Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рузие Хасанова разказва за музиката и свободата по време на комунизма

Новият български филм „Радиограмофон“ е в международната конкурсна програма на София филм фест

Рузие Хасанова
Снимка: Лора Търколева

Новият български филм „Радиограмофон“ е част от афиша на София филм фест. Режисьор и сценарист е Рузие Хасанова, позната като автор на късометражни филми. Филмът е копродукция на България и Полша и разказва история по действителен случай. През 1971-ва баща от малко помашко село изминава пеш 100 км, за да купи радио на обсебения си от рокендрола син. „Радиограмофон“ е повод за размисъл за причините Али да върви три дни пеша през Родопите с мисъл за малкия Ахмед и накъде води опасният планински път - към музиката или не само към нея. 

"Радиото е един голям символ на свобода. За мен беше много важно да разкажа тази история, защото съм израснала с баща ми, който слушаше тази музика, независимо че беше комунизъм. Това е историята на баща ми. Дядо ми е вървял по този път, въпреки че не е разбирал тази музика, напротив - даже я е мразел. Това, което ме грабна е, че той е вървял близо сто километра и го е носил този тежък радиограмофон на гърба си. Просто не е имало друг път тогава, пък и той се е криел от властите", разказа Рузие Хасанова пред "Хоризонт".


Историята на филма се гради както върху разкази от семейството на Рузие, така и върху спомени на нейни близки от други села, с които е разговаряла близо десет години: 

"По време на разучаването и разговорите, които водих, осъзнах, че има една болка, която хората носят от тези времена. Има и много любов, много обединеност на целия народ. Няма го това разделяне между християни и мюсюлмани, както се получи заради управляващите."

Кадър от филма

Заснемането на лентата е консултирано с Антонина Желязкова, всепризнат експерт и изследовател на малцинствата на Балканите. "Тя сподели страшно тежки истории, които можех да вкарам във филма, но реших да не наблягам на това, защото за мен сърцето на филма е музиката и силата на музиката, която е дала тази надежда и е вдъхновила народа с чувство за свобода, въпреки че те са били подтиснати всички - християни или мюсюлмани", допълни Рузие Хасанова.

"В началото бях доста пристрастна към историята и това, което исках да кажа. С времето осъзнах, че представям една човешка история и ние сами трябва да намерим баланса за себе си, както и аз", сподели още Рузие. 

"Радиограмофон" е единият от двата български филма, които се състезават в международната конкурсна програма на София филм фест. 

Рузие Хасанова е родена в Казанлък през 1980 година. През 1998-а заминава за Лондон, за да учи кино и телевизия в Лондонския колеж по полиграфия и графични изкуства. Работи на различни позиции в киноиндустрията. Дебютът й в пълнометражното кино е определян от критиците като впечатляващ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени