"Акага" - довечера в клуб в София, след седем месеца - в зала 1 на НДК

Групата отбелязва 27 години от създаването си
Снимка: Архив
"Акага"! Стане ли дума за тази група и асоциациите са свързани все с брас, фънк, положителни емоции и (поне за мен) море! Такива са и разговорите с музикантите от "Акага" - ето в днешното ни "Радиокафе" гостува Георги Велев, тромпет и вокал в немалко песни. Поводът- тази вечер "Акага" свирят в София Лайф Клуб под мотото Let's Have Some Fun(k).Но всъщност цялата година е специална за групата, защото най-после ще отбележат подобаващо 25-годишнината от създаването си, което всъщност е било преди... 27 години, но се "замотали" с ангажименти, участия и все не смогвали. Но сега ще стане - точно след 7 месеца, на 9 октомври в зала 1 на НДК, ще се съберат и много музиканти, преминали през "Акага" през годините като Кристиан Александров (ако смогне да долети от Канада), като тромбониста Георги Корназов (който се подвизава много успешно в Париж), като Калин Вельов или пък Цветан Недялков (който, макар и за малко също е бил част от групата с прабългарско име).
Ще бъде един спектакъл с история и какво ли още не (което все още се пази в тайна, макар че "концепцията вече е избистрена").

Иначе с Георги си говорихме за най-първия концерт на "Акага" - годината е 1991, мястото - "Славянска беседа" и всъщност това е "последният концерт на група "Феротон" и първият на "Акага". Така се получава, защото "Феротон" предава щафетата на младите музиканти под формата на апаратура, инструменти - "все неща, които по онова време трудно се намираха".

А довечера?! Довечера искаме пролетно настроение да създадем у публиката - казва Георги, - знаете, нашето амплоа е такова - леки, весели песни, с настроение. През годините разбрахме, че за нас най-важното е да развълнуваме публиката, всички да си тръгнат с усмивка след нашия концерт. Получавало ни се е досега няколко пъти поне... вярвам, че и днес ще е така" (завършва с усмивка).

А ние оставаме с надежда за нова лятна песен на "Акага", защото кой не е тръгвал към морето с "Време за море", усилена на макс в колата?!


Още от категорията

Блестящият руски цигулар Никита Борисоглебски ще свири за първи път в България със Симфоничния оркестър на БНР

Блестящият руски цигулар Никита Борисоглебски, един от най-ярките млади музиканти на нашето съвремие, ще свири за първи път у нас на 23 март, петък, от 19:30 ч. в зала „България“ със Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин. Никита Борисоглебски дебютира едва 10-годишен с Ростовски симфоничен оркестър, а на 14 години е вече студент в..

обновено на 23.03.18 в 10:28
Тед Нийли влиза в ролята на Исус Христос хиляди пъти

Световното турне на рок-операта "Исус Христос - суперзвезда" със спирка в София

Световното турне на рок-операта "Исус Христос - суперзвезда" включва в маршрута си и три представления в София в Страстната седмица в зала 1 на НДК. Близо 50 години ни делят от премиерата на творбата на Андрю Лойд Уебър.  Режисьорът и продуцент  Живко Ботев разказа в предаването "Нещо повече", че българските  зрители имат шанса да видят..

публикувано на 22.03.18 в 18:03

Никита Борисоглебски заедно с радиосимфониците под диригентството на Марк Кадин свири Втория цигулков концерт на Прокофиев

Деветият за сезон 2017-2018  концерт на радиосимфониците  е очакван с особено подчертан интерес – не само защото в програмата, както обикновено,  са включени интересни творби, а и защото солистът, който за първи път тази вечер ще застане пред българска публика, е една от най-ярките нови звезди на музикалния небосклон през последните години. На..

публикувано на 22.03.18 в 13:15
Ritmos negros

Ritmos negros представят първия си студиен албум

Българо-испано-перуанска Ritmos negros представя първия си студиен албум със същото име на 29-ти март в "София лайв клуб". Продукцията има 10 песни, които съдържат традиционна перуанска музика и авторски мелодии, базирани на афро-перуански ритми и съвременни жанрове. Членове на групата гостуваха на "Хоризонт до обед". Те са Пиеро Епифания (Piero..

публикувано на 22.03.18 в 12:34
Пламена Мангова и Струнен квартет „Микеланджело“

Директно от Международния фестивал „Мартенски музикални дни" - 22 март, от 19.00 часа

По програма "Христо Ботев" директно от Русе ще излъчим концерт на  Струнен квартет „Микеланджело“ и Пламена Мангова – пиано. В програмата: Йозеф Хайдн – Струнен квартет опус 64 № 5 в Ре мажор - „Чучулигата“; Цезар Франк – Клавирен квинтет във фа минор, опус 34; Антонин Дворжак – Клавирен квинтет № 2 в Ла мажор, опус 81. Квартет „Микеланджело“ е..

публикувано на 22.03.18 в 09:05
Keira Is You

Полски пост-ембиънт-дарк уикенд с групите Keira Is You и From Love To Reflux

Многопластова северна музика, мрачно-меланхолична атмосфера, съчетана с поетични прозрения за антиутопията, в която всички живеем, мелодични вокални линии и масиран китарен звук… Познахте ли ги? Не сме се виждали с тях цели четири години… А тази седмица ще имаме възможност да ги слушаме в цели три български града – Велико Търново , Пловдив..

публикувано на 21.03.18 в 15:25

Чуйте запис на концерта на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин и солист Александър Сомов в зала "България" от 9 март 2018 година

Поредният концерт на радиосимфониците ни предложи огнени ритми, много настроение и изпълнение на три произведения, които не са чак толкова добре познати на широката публика: Fancey free на Ленърд Бърнстейн, Conga del Fuego Nuovo на Артуро Маркес и Концерт за виолончело и духов оркестър на Фридрих Гулда. Солист беше великолепният..

публикувано на 21.03.18 в 14:35