Eмисия новини
от 18.00 часа

Турският парламент прие закон, позволяващ създаването на предизборни коалиции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След заседание, продължило цяла нощ, турският парламент прие законодателна промяна, позволяваща създаването на предизборни коалиции преди предстоящите догодина парламентарни избори. Поправката отваря вратите за алианс между управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие.

Предложението за промени на изборните правила се състои от 26 члена. То беше разработено от депутати от управляващата формация и националистите и миналата седмица беше прието от конституционната комисия на Меджлиса.

От опозицията разкритикуваха ударното приемане на точките, вместо сериозно обсъждане през седмицата, като напрежението ескалира дори до физически сблъсъци между депутати.

До момента турските закони не позволяха една партия да подкрепя друга по време на избори. Въпреки приетите промени, партиите ще се явяват със собствени листи. Запазва се 10-процентната бариера за влизане в парламента, въведена след военния преврат от 12 септември 1980 г.

Националистите издигнаха общ кандидат с опозиционната Народнорепубликанска партия на предишните президентски избори и се противопоставяха на плановете за въвеждане на президентска система. След опита за преврат от 15 юли 2016 г. обаче партията им смени позицията си и подкрепи президента Ердоган по време на кампанията за референдум през април 2016 г. Това доведе до сериозно разцепление в редиците им и отделянето на нова партия. Неотдавна крайните националисти обявиха, че няма да издигат свой кандидат за президентските избори догодина. Според правилата, приети след миналогодишния референдум, президентските и парламентарните избори през 2019 г. ще се проведат заедно. ​


Още от