Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капка Панайотова: Нищо революционно няма в промените, засягащи техническите средства на хората с увреждания

Снимка: pixabay

Държавата няма да дава пари на ръка за медицински изделия и помощни средства на хората с увреждания - това гласят нормативни промени, поставени за обществено обсъждане. Предвижда се Агенцията за социално подпомагане да превежда парите за покупка, изработка или ремонт на изделието на производителите и търговците, регистрирани в специализиран държавен регистър. Ще бъдат променени и лимитите на цените на някои изделия. Според друга промяна месечната добавка за социална интеграция и целевата помощ за медицински изделия ще се отпускат по настоящ адрес. Има изискване медицинските изделия по индивидуална мярка да бъдат изработвани по поръчка за конкретния пациент. Измененията трябва да бъдат гласувани в началото на април. 

Промените в правилата за предоставянето на помощни средства и медицински изделия за хората с увреждания не са нито чак толкова революционни, нито чак толкова необходими, колкото се опитват да ги представят. Това каза в предаването "Преди всички" Капка Панайотова от Центъра за независим живот. Това, което се случва в момента е недобре забравено старо, а промяната не адресира злоупотребите, смята Панайотова.

Техническите помощни средства и изделия до неотдавна бяха плащани по този начин. Впоследствие сериозно лоби направи така, че начинът на плащане да се промени, защото държавата бавеше парите. Тогава се мина на варианта да се дават пари на хората с увреждания по банкова сметка, уточни Капка Панайотова:

"Няма никакво значение, дали парите ще отидат по банкова сметка на човека с увреждане и той ще заплати и след това ще представи фактура в "Социално подпомагане", или от "Социално подпомагане" ще преведат парите директно на търговеца."

В момента има лимитни цени на определени типове изделия. Как ще бъде остойностена например индивидуалната инвалидна количка не е много ясно, коментира Панайотова.

„Не публикуваното не видях промяна в ценовите равнища, в лимитите, които видимо ще продължат да бъдат изключително ниски за нивото на технически помощни средства от 21 век.“

Въпросителни поражда и времетраенето на използваемост на техническите средства, отбеляза капка Панайотова:

"Остава си срокът за ползване на една рингова количка - шест години, а на една електрическа - 10 години. И аз продължавам да питам кой човек ходи с едни обувки десет години, защото за един човек инвалидната количка, количката му е като обувките, като краката и обувките. Обувките можем да ги сменяме. Как да бъде един човек активен, който има нужда от инвалидна количка, като трябва да я ползва десет години?"

"Кучето е заровено" в лекарските комисии и начина, по който се предписват медицинските средства и помощните изделия - там трябва да има много по-голяма прецизност по отношение на техническото средство, от което индивидуалният потребител има нужда, обобщи Капка Панайотова.

Цялото интервю по темата чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна