Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европарламентът изслуша Йотингер за назначаването на Зелмайер

Еврокомисарят по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер бе подложен на кръстосан огън в Европейския парламент във връзка с назначението на генералния секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер. Случаят предизвика доста въпросителни около спазването на процедурите при номинацията на висши чиновници в Комисията.

Комисар Йотингер заяви, че Зелмайер се ползва с неговото доверие и доверието на целия колегиум. 

„Ние най-напред вземаме тези решения на базата  на статута на ЕС.  Това е наше право и задължение. По този начин процедирахме и този път. Взехме това решение и с подкрепата на комисарите, на заместник-председателя и председателя на комисията. Всички решения, в т.ч. и за назначаването на новия генерален секретар, са одобрени от всички членове на комисията“, подчерта Йотингер.

Нито един от евродепутатите обаче не подкрепи тезата на еврокомисаря. Повечето изрично подчертаха, че става дума за предрешен конкурс и политическо назначение. Особено остра бе София Инат Велд от групата от Алианса на либералите и демократите за Европа„Днешният дебат не е за политиката към персонала, а за пълната липса на политическа преценка на тази комисия. Това важи и в пълна сила за отсъствието на господин Юнкер.  Той трябваше да е тук и да отговаря за политическото си решение. Оставам безмълвна пред безсрамието на 28-те силни политици, избрани, за да осъществяват политическото ръководство на този континент, а всъщност водени за носа от един цивилен служител!“
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна