Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тристранна среща ЕС-Япония-САЩ в Брюксел по решението на американския президент да въведе мита за стоманата и алуминия

Сесилия Малмстрьом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом и японският министър на икономиката и промишлеността Хирошиге Секо са повдигнали въпроса пред американския търговския представител Робърт Лайтцингер за решението на президента Доналд Тръмп да наложи мита върху стоманата и алуминия. Това е станало на тристранна среща днес в Брюксел. 
Комисар Малмстрьом и министър Секо са изразили сериозна загриженост от страна на ЕС и Япония от решението на американския държавен глава да наложи мита върху вноса на някои алуминиеви и стоманени продукти. Като дългогодишни партньори в областта на сигурността те са изразили очакване, че Общността и Япония ще бъдат изключени от действието на тази мярка. 
По-късно комисар Малмстрьом е провела двустранна среща с американския търговски представител, за да обсъди проблема по-подробно, както и да получи допълнителни разяснения за процесите около обявените мерки. След това тя публикува в Туитър следното съобщение:
"Имах откровена дискусия с американската страна по въпроса за евентуалните мита върху алуминия и стоманата".
Засега обаче няма яснота по процедурата за изключване от протекционистичните мерки, обявени от Тръмп, така че разговорите ще продължат следващата седмица. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!