"Закачане" - спектакъл за самотата на дигиталния човек

Снимка: Георги Корнейков, БНР

"Спектакълът не само говори за нашето време, той изцяло е извлечен от настоящето", каза в "12+3" Неда Соколовска, която представи "Закачане". Следващото представление е на 22-ри март. Спектакълът е в репертоара на Театър "София" и може да бъде видян и по-нататък.

"Опитваме се да погледнем на това как нашият виртуален живот, който заема все по-голяма пространство, се отразява на любовта. Обхванали сме доста от аспектите на любовта в нейната интернет фаза. В мрежата човек може да прави всичко – идентифицира се през мрежата и това дава възможност за много по-различни действия", обясни Соколовска.

"Много любопитни за нас са отчуждението и самотата на дигиталния човек. Страхът от обвързване, от това да не загубим свободата си, да правим каквото си искаме, но да не можем да се отдадем изцяло. Основният акцент е, че много от взаимоотношенията на хората протичат през социалните мрежи. В един момент това измества нуждата да се срещаме на живо. И това е от обстоятелствата, които се отразяват най-силно върху човешките взаимоотношения", каза още Соколовска.

"Ние нямаме написана пиеса. Това са аудиозаписи, които изпълнителите предават на живо на публиката.

Мобилното устройство вече не е предмет, а продължение на ръката ни. Ставаме все по-зависими от интернет. Това не е непременно с негативен знак", добави Соколовска.

Още за спектакъла можете да научите от интервюто в звуковия файл.

Още от категорията
Едмонд Демирджиян

„Ритъм”: изложба с творби на художника с душа на музикант Едмонд Демирджиян

Галерия „Дебют” към Националната художествена гимназия „Илия Петров” представя изложбата „Ритъм” в памет на художника и музиканта Едмонд Демирджиян. Тя поставя началото на проекта „Европа през младите в изкуството” на фондация „Въпреки” по програма „Европа” 2018 на Столична община. Експозицията е и в памет на проф. Добри Палиев, създател на българската..

публикувано на 23.03.18 в 10:00

Стефан Божков с изложби в Париж и Братислава

Известният български художник представи напоследък последователно две изложби. Те се състояха в културните ни институти във Франция и Словакия. Във френската столица естествено експозицията беше тематично свързана със страната и рефлексиите й върху въображението на артиста. Сред показаните 30 творби има съвсем нови, но бяха експонирани и знакови негови..

публикувано на 23.03.18 в 09:30

Проф. Мария Шнитер представя „Боготворение в образ на жена“

Среща разговор с професор Мария Шнитер на тема „Боготворение в образ на жена“ ще се състои в книжарница „Хеликон - Център“ в Пловдив.Тя е посветена на предстоящия празник Благовещение.  Професор Шнитер е автор на книгата „Пътищата през православния ритуал“. Дори най-убеденият атеист става вярващ при най-важните и кризисни преходи в живота му -..

публикувано на 23.03.18 в 06:17
Част от плаката на изложбата

Образи и думи в супата на Галина Йотова

„Супата на Кафка” е книжка с кулинарни пародии в стила на различни известни писатели, която фотографката Галина Йотова взима за заглавие на новия си проект. Връзката й с тази книга е много лична и не е случайно, че именно тя стои в началото на новата й фотографска изложба. Какво се крие зад историята на едно момиче, един прозорец и няколко важни текста..

публикувано на 22.03.18 в 15:45

Осип Манделщам за деца

Осип Манделщам е един от най-талантливите руски поети. Писал е малко и за деца. В новата книга от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” можем да прочетем една от неговите поеми – „Двата трамвая”, писана в периода 1924-25 година. Преводът е на Ася Григорова, а илюстрациите са на художничката Свобода Цекова. Рисунките пренасят историята от..

публикувано на 22.03.18 в 15:09
Иван Русев

Скулпторът Иван Русев: Парк "Илинденци" е уникален с формулата си "изкуство и природа"

"Илинденци - зона за изкуство" се нарича изложбата в Софийската градска художествена галерия, посветена на 20-годишнината от създаването на скулптурния парк в село Илинденци в подножието на Пирин. През 1998 година приятели и съмишленици подкрепят идеята на скулптора Иван Русев да се създаде парк на открито. В превърналите се в традиционни пленери..

публикувано на 22.03.18 в 14:52

Млади таланти от Бесарабия с представление в "Сълза и смях" по пиеса на Стратиев

На 22 март актьорите от Одески български драматичен театър към Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" ще представят "Животът, макар и кратък“ по Станислав Стратиев в камерната зала на "Сълза и смях“. Входът е свободен. Младите бесарабски актьори ще покажат своя спектакъл по Станислав Стратиев с режисьор..

публикувано на 22.03.18 в 12:17