Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава бедствената ситуация в община Брегово, няма риск за хората в Иново

| обновено на 12.03.18 в 17:38
Брегово
Снимка: Радио Видин


В страната няма критични ситуации или застрашени човешки животи от повишените нива на реки и язовири,  обяви във Видин директорът на Главната дирекция пожарна безопасност и защита на населението Главен комисар Николай Николов

"В страната няма никъде критична ситуация. Няма и застрашени човешки животи. Това не значи, че ние трябва да се успокоим и спокойно се прибирам по домовете си. Продължава денонощното наблюдение на критичните участъци. С голяма сила това важи за всички язовирни стени. Към момента няма застрашени хора. Какво ни очаква в близките два-три дни?! Започна дъждът! Ще поусложни малко ситуацията, но не очакваме да стане критична".

В цялата община Брегово продължава бедствената ситуация, заради риска от наводнение. Опасността е от прииждащи от съседна Сърбия води, които наводняват хиляди декари площи извън дигата на река Тимок. Самата река е в коритото си, но нивото е високо. Разширен е направеният в неделя прорез на дигата по Тимок, за да се влеят в реката събраните встрани води, каза кметът Милчо Лалов

"Понеже това ниво е много високо, дигата някъде може да се пробие. Пробие ли се дигата, цялата тази вода влиза в населеното място. И следващата опасност е от самите подпочвени води, защото там подпочвените води имат връзка с този воден пласт, който е над 4 метра и непрекъснато количествата на подпочвените води се увеличават. А тези подпочвени води неизбежно влизат във всеки дом. Имаме готовност за евакуация в средното училище и в сградата на домашния социален патронаж".

В града са притеснени и от качеството на питейната вода. От Регионалната здравна инспекция взеха проби от питейната вода от пет пункта в града. Д-р Мариана Чавдарова беше категорична, че риск няма. Водата в Брегово е годна за пиене, увери и министърът на регионалното развитие Николай Нанков.
"Не трябва да създаваме излишна паника в населението. Водата в Брегово е годна и за пиене, и за битови нужди, тъй като вече трети, ден по няколко пъти дори на ден, се изготвя лабораторен анализ заедно с колегите от РЗИ. Няма опасност нито от тежки метали, нито от гледна точка на микробиология". 
Няма опасност за населението на видинското село Иново. Това стана ясно след провеждането на Кризисен щаб в селото, където в неделя водите на р. Делейнска пробиха дигата при корекцията ѝ и наводниха земеделски площи. Разпоредени са аварийно-ремонтни работи на компрометирания участък, съобщи заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев, след като комисия обходи опасни участъци в региона. Земеделските стопани ще бъдат 
обезщетени, съобщи заместник-министрът
"След като спадне водосбора, ще се организира проверка и ще се опишат щетите, които са претърпели земеделците, за да търсим начин за финансиране"
Опасност за населението на Иново няма, категоричен е и главен комисар Николай Николов:

"Оценката, която може да се направи за действията на изпълнителната власт, кметската, областната управа е много висока. Това, което е трябвало да се направи, е направено! Решенията, които са заети, да продължават да се изпълняват! Категорично няма никаква опасност за живота и здравето на хората. До два-три дни а водата тук от земеделските площи сигурно ще се премахне"

Има готовност за изграждане на насипна дига с инертни материали  преди селото, ако все пак нивото на водата все пак се повиши. Застрашени са около 10 от крайните къщи 

До мястото на прекъснатата дига не можеше да достигне техника, заради което от общината обявиха бедствено положение, докато се намери временно решение на проблема. За да се установи какъв е рискът, е извършено геодезично заснемане на района, каза заместник-кметът на Видин Цветан Асенов.

През 2010 година Брегово отново бе във воден капан заради преливане на река ТимокОбластният управител на Видин Албена Георгиева също увери в предаването "Преди всички" по-рано днес, че няма повод за притеснения за питейната вода в Брегово. Нивото на водата е с около 3-4 см по-ниско от вчерашното, допълни Георгиева и поясни, че там, където е необходимо, ще се отводнява.

По думите ѝ, в село Иново прокъсването на дигата на моста на селото е довело до разливи на водата в земеделски земи, но те не застрашават къщите на местните жители.

Бедственото положение ще е в сила до седмица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!