Кого ощетяват авторските и репроправата?

Анжела Димчева внася яснота по въпроса за компенсациите, които авторите да получават от заемане на книгите им от обществените библиотеки
Анжела Димчева
Снимка: Ани Петрова

В последно време обществото се вълнува от наново поставеният въпрос за авторските и репроправата. Възникват опасения, че компенсациите, дължими на авторите, ще ощетят читателя и библиотеките.
Анжела Димчева от Съюза на писателите разсейва тези опасения. Не става въпрос читателят да заплаща такса, когато заема книга, а съответната държава членка на Европейския съюз осигурява тези пари. Не са ощетени нито читателите, нито библиотеките.
България се бави вече 11 години с приемането на нужното законодателство, което крие риск от глоби. Защо е това отлагане?
При условие, че когато това стане ще имаме възможност да кандидатстваме за финансиране на дигитализирането на библиотечни фондове.  
Отговорът е все същият – причината е в слабия ангажимент на държавата с култура. Ние сме на последно място по бюджет отделян за култура в Европа – едва 0,5%.
За сравнение в Германия е 1% от БВП, в Австрия 1,2% и дори в Албания е повече отколкото у нас – коментира Димчева.

Как би действал законът?

От бюджета на Министерството на културата всяка година на базата на изчисления да се правят отчисления, влизащи във фонд, който да разпределя компенсациите за авторите.
Идеята зад тази законодателна мярка е да се защитят малките езици. Тъй като инвазията на световни езици като английския, испанския, немския заглушават малките езици и култури. Още преди 72 години подобни мерки за защита на националната култура и език се прилагат в страни като Дания, Швеция и Норвегия. В тези страни такси за заемане на преводни книги не се плащат. Става въпрос само за национални издания.
В момента подобно законодателство съществува в 52 държави, като 29 от тях са в Европа.
Законът също така няма да засяга нито частни библиотеки, нито университетски или специализирани например, тъй като те са с ограничен, достъп. Т.е. законът за репроправата се отнася само до обществените библиотеки.
За да се приеме обаче, това трябва да се реши от Народното събрание. То би трябвало също така да приеме мярка за увеличаване на бюджета за култура, за да може да се създаде център, който да отговаря за функционирането на директивата.
Димчева цитира статистика, изнесена на научна конференция в Лисабон, която е впечатляваща: през 2016 в Норвегия са осигурени 12 милиона евро за компенсация за местните авторите, в Швеция - 15 милиона, в Дания - 22, в Ирландия, която има население от 3 милиона и половина, също са осигурени 12 милиона евро.
Първият известен закон за авторското право изобщо е въведен в Англия през 1709 и засяга книгите, тъй като още тогава ролята на езика и на книгите е била осъзната като твърде важна за държавността.Още от категорията

“Балканска рапсодия“ на Мария Касимова - роман за любовта, а не любовен роман

Тази вечер в Националния дворец на културата е премиерата на романа “Балканска рапсодия“ на Мария Касимова. Книгата вече бе представена на Празниците на изкуствата Аполония.      В основата на романа стои семейна история, но това не е документален роман.  Действието се развива отчасти в Бургас, с който авторката е много свързана, и отчасти в..

публикувано на 25.09.18 в 18:29

Отбелязваме 120 години от рождението на Христо Смирненски с литературно четене и юбилеен вестник

Поети и приятели на българската поезия ще почетат 120-годишнината от рождението на Христо Смирненски   на 26 септември  от 18 часа в клуб „Журналист” на  СБЖ. Литературната вечер под наслов „Ний всички сме деца на майката земя” е организирана от Националния литературен салон „Старинният файтон”, с участието на Атанас Капралов, Атанас Звездинов,..

публикувано на 25.09.18 в 16:59

Поетесата Валентина Радинска представи новата си книга „Защото е студено”

Защото е студено, Господи, защото е студено… Защото плачат ветровете във скута бял на февруари. Защото времето отлита, защото между теб и мене е само тишина и зима... Нататък – здрачът се повтаря. Защото в пустите градини следите ни са заличени… Защото си подминал всяка сълза, която съм посяла. Защото страшно съм ранена…Защото всичките значения на..

публикувано на 25.09.18 в 16:38
Георги Василски

Памет за Георги Василски в "Артефир"

"Ние не бяхме подготвени за внезапната му кончина, защото дори и след краткия престой в болницата, необикновеният му дух продължаваше да бъде нахъсан за живот и за творчество, за нови срещи с многобройните му приятели. А такива той имаше из цялата страна, защото някога, като млад радиорепортер, той е посетил и опознал всяко кътче от бившата ни и днешна..

публикувано на 25.09.18 в 16:16
Шаржовата рисунка от 1935 г. на 106 видни български поети, писатели, критици, певци, артисти, художници, архитекти, индустриалци, политици в някогашното кафене

Александър Добринов – майсторът на портретния шарж

През 30-те години на миналия век в София имало няколко заведения на столичната бохема – Арменското кафене, кръчмите Копривщица, Луката. Но творческата ни интелигенция се събирала в кафе-сладкарницата „Цар Освободител“ до Руската църква. Тук всеки имал своя определена маса. На една маса седели Константин Петканов, Илия Бешков, композиторът Любомир Пипков...

публикувано на 25.09.18 в 15:46

Младите в театъра и усещането за общност

„Идеята на създаването на новото сдружение дойде най-вече от проблемите в театъра и това беше ключовото, за да стане „ Спам студиос “ факт и да съберем млади хора и млади артисти, които са будни“, казва режисьорката Ана Батева. Първото представление на новото театрално сдружение вече е на сцена – спектакълът „Кокошка“ по текстове на Антон..

публикувано на 25.09.18 в 14:39

"Портретът на Словакия в Европа" - фотографска изложба

"Портретът на Словакия в Европа“ - така се нарича изложбата, в която фотографи от Словакия представят по невербален начин словаците и техните ценности. Как се самоопределят в рамките на Европа преди и сега, какви неща ги вълнуват, какви са спомените от прехода, различните поколения и възгледи, сблъсъци и промени?  Екзистeнциална идентичност, семейни..

публикувано на 25.09.18 в 12:56