Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Манолев: Над 150 млн. евро ще бъдат насочени за насърчаване на предприемачеството

| обновено на 13.03.18 в 14:43
Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев
Снимка: БГНЕС

Повече от 150 млн. евро по различни европейски и национални програми ще бъдат насочени за насърчаване на предприемачеството. Toва съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. По време на изложение за прохождащия бизнес младите предприемачи поискаха национални регламенти и преференциално законодателство за стартиращите компании.

78% от българските стартиращи компании работят на международните пазари, заяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и призова предприемачите да не се отказват от идеите и амбициите си: 

"Може да си базиран в България и в същото време да бъдеш лидер в световен мащаб в сектора, в който оперираш. Фирми, които са с български корени, пък са примери затова как можеш да привлечеш вниманието и да получиш финансиране, и то значително, от Силиконовата долина, да продължиш да развиваш продуктите си в България. Предстоят процедури за над 150 млн. лева, които ще бъдат насочени към насърчаване на предприемачеството в България. Това е силен тласък! Важно е хората, които искат да бъдат предприемачи, да се срещат, да обсъждат своите идеи, да обсъждат своите успехи. Понякога, да си упорит и последователен е също толкова важно, колкото да бъдеш иновативен и конкурентен!"

Манолев назова и част от програмите в подкрепа на предприемачеството: 

"По Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" към момента са в изпълнение 82 договора на стартиращи компании по процедура "Разработване на иновации" на обща стойност 15 милиона евро." 

Първата конференция и изложение събра най-добрите стартиращи иновативни компании от региона в София. На място дойдоха големи инвеститори и фондове за рисков капитал, за да подкрепят най-добрите високотехнологични продукти с потенциал за стартиране на нов бизнес. Събитието се провежда неслучайно именно в българската столица, подреждана в последните години сред 10-те най-добри градове за стартиране на бизнес в света. 

Българската бизнес дама, IT мениджър и основател на гражданската платформа за дебат "България може", Саша Безуханова:

"Фокусът върху стартиращата икономика е единствената рецепта за това България да промени портрета на българската икономическа среда от ишлеме-икономика в икономика с добавена стойност. Аз лично вярвам и лично работя за това, че подкрепата на стартиращия бизнес – иновативен бизнес, дигитален бизнес в България, трябва да бъде национална кауза и трябва да излезе извън политиките, които следват чисто европейски нормативни рамки, а да намерим български модел за това как стартиращият бизнес да бъде ефективно подкрепен, защото истината е, че в момента в България стартиращият бизнес е третиран със същата нормативна рамка, както конвенционалният бизнес. Би трябвало да има диференциран подход".

Репортажа на Наталия Ганчовска за предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени