Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на две български книги за Антарктида в Португалия

БНР Новини
Гергана Лаптева (отляво) и Невена Праматарова в студиото на „Артефир” преди конференцията „Непознатата южна земя и португалската полярна програма” в Лисабонския университет

Новите български книги „Антарктида – студеният юг” на проф. Христо Пимпирев и „Terra Asutralis Incognita - Непознатата южна земя” на Гергана Лаптева ще бъдат представени днес по време на съвместната конференция между Българския антарктически институт и Португалската полярна програма в Лисабонския университет.
Изложбата „Непознатата южна земя – от въображаемата до реалната картография” е другият културен акцент в програмата на събитието, посветено на десетгодишнината от началото на португалските изследвания в Антарктида и създаването на Националната полярна програма на Португалия. Тя е част от културната програма на Българския антарктически институт - ЕКОАНТАР, разработен съвместно с Института по география и териториално устройство на Лисабонския университет и Полярната португалска програма.
Експозицията показва еволюцията на картографията на Антарктида от Средновековието до наши дни и представя приноса на България и Португалия в антарктическата картография - две страни, които от 2006 година насам активно си сътрудничат в областта на логистиката и науката на ледения континент.
Изложбата включва част от повечето известни досега географски карти, изобразяващи Антарктида, изследвани в книгата „Terra Asutralis Incognita - Непознатата южна земя” на Гергана Лаптева.
Уникалното издание представя топографски, геоложки, сателитни изображения, карти на ледената и подледената повърхност на континента, както и карти на различните изследователски бази. Специално внимание се обръща на българския принос в картографията на ледения континент.
Гергана Лаптева разказа в „Артефир” за новата си книга и изложбата, посветени на картите на Антарктида преди българската премиера в Португалия.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!