Eмисия новини
от 02.00 часа

САЩ с нов опит за примирие край Дамаск

Автор:
Ники Хейли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати са „готови да действат, ако трябва“ срещу всяка страна, която „се опитва да наложи волята си с химически атаки и  нечовешки страдания“. С тази закана посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли внесе в Съвета за сигурност нова проекторезолюция за примирие в околностите на сирийската столица Дамаск.

Също както резолюцията от 24 февруари, текстът изисква 30-дневно прекратяване на огъня и безпрепятствен достъп на хуманитарните конвои в бунтовническия анклав Източна Гута.

Хейли обвини за продължаващите бойни действия сирийското правителство, Иран и Русия, като посочи, че руската авиация е извършила 20 удара над Източна Гута само през първите четири дни приемането на предишната резолюция на Съвета за сигурност.

„Предградията на Дамаск не могат да останат огнище на тероризъм“, отговори руският посланик в ООН Василий Небензя. Той посочи, че офанзивата на сирийската армия срещу бунтовниците в Източна Гута цели да отстрани заплахата за цивилното население.

Операцията, започнала на 18 февруари, продължи без отслабване и днес, с интензивен обстрел над градовете Арбин и Хараста, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. Според организацията през последните три седмици са били избити близо 1 200 жители на Източна Гута.

Още от