Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом се отказва от плановете за повишаване на минималната възраст за купуване на оръжие

Белият дом се отказва от плановете за повишаване на минималната възраст за купуване на оръжие от 18 на 21 години. За промяната призова президентът Доналд Тръмп с цел по-голям контрол на огнестрелните оръжия след нападението в гимназия във Флорида миналият месец. 

Белият дом обаче обеща да помогне на щатските власти да финансират обучението на учителите за боравене с оръжие и отново призова към по-добра система за биографични проверки, като част от новия план за предотвратяване на въоръжените нападения в училищата. Той е по-умерен в сравнение с промените, за които настояваше президентът Тръмп след нападението в гимназия във Флорида миналия месец, когато бивш ученик застреля 17 души, отбелязва Асошиейтед прес. 

Междувременно доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира сочи, че Съединените щати са засилили позицията си на водещ световен износител на оръжие през последните пет години. Вашингтон осигурява около една трета от оръжейните доставки, предимно за Близкия изток и Азия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени