Кого ощетяват авторските и репроправата?

Анжела Димчева внася яснота по въпроса за компенсациите, които авторите да получават от заемане на книгите им от обществените библиотеки
Анжела Димчева
Снимка: Ани Петрова

В последно време обществото се вълнува от наново поставеният въпрос за авторските и репроправата. Възникват опасения, че компенсациите, дължими на авторите, ще ощетят читателя и библиотеките.
Анжела Димчева от Съюза на писателите разсейва тези опасения. Не става въпрос читателят да заплаща такса, когато заема книга, а съответната държава членка на Европейския съюз осигурява тези пари. Не са ощетени нито читателите, нито библиотеките.
България се бави вече 11 години с приемането на нужното законодателство, което крие риск от глоби. Защо е това отлагане?
При условие, че когато това стане ще имаме възможност да кандидатстваме за финансиране на дигитализирането на библиотечни фондове.  
Отговорът е все същият – причината е в слабия ангажимент на държавата с култура. Ние сме на последно място по бюджет отделян за култура в Европа – едва 0,5%.
За сравнение в Германия е 1% от БВП, в Австрия 1,2% и дори в Албания е повече отколкото у нас – коментира Димчева.

Как би действал законът?

От бюджета на Министерството на културата всяка година на базата на изчисления да се правят отчисления, влизащи във фонд, който да разпределя компенсациите за авторите.
Идеята зад тази законодателна мярка е да се защитят малките езици. Тъй като инвазията на световни езици като английския, испанския, немския заглушават малките езици и култури. Още преди 72 години подобни мерки за защита на националната култура и език се прилагат в страни като Дания, Швеция и Норвегия. В тези страни такси за заемане на преводни книги не се плащат. Става въпрос само за национални издания.
В момента подобно законодателство съществува в 52 държави, като 29 от тях са в Европа.
Законът също така няма да засяга нито частни библиотеки, нито университетски или специализирани например, тъй като те са с ограничен, достъп. Т.е. законът за репроправата се отнася само до обществените библиотеки.
За да се приеме обаче, това трябва да се реши от Народното събрание. То би трябвало също така да приеме мярка за увеличаване на бюджета за култура, за да може да се създаде център, който да отговаря за функционирането на директивата.
Димчева цитира статистика, изнесена на научна конференция в Лисабон, която е впечатляваща: през 2016 в Норвегия са осигурени 12 милиона евро за компенсация за местните авторите, в Швеция - 15 милиона, в Дания - 22, в Ирландия, която има население от 3 милиона и половина, също са осигурени 12 милиона евро.
Първият известен закон за авторското право изобщо е въведен в Англия през 1709 и засяга книгите, тъй като още тогава ролята на езика и на книгите е била осъзната като твърде важна за държавността.Още от категорията

Изложба с портрети на френския фотограф Феликс Надар се открива тази вечер в Националната галерия

Изложба от 40 от най-добрите портрета на световноизвестния френски фотограф Феликс Надар се открива тази вечер в Националната галерия. Зрителите ще видят снимки на Александър Дюма, Шарл Бодлер, Емил Зола, Жул Верн. Изложбата се организира от Френския културен институт, разказа пред „Хоризонт“ Мария Конакчиева, която оглавява пресслужбата на института в..

публикувано на 21.06.18 в 09:22
Ина Кънчева

Фондация „Културни перспективи“ ще раздаде стипендии за насърчаване на млади артисти

Фондация „Културни перспективи“ ще раздаде за първа година стипендии за насърчаване на млади артисти. Проектът е озаглавен “ С усилия към звездите“ , а целта е да се подкрепят млади артисти в пет области на изкуството. българското националното радио е медиен партньор на тази инициатива. Насърчаването на млади артисти е един от..

публикувано на 20.06.18 в 18:50

Екипът на Пловдивския драматичен театър постави началото на мащабния проект "Европейска Одисея 2019: Пътуващият човек"

Мечтите  от днес започват да стават реалност за екипа на Пловдивския драматичен театър, който  постави началото на мащабния  проект  "Европейска Одисея 2019: Пътуващият човек". Премиерата на спектакъла, базиран на Омировата "Одисея" ще е през февруари, следващата година, когато градът вече ще е  Европейска столица на културата.  Режисьор на..

публикувано на 20.06.18 в 18:37

Документални истории за София

„Градски детектив“ е подкаст за градските легенди на София и хората, които ги създават. Очаквайте ги през седмица на български и английски език от 23 април до 30 юни. Може да ги слушате на сайта или да се абонирате за тях през RSS и в iTunes. „Градски детектив“ е проект на сдружение „Плюс“ с подкрепата на културната програма на Българското..

публикувано на 20.06.18 в 17:05

С „Натюрморти“ продължава завръщането на Константин (Кочо) Гърнев в България

Втора изложба, организирана от Аукционна къща „Виктория“, дава възможност на българската публика да опознае художника Кочо Гърнев, чиито творби едва наскоро се завърнаха в родината му, благодарение на екипа на галерията. През февруари платната на твореца изпълниха залите на Националната художествена галерия – Двореца, където бяха изложени над сто негови..

публикувано на 20.06.18 в 16:25

„Венерин ритуал“ – изложба на младия френски художник Мич Брезунек в Пловдив

29-годишният французин Мич Брезунек откри самостоятелна изложба в пловдивската галерия L'Union de Paris. В картини и скулптури-метафори той въплътява усещането си за женското начало и любовта, символ на които от древни времена е богинята Венера. Художникът вече е участвал в общи изложби в България, представял се е и два пъти самостоятелно в София. От..

публикувано на 20.06.18 в 15:55

Международният литературен конкурс „Небесни меридиани” обяви наградените си участници

Първото издание на международен литературен конкурс „Небесни меридиани” се проведе в края на май, в дните на международния фестивал „Българска душа на Святата земя” в гр. Бат Ям, Израел. Творбите – стихове, разказ, есе, очерк бяха толкова много и това може само да ни радва, защото говори за голям интерес. Конкурсът беше анонимен – каза Весела Сели..

публикувано на 20.06.18 в 14:55