За първи път в България ще бъде изпълнена филмова пиеса на Пенка Кунева

Музика за видеоигри? От филми да, но от видеоигри? Звучи стряскащо в първия момент, но след това си даваш сметка, че това е огромна индустрия и за нея работят изключителни професионалисти. Сред тях е и българката Пенка Кунева. Името й нашумя покрай филма „Ага“ и неговия успех в Берлин. Тя не е непозната за българската публика, но досега не е привличала медийния интерес. През 2015 г. излиза дискът й „Жената астронавт“ , а преди няколко месеца излезе последният й диск.
Снимка„Той е още по-интересен, защото разчупва модела, разчупва формулировката и е в четири истории, а не само една, и са в различни жанрове, и музиката е пак така филмова, медийна, с електроника, с перкусия, но с много силно симфонично начало. Всеки един диск разказва история, която аз съм си измислила… Мисля, че това е много важно за всеки творец - да намира време да пише свои собствени произведения, които не са за клиенти, защото тук аз мога да експериментирам и да правя това, което ми харесва. Започнах да пиша преди пет, шест години и вече съм решила да издавам всяка година диск с моя музика, която не е към филми“.

Срещаме се в Музикалната академия, по време на репетиция за концерта на 14 март. 
„Завърших музикалната академия през 1990 г. със специалност „Теория на музиката“. Това е бил периодът на най-голям растеж за мен като музикант… Пеех в хора на Васил Арнаудов, който беше изключителна школа, и много съм обичала „История на музиката“, „Полифония“. Обичах професорите си, тачех ги. Това беше щастлив период от живота ми на учение и на изграждане като музикант“.  Питам я, дали е усетила разлика или дали е срещала трудности в ученето, тъй като след като завършва Академията, заминава за Съединените щати. „Нашата образователна система е много силна, много добра, ние учим много сериозни дисциплини, особено за теоретици и композитори, школата в България е много силна. В Америка научих модерната музика, музиката на ХХ век…, научих и много модернистични техники, обаче музиката, която винаги съм писала е била тонална и драматична и затова усетих, че трябва да пиша за филми.“ 
Първите си творби Пенка Кунева пише на 7 години - „Рибки“ и „Зайче на полянката“. „Не съм знаела, че се композира и за двете ръце, затова бях написала нотите само за дясната ръка“ – смее се тя. През 1979 г. участва с театрална детска трупа, за която създава 20-30 пиески в асамблеята „Знаме на мира“. След това цяла година обикалят по детски утра в събота. Тя е на 12 години и вече има самочувствие на композитор. „За мен това беше чувство за идентичност. Това ми даде голям тласък. Започнах да мисля за себе си като за композитор“. 
Друг голям стимул за нея е, когато в 10 клас на музикалното училище в София изпраща своя песен „Предпролетно“ на конкурс в Япония и тя получава голямата награда. „И тогава си казах, че ако тази песен получава награда, значи наистина трябва да се фокусирам върху композирането“. 
С огромно удоволствие пише музика за театър, а първата й голяма композиция е струнен квартет, поръчан през 1995 г., когато вече e в института „Дюк“ в Северна Каролина.
След като завършва, се заема с писането на филмова музика. „Тя разказва истории. Реших, че това е моето истинско поприще“.
Пенка КуневаПървата филмова партитура на Пенка Кунева е за филма за Дориан Грей през 2002 г.
Най-голямо влияние върху нея оказва композиторът Стив Жаблонски. Вече 14 години тя е негов асистент и оркестратор. „Той ми повлия да пиша запомнящи се теми, ясни теми, много изчистена оркестрация“.
Как успява?
„Труден е пътят на жената в света на забавленията. Там има големи бюджети и най-лесно е да се вземе вече утвърден композитор. На жените им отнема повече време да се утвърдят. Изисква се голямо посвещение и много години на работа…Аз съм вече 19 години в Лос Анджелис, 28 години съм професионален композитор и все още правя стъпки нагоре, все още работя по своето утвърждаване. Аз съм на 51 години – това е целият ми живот. Много малко хора биха поели такъв тежък път, няма никаква гаранция, че ще се постигне успех, а и финансова осигуреност – такова нещо изобщо не съществува…“
В момента работи върху документален филм, видеоигра, телевизионно шоу. Поставила си е и друга цел – да започне да пише музика за студийни филми, тъй като до сега е работила само с независими продуценти. Освен това смята, че вече е достигнала до една фаза в своя живот, в която може да избира проектите, в които да се включва. „За мен е важно да работя върху проекти, които имат морално и духовно съдържание за мен самата… Аз съм идеалист, цял живот съм била идеалист и такава ще остана“.
Още от категорията

Симфоничният оркестър на БНР открива 70-тия си концертен сезон

На 28 септември Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива 70-тия си концертен сезон. Радиосимфониците с главен диригент Марк Кадин ще изпълнят Орфеева комета – премиера за България – едно от ярките произведения на резидентния композитор на Концертния оркестър на BBC Добринка Табакова . Звукозаписната компания ЕСМ..

публикувано на 20.09.18 в 18:11

KISS тръгват на прощално турне „End of the Road“

След 45 години на сцена KISS тръгват на прощално турне „End of the Road“, съобщава People. Музикантите не разкриват датите на турнето си, но обещават, че концертите ще бъдат запомнящи се: „Това ще е безкрайно празненство за тези, които ще дойдат, и последен шанс за онези, които не са идвали на концертите ни“. Популярната с..

публикувано на 20.09.18 в 18:07

Еминем счупи всички рекорди в YouTube (ВИДЕО)

Новият клип на Еминем "Killshot" събра за едно денонощие повече от 38 милиона гледания в YouTube, съобщава Billboard, което е рекорд за рап и трето постижение във всички категории на платформата. Към 17 часа българско време клипът вече имаше повече от 87 000 000 гледания. "Killshot" е отговорът на Еминем на "Rap Devil" на Machine Gun..

публикувано на 20.09.18 в 16:55
Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси.

Африканско турне в пет български града за 10-годишнината на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР

Кралят на музиката за колого (традиционна ганайска китара) Кинг Аишоба от Болгатанга Сити и неговият добър приятел Аюуне Суле от Кумаси (Гана) включиха Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и София в европейското си турне. В България те гостуват по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година става на 10 години...

публикувано на 20.09.18 в 15:32

Европейското турне на Sky White Tiger започва от София

Sky White Tiger започват европейското си турне от София. Мултиинструменталистът в групата Луис Шуардрън сподели за предаването „Хоризонт до обед“, че посетителите в „Терминал 1“ тази вечер ще могат да разберат на какво е способен небеснобелият тигър на сцената. Името би могло да се свърже и с китайските митове за белия тигър – митичен пазител на..

публикувано на 20.09.18 в 14:34
Спас Венков и Гуинет Джоунс в

Спомен за тенора Спас Венков

Забележителният български тенор Спас Венков е ярък вагнеров изпълнител от втората половина на ХХ век, пял най-трудните партии от оперите на великия композитор в Байройт с голям успех. За съжаление у нас той е много малко познат - през 1977 година участва в концертно изпълнение на операта „Тристан и Изолда“, и това е събитие, което се помни до днес...

публикувано на 20.09.18 в 12:55

Симфониета - Враца свири в една от най-модерните зали в България

Септември на врачанска сцена е "Месец на клавишите". Под това мото преминават първите концерти от новия сезон на Симфониета - Враца, в които като солисти се представиха Александра Дичева и Георги Бойкин – възпитаници на проф. Борислава Танева в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", както и известният български пианист и изследовател..

публикувано на 20.09.18 в 12:12