Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нощният градски транспорт в София ще е на интервал от 40 минути по четири маршрута

Дойчин Котларов: Против сме цената на нощния билет да е по-висока и картите да не важат

От Сдружение "Спаси София" са сред най-активните поддръжници на нощния градски транспорт. На снимката: предлаганите от сдружението маршрути
Снимка: БГНЕС

От 7 април в София се въвежда нощен градски транспорт. 14 автобуса ще пътуват в интервал от 40 минути по четири маршрута – от "Люлин" до "Младост", от "Обеля" до "Студентски град", от "Овча купел" до "Левски" и от "Дружба 2" до "Гоце Делчев."

Четирите трасета на нощните автобуси ще се засичат в една точка - на площад "Княз Александър I", за да могат хората да се прекачват и да пътуват по желания маршрут. Ако няма чакащи на спирка пътници, автобусите няма да спират. 

За сигурността на шофьори и пътуващи в превозните средства ще бъдат монтирани камери за видеонаблюдение, а работното място на шофьорите ще бъде обезопасено в кабинка без достъп на пътниците до нея, оборудвана с паник бутон. 

Екипи на полицията ще бъдат в готовност да оказват съдействие, ако се наложи. Билетът за нощното пътуване ще струва 2 лева, ще важи за цялата нощ и ще се продава от кондуктор в превозното средство.

Според анкетно проучване сред столичани 64% от запитаните смятат, че е добре да има нощен градски транспорт, а 52% заявяват, че биха ползвали услугата.

Линиите не са достатъчни, градът се разраства, а в подобни като брой жители градове - например Букурещ, линиите са три пъти повече, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Дойчин Котларов от Фондация "Дома Арт", работила по инициативата за денонощен градски транспорт. Като недостатък на инициативата той открои цената на нощния билет, която е по-висока от тази на дневния и посочи, че абонаментните карти би трябвало да важат и за тази услуга, за да се стимулира купуването им от гражданите. Дойчин Котларов направи паралели между сегашната уредба на нощния транспорт и тримесечния експеримент, проведен през 2009 година.

Репортаж на Евелина Стоянова по темата и цялото интервю с Дойчин Котларов слушайте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна