Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Първанов: Овладяна е критичната ситуация с язовир "Рогозен 1", вече няма опасност за населението

Доставени са първите сифони за ускоряване аварийното изпускане на язовир "Рогозен-1", започва поставянето им

Снимка: Радио Видин

Овладяна е критичната ситуация с язовир "Рогозен 1" и към момента няма опасност за населението. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов. По разпореждане на премиера, експертна комисия оцени на място състоянието на язовира във врачанската община Хайредин и набеляза мерки за възстановяването му. 
Екип от специалисти от няколко министерства направи обстоен оглед на хидротехническото съоръжение и повреденият преливник, който създава опасността. Заместник-министър Красимир Първанов беше категоричен:

"Водата, която се отвежда през преливника вече е почти минимална и според преценката на специалистите до утре сутринта вече преливникът няма да отвежда допълнителни водни количества" , обясни Първанов и съобщи, че са предвидени три спешни мерки:

"Вече са поръчани т. нар. сифони, които ще отвеждат допълнително през язовирната стене водни количества. Втора мярка - повреденият преливник  ще започне да се насипва с едра скална маса, така че при бъдещи прииждания на висока вълна водата да се успокоява. И трета мярка - след язовирната стена почистване на коритото".

При засушаване ще започне цялостен ремонт на хидротехническото съоръжение: "Това е изпълнение на работния проект, кметът има осигурени средства", допълни Красимир Първанов.  

Областният управител на Враца Малина Николова посочи, че днес е започнало понижаване на нивото на река Скът в Бяла Слатина и Крушовица с около 40 сантиметра. Нивото на реката в Мизия днес е била 213 сантиметра при критично за преливане на дигите от 290 сантиметра. Тя потвърди, че няма опасност за населението в селата Бързина и Ботево, както и в село Крушовица. Частичното бедствено положение в община Хайредин ще остане и през следващите дни, докато продължи прилагането на аварийните мерки за понижаване нивото на язовир "Рогозен 1".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени