Кого ощетяват авторските и репроправата?

Анжела Димчева внася яснота по въпроса за компенсациите, които авторите да получават от заемане на книгите им от обществените библиотеки

Анжела Димчева
Снимка: Ани Петрова

В последно време обществото се вълнува от наново поставеният въпрос за авторските и репроправата. Възникват опасения, че компенсациите, дължими на авторите, ще ощетят читателя и библиотеките.
Анжела Димчева от Съюза на писателите разсейва тези опасения. Не става въпрос читателят да заплаща такса, когато заема книга, а съответната държава членка на Европейския съюз осигурява тези пари. Не са ощетени нито читателите, нито библиотеките.
България се бави вече 11 години с приемането на нужното законодателство, което крие риск от глоби. Защо е това отлагане?
При условие, че когато това стане ще имаме възможност да кандидатстваме за финансиране на дигитализирането на библиотечни фондове.  
Отговорът е все същият – причината е в слабия ангажимент на държавата с култура. Ние сме на последно място по бюджет отделян за култура в Европа – едва 0,5%.
За сравнение в Германия е 1% от БВП, в Австрия 1,2% и дори в Албания е повече отколкото у нас – коментира Димчева.

Как би действал законът?

От бюджета на Министерството на културата всяка година на базата на изчисления да се правят отчисления, влизащи във фонд, който да разпределя компенсациите за авторите.
Идеята зад тази законодателна мярка е да се защитят малките езици. Тъй като инвазията на световни езици като английския, испанския, немския заглушават малките езици и култури. Още преди 72 години подобни мерки за защита на националната култура и език се прилагат в страни като Дания, Швеция и Норвегия. В тези страни такси за заемане на преводни книги не се плащат. Става въпрос само за национални издания.
В момента подобно законодателство съществува в 52 държави, като 29 от тях са в Европа.
Законът също така няма да засяга нито частни библиотеки, нито университетски или специализирани например, тъй като те са с ограничен, достъп. Т.е. законът за репроправата се отнася само до обществените библиотеки.
За да се приеме обаче, това трябва да се реши от Народното събрание. То би трябвало също така да приеме мярка за увеличаване на бюджета за култура, за да може да се създаде център, който да отговаря за функционирането на директивата.
Димчева цитира статистика, изнесена на научна конференция в Лисабон, която е впечатляваща: през 2016 в Норвегия са осигурени 12 милиона евро за компенсация за местните авторите, в Швеция - 15 милиона, в Дания - 22, в Ирландия, която има население от 3 милиона и половина, също са осигурени 12 милиона евро.
Първият известен закон за авторското право изобщо е въведен в Англия през 1709 и засяга книгите, тъй като още тогава ролята на езика и на книгите е била осъзната като твърде важна за държавността.Още от категорията

"Години любов" – нова книга за Невена Коканова

"Години любов " – така се казва втората книга на Георги Тошев, посветена на Невена Коканова. Днес се навършват 80 години от рождението на голямата актриса. "Личности като Невена Коканова не могат да бъдат разказани само в една книга. Коканова трябва да бъде доразказвана на новите поколения. Открих нови свидетелства за този необикновен живот и..

публикувано на 12.12.18 в 18:04

Димитър Бочев: Георги Марков има място и в учебниците по история

"Едва сега тръгваме към реабилитация на име, което краси националната ни култура, каза  в студиото на "Нещо повече" писателят Димитър Бочев. "Задочните репортажи" на Георги Марков влизат в учебната програма в 11-и клас. "Той беше убиван и доубиван духовно и политически чрез премълчаване на името и  наследството му.  Явно сега общественият интерес е..

публикувано на 12.12.18 в 17:50

Валентин Балабанов е новият директор на Общинския драматичен театър "Невена Коканова" в Дупница

Актьорът и режисьор Валентин Балабанов е новият директор на Общинския драматичен театър "Невена Коканова" в Дупница, съобщиха от общинската администрация. От поста се е отказал Славчо Пеев, който остава да работи като художествен ръководител. Кадровата промяна е съгласувана с ръководството на Община Дупница, която е принципал на театъра...

публикувано на 12.12.18 в 17:34
Фотоколаж: Даниела Манолова

Видеопрожекция за 80-годишнината на Радиотеатъра

За първи път в своята 80-годишна история Радиотеатърът на БНР ще представи видеовариант на радиопиеса. Записът на „Кредитът“ от Жорди Галсеран в превод на Нева Мичева и с участието на Веселин Ранков и Ованес Торосян, под режисурата на Петър Бакалов е осъществен във Второ студио на БНР.  Радиопостановката е реализирана с подкрепата на Институт Сервантес –..

публикувано на 12.12.18 в 16:36
Жюстин Томс и Вася Атанасова

Българската Уикипедия на 15 години

На 6 декември 2003 година у нас се ражда българската Уикипедия- най-голямата онлайн енциклопедия в света. Към днешна дата в нея има близо 250 000 статии, а около 150 активни редактори работят единствено на доброволни начала. В световен план Уикипедия е петият по популярност сайт, който създава съдържание на повече от 300 езици, включително и..

публикувано на 12.12.18 в 15:40
Част от фасадата на Кралския замък

Кралският замък във Варшава – образец за реставриране на културното наследство

Кралският замък във Варшава, който е бил официалната резиденция на полските монарси години наред, след разрушаването му от нацистите в края на Втората световна война бива възстановен с дарения от поляците. Това е единственият пример в света на пълно възстановяване на толкова голяма сграда. Точно век се навършва тази година от възстановяването..

обновено на 12.12.18 в 15:36

Забине Бокмюл: Чрез писането се чувствам свободна

Писателката от Лихтенщайн Забине Бокмюл днес се среща днес с читатели и посетители на Софийския международен литературен фестивал, за да разкаже каква е идеята за обикновените хора, които крият необикновени истории. В предаването "Радиоприемница" на Радио София тя обясни, че писателският й интерес е насочен предимно към нормалните, ежедневни истории..

публикувано на 12.12.18 в 15:32