Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на фондовите фючърси след "перфектен" за Уолстрийт доклад за пазара на труда в САЩ през февруари

Снимка: Ройтерс

Американските фондови фючърси нарастват силно преди старта на реалната търговия на Уолстрийт, тъй като инвеститорите реагират позитивно на днешния бомбастичен ръст на заетостта в САЩ през февруари при по-слабо от очакваното повишаване на заплащането на труда и респективно на инфлационния натиск във водещата световна икономика.

Фючърсите на индекса DJIA нарастват с близо 200  пункта (повишение с 0,8%), на S&P500 - с 0,65% и на технологичният индекс Nasdaq100 - с 0,7%.

Европейските борси също реагират позитивно на днешните данни на Департамента по труда на САЩ, тъй като февруарският доклад вероятно ще парира част от спекулациите за по-агресивно от очакваното повишаване на основните американски лихви през настоящата година.

Трябва да се има предвид, че именно януарският доклад за заетостта в САЩ, според който заплащането на труда нарасна с цели 2,9%, увеличи рязко притесненията за по-агресивно повишаване на водещите американски лихви от страна на Фед и това беше в основата на сериозните трусове на световните фондови борси през миналия месец.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 вече нараства с 0,49%, френският индекс CAC$0 - с 0,58%, а британският индекс FTSE100 - с 0,24%. Германският индекс DAX също парира днешното си негативно представяне и вече нараства предпазливо с 0,15%.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени