Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беноа Кьор: Краткосрочните лихви на ЕЦБ трябва да останат в много ниски нива

Беноа Кьор от ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Краткосрочните лихвени проценти в еврозоната трябва да останат на "много ниски нива", заяви в понеделник членът на борда на директорите на Европейската централна банка Беноа Кьор.

"За нас е пределно ясно, че краткосрочните лихвени проценти, контролирани от централната банка, ще останат на много ниски нива далеч отвъд хоризонта на края на програмата на ЕЦБ за покупки на активи", посочи Кьор пред френската радиостанция BFM Business и цитиран от Ройтерс.

През миналата седмица ЕЦБ отмени дългогодишния ангажимент да увеличи програмата си за "количествени улеснения" (за покупки на еврооблигации), ако подобна мярка е необходимо, като по този начин направи още една макар и малка стъпка в посока на оттегляне от дългогодишната си стимулираща парична политика в рамките на еврозоната.

Коментирайки инфлационните цели на ЕЦБ, той посочи, че "инфлацията все още не е точно там, където бихме искали да бъде". Трябва да се има предвид, че провежданата от централната банка политика има за цел постигане на годишна инфлация в средносрочен план от малко под 2 на сто.

Беноа Кьор също така каза, че Управителният съвет на ЕЦБ не е обсъждал сценарий, при който може да се очаква първо повишаване на лихвените ставки към средата на 2019-а година.

Централният банкер отбеляза, че растежът в еврозоната е силен и добре разпределен, но все още е рано да се обяви победа по отношение на икономическата експанзия в региона, която продължава да зависи от провежданата от ЕЦБ парична и лихвена политика.

Той смята, че евентуална търговската война представлява към момента най-голямата заплаха, визирайки напрежението между САЩ и останалия свят след въведените от Доналд Тръмп мита за вноса на стомана и на алуминий.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени