Кого ощетяват авторските и репроправата?

Анжела Димчева внася яснота по въпроса за компенсациите, които авторите да получават от заемане на книгите им от обществените библиотеки
Анжела Димчева
Снимка: Ани Петрова

В последно време обществото се вълнува от наново поставеният въпрос за авторските и репроправата. Възникват опасения, че компенсациите, дължими на авторите, ще ощетят читателя и библиотеките.
Анжела Димчева от Съюза на писателите разсейва тези опасения. Не става въпрос читателят да заплаща такса, когато заема книга, а съответната държава членка на Европейския съюз осигурява тези пари. Не са ощетени нито читателите, нито библиотеките.
България се бави вече 11 години с приемането на нужното законодателство, което крие риск от глоби. Защо е това отлагане?
При условие, че когато това стане ще имаме възможност да кандидатстваме за финансиране на дигитализирането на библиотечни фондове.  
Отговорът е все същият – причината е в слабия ангажимент на държавата с култура. Ние сме на последно място по бюджет отделян за култура в Европа – едва 0,5%.
За сравнение в Германия е 1% от БВП, в Австрия 1,2% и дори в Албания е повече отколкото у нас – коментира Димчева.

Как би действал законът?

От бюджета на Министерството на културата всяка година на базата на изчисления да се правят отчисления, влизащи във фонд, който да разпределя компенсациите за авторите.
Идеята зад тази законодателна мярка е да се защитят малките езици. Тъй като инвазията на световни езици като английския, испанския, немския заглушават малките езици и култури. Още преди 72 години подобни мерки за защита на националната култура и език се прилагат в страни като Дания, Швеция и Норвегия. В тези страни такси за заемане на преводни книги не се плащат. Става въпрос само за национални издания.
В момента подобно законодателство съществува в 52 държави, като 29 от тях са в Европа.
Законът също така няма да засяга нито частни библиотеки, нито университетски или специализирани например, тъй като те са с ограничен, достъп. Т.е. законът за репроправата се отнася само до обществените библиотеки.
За да се приеме обаче, това трябва да се реши от Народното събрание. То би трябвало също така да приеме мярка за увеличаване на бюджета за култура, за да може да се създаде център, който да отговаря за функционирането на директивата.
Димчева цитира статистика, изнесена на научна конференция в Лисабон, която е впечатляваща: през 2016 в Норвегия са осигурени 12 милиона евро за компенсация за местните авторите, в Швеция - 15 милиона, в Дания - 22, в Ирландия, която има население от 3 милиона и половина, също са осигурени 12 милиона евро.
Първият известен закон за авторското право изобщо е въведен в Англия през 1709 и засяга книгите, тъй като още тогава ролята на езика и на книгите е била осъзната като твърде важна за държавността.Още от категорията

Две български ленти на кинофестивал в Чикаго, показващ европейско кино

С филма “Посоки” на режисьора Стефан Командарев в Чикаго започна 21-ят фестивал на европейското кино, който е най-големият в Северна Америка. Режисьорът отправи кратко видео послание към зрителите в двата салона на филмовия център, които показаха филма едновременно. До 5 април на жителите и гостите на Ветровития град е предоставена възможността..

публикувано на 17.03.18 в 14:07
Великотърновци слушат поезия от автомат в парка

Автомат във Велико Търново възпроизвежда 21 творби на български и европейски поети

Автомат за слушане на поезия е поставен в парк „Марно поле“ във Велико Търново. Джубоксът за стихове пристигна по идея на Чешкия културен център.  Машината за възпроизвежда 21 творби на български и европейски автори в оригинал и с превод. Устройството има бутони, с които всеки може да пусне и да слуша безплатно любимите си стихотворения...

публикувано на 17.03.18 в 13:49
Миро Гавран

Миро Гавран с „Приятелят на Кафка“

Най-популярният съвременен хърватски драматург и писател  Миро Гавран  получи поредното признание за значимостта на своите романи. На 20 март австрийският президент Александер Ван дер Белен ще му връчи „Златен знак за заслуги към Република Австрия“. През декември авторът бе отличен във Виена и с наградата „Алоис Мок“ за утвърждаване на европейските..

публикувано на 17.03.18 в 11:00

Драматично- кукленият театър в Плевен представя 4 спектакъла от 10 до 22 часа в събота

В Плевен за първи път проектът „Театър в събота“  се реализира в продължение на 14 часа.  Драматично- кукленият театър „Иван Радоев“  отваря  врати за малките зрители и родителите им с постановки от 10 до 22 часа.  Идеята е драматично-кукленият театър "Иван Радоев" да предложи театрален съботен празник за малките зрители и техните родители, обясни..

публикувано на 17.03.18 в 09:15

Кои са отличията на "София филм фест"

Голямата награда на кинофестивала София филм фест - „София - град на киното“, бе присъдена на филма „Три четвърти“ на режисьора Илиян Метев. Актьорът Васил Михайлов получи Наградата на Столична община за цялостния си принос към киноизкуството. Наградата на публиката бе спечелена от Рузие Хасанова с филма „Радио-грамофон“. Филмът на Арпад Богдан..

публикувано на 16.03.18 в 20:19
Част от плаката на филма „Смъртта на поетесата”

Уникалните истории на Клаудия Ландсбергер

Ако ви оставаше само един ден живот, какво бихте направили? Едва ли някой е готов да потърси отговора на този въпрос. „Смъртта на поетесата” – израелският филм на Дана Голберг, който е част от 22-рия „София филм фест” , обаче го прави. Филмът ни сблъсква с последния ден от живота на израелска писателка, а кулминацията е срещата ѝ с хомосексуална..

публикувано на 16.03.18 в 19:30
Експонати от изложбата

Проф. Веселина Инкова: „Златното руно” е реалност

Много знания и въображение са вложили създателите на изложбата, която беше открита преди ден в Националната художествена галерия „Двореца”, под заглавие „Златното руно. Пътят на Аргонавтите”. Експонатите са предоставени от  „Колекция Васил Божков” и представляват 62 златни и сребърни изделия – ритони, червенофигурни вази, ритуални сребърни позлатени..

публикувано на 16.03.18 в 19:20