата година е специална за групата, защото най-после ще отбележат подобаващо 25-годишнината от създаването си, което всъщност е било преди... 27 години, но се "замотали" с ангажименти, участия и все не смогвали. Но сега ще стане - точно след 7 месеца, на 9 октомври в зала 1 на НДК, ще се съберат и много музиканти, преминали през "Акага" през годините като Кристиан Александров (ако смогне да долети от Канада), като тромбониста Георги Корназов (който се подвизава много успешно в Париж), като Калин Вельов или пък Цветан Недялков (който, макар и за малко също е бил част от групата с прабългарско име).
Ще бъде един спектакъл с история и какво ли още не (което все още се пази в тайна, макар че "концепцията вече е избистрена").

Иначе с Георги си говорихме за най-първия концерт на "Акага" - годината е 1991, мястото - "Славянска беседа" и всъщност това е "последният концерт на група "Феротон" и първият на "Акага". Така се получава, защото "Феротон" предава щафетата на младите музиканти под формата на апаратура, инструменти - "все неща, които по онова време трудно се намираха".

А довечера?! Довечера искаме пролетно настроение да създадем у публиката - казва Георги, - знаете, нашето амплоа е такова - леки, весели песни, с настроение. През годините разбрахме, че за нас най-важното е да развълнуваме публиката, всички да си тръгнат с усмивка след нашия концерт. Получавало ни се е досега няколко пъти поне... вярвам, че и днес ще е така" (завършва с усмивка).

А ние оставаме с надежда за нова лятна песен на "Акага", защото кой не е тръгвал към морето с "Време за море", усилена на макс в колата?!


Още от

Последно в

Всички новини в Култура: днес | вчера