Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постановката "Ножица-трепач" е свалена от афиша на Драматичния театър в Благоевград заради неуредени авторски права

Снимка: blagoevgradtheater.eu

Заради  неуредени авторски права, най-новата постановка на Драматичния театър в Благоевград „Ножица-трепач“ временно е свалена от афиша на  културната институция. 

Пиесата, която над 30 години  не слиза от световните афиши и има над 6 милиона зрители, а у нас е поставена в театър „Българска армия“ по сценичната версия на проф. Ивайло Христов,  се препъна в проблема авторски права  на благоевградска сцена.  До  момента тя имаше три предпремиери, а от днес официално е свалена от  театралния афиш. От културната институция уточниха, че до момента не са предявени никакви  финансови претенции за авторски права, включително и от посолството на САЩ, каквато информация  се тиражира, каза пиарът Симона Спасова, но не отрече, че  процесът на придобиването им не е финализиран:

"Още в началото на проекта, преди да направим първа репетиция и да обявим първата репетиция на маса, ние сме придвижили и имаме договори за авторско право с притежателя на правата на сценична версия, на превод, но, за съжаление, авторското право в сценични изкуства е един много бавен и тромав процес". 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна