Румен Радев: Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик

Ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха, заяви още президентът
| обновено на 13.03.18 в 14:53
На 4 март се проведе среща на руския патриарх Кирил с президента Румен Радев
Снимка: БГНЕС

"Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик", заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Пловдив, коментирайки за пръв път отправените от патриарха на Русия упреци срещу България и президента.

Според Радев е важен въпросът: "Кой се опита да похити общия празник за нашето Освобождение и да го превърне в повод за разделение, да експлоатира кризата в нашите отношения". 

"Аз съм президент, но и християнин и затова не вярвам, че целта на патриарх Кирил е била да всее разкол между нашите народи", каза Румен Радев и поясни какво е заявил пред руския патриарх: "Твърдо мога да кажа, че нашата признателност към Русия е тази на свободни хора, които помнят и уважават своята история. Нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство и тази позиция много ясно и по категоричен начин отстоях пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които бяха на срещата".

Тъй като след срещата при българския президент, на сайта на руската патриаршия е било публикувано само изказването на патриарх Кирил, но не и неговото, президентът Радев смята, че явно става въпрос не за афект, а за политическа режисура.

"Вярвам, че Негово светейшество Кирил просто е бил въвлечен в нея, но съм убеден, че Москва ще преосмисли случилото се", подчерта Румен Радев. Той каза още, че " истерични политикани, демагози и платени анализатори има и в Русия, и в България".

"Няма да ставам заложник на емоциите и ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят“, беше категоричен президентът.


Свързани новини

Илияна Йотова: Тонът на руския патриарх беше неочакван и неприемлив

„Тонът на руския патриарх Кирил беше неочакван и неприемлив. За мен обаче е по-важно как българските институции реагираха на това, което се случи на срещата. Реакцията на президента беше точна, хладнокръвна и с ясни послания”. Така вицепрезидентът Илияна..

публикувано на 13.03.18 в 10:15
Още от категорията
Александър Бенала (вдясно) бе шеф на охраната Еманюел Макрон (в средата) по време на предизборната му кампания през 2017 г.

Макрон уволнява помощник, ударил демонстрант

Кабинетът на френския президент Еманюел Макрон заяви днес пред АФП, че е стартирана процедурата по уволняването на висш служител по сигурността, който ударил демонстрант на протест през май. Разпространено по-рано тази седмица видео показва как..

публикувано на 20.07.18 в 12:37

Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК

Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. Подкрепиха го всички политически сили, а БСП не участваха в гласуването. Д-р Дечо Дечев беше единствената кандидатура за управител на Здравната каса,..

публикувано на 20.07.18 в 12:25

Р. Порожанов: Ако има отрицателни повторни проби за чума, вероятно няма да се убива повече добитък

Министърът на земеделието Румен Порожанов обяви в Народното събрание, че ако повторните проби за чума от животни бъдат отрицателни, има вероятност животните да не бъдат убивани. "Огнищата са Воден, Кости, Шарково, Странджа и Крайново. Единствено..

публикувано на 20.07.18 в 12:11

Спор сред депутатите, министрите Порожанов и Радев не са в НС

Очакваното изслушване на министрите на земеделието и на вътрешните работи Румен Порожанов и Валентин Радев за мерките, които предприема правителството за овладяване на чумата по животните в Странджанско, остана под въпрос, след като министрите не..

обновено на 20.07.18 в 11:36

НС гласува окончателно промените в КСО и одобри ранното пенсиониране на миньорите от закрити рудници

Народното събрание одобри единодушно ранното пенсиониране на миньорите от закрити рудници, след като гласува окончателно измененията в Кодекса за социално осигуряване /КСО/. По приетите разпоредби ранното пенсиониране ще важи за работници при..

публикувано на 20.07.18 в 11:13

Увеличиха помощта "де минимис" за животновъдите, засегнати от чумата

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" увеличи на 15 лева помощта „де минимис“ за овца и коза майка за овцевъдите и козевъдите според поетия ангажимент към протестиращите фермери. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието...

публикувано на 20.07.18 в 10:46
Страхил Делийски

Страхил Делийски: Скандалът е начинът на правене на политика на този кабинет

Скандалът е начинът на правене на политика на този кабинет и това за мнозина беше предопределено още при сформирането на кабинета. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" политологът Страхил Делийски:..

публикувано на 20.07.18 в 09:34