"Закачане" - спектакъл за самотата на дигиталния човек

Снимка: Георги Корнейков, БНР

"Спектакълът не само говори за нашето време, той изцяло е извлечен от настоящето", каза в "12+3" Неда Соколовска, която представи "Закачане". Следващото представление е на 22-ри март. Спектакълът е в репертоара на Театър "София" и може да бъде видян и по-нататък.

"Опитваме се да погледнем на това как нашият виртуален живот, който заема все по-голяма пространство, се отразява на любовта. Обхванали сме доста от аспектите на любовта в нейната интернет фаза. В мрежата човек може да прави всичко – идентифицира се през мрежата и това дава възможност за много по-различни действия", обясни Соколовска.

"Много любопитни за нас са отчуждението и самотата на дигиталния човек. Страхът от обвързване, от това да не загубим свободата си, да правим каквото си искаме, но да не можем да се отдадем изцяло. Основният акцент е, че много от взаимоотношенията на хората протичат през социалните мрежи. В един момент това измества нуждата да се срещаме на живо. И това е от обстоятелствата, които се отразяват най-силно върху човешките взаимоотношения", каза още Соколовска.

"Ние нямаме написана пиеса. Това са аудиозаписи, които изпълнителите предават на живо на публиката.

Мобилното устройство вече не е предмет, а продължение на ръката ни. Ставаме все по-зависими от интернет. Това не е непременно с негативен знак", добави Соколовска.

Още за спектакъла можете да научите от интервюто в звуковия файл.

Още от категорията

Съвременното изкуство е обърнато към емоцията на публиката, но ако е и красиво, е още по-ценно

След много успешната премиера на книгата “Въведение в българското съвременно изкуство (1982-2015)” авторът ѝ Весела Ножарова гостува в „Радиокафе“. Тя разказа, че двуезичната книга (и на английски) е резултат от покана за лекции, които е изнасяла на различни места от 2011 до 2016 г. и които са предизвикали идеята за събиране и хронологично описване..

публикувано на 22.06.18 в 12:59
Не публикувай тази снимка

Институт "Сервантес" кани на Деня на испанския език

На 23 юни от 11 до 16 часа Институт "Сервантес" - София ще отбележи Деня на испанския език. Празникът е традиционен в 44 държави на петте континента, където над 500 млн. души говорят испански. Весела Петрова от Институт Сервантес разказва повече: Тази година отново организираме един голям панаир на открито. Имаме над 15 щанда, ще готвим на..

публикувано на 22.06.18 в 12:31

Празник на испанския език и култура ще се проведе утре в центъра на София

Утре предстои празник на испанския език и култура в центъра на София. Той ще е на открито пред сградата на Институт „Сервантес“ в София. Програмата включва разнообразни дейности. Ще може да се види изкуство от Испания, специално селекция съвременно изкуство за деца, както и испанска и латино-американска кухня, пинята, мексикански занаяти, стена с..

публикувано на 22.06.18 в 11:12

Меглена Мишева за проекта "Пътуваща изложба" в Деня на испанския език

На 23 юни на открито пред сградата на Институт Сервантес в столицата - на ул. "Света София" - ще бъде отбелязан традиционният Ден на испанския език.  Денят ще бъде официално открит в 12.00 часа от директора на Институт Сервантес-София г-н Хавиер Валдивиелсо в присъствието на ръководители и представители на дипломатическите мисии на..

публикувано на 22.06.18 в 11:12

До дни излиза първата биографична книга за Бриджит Макрон

Първата биографична книга за първата дама на Франция Бриджит Макрон до дни ще излезе на българския пазар. Неин автор е френската журналистка Маел Брюн, а заглавието на книгата е „Бриджит Макрон. Интимно“. В предаването „Преди всички“ Анелия Узунова – представител на българския издател на книгата, бе категорична, че не става дума за събрани..

публикувано на 22.06.18 в 10:47

Фестивал на солидарността ще се проведе през уикенда в София

Фестивал на солидарността ще се проведе през уикенда в София. В предаването „Преди всички“ Маргарита Спасова от „Каритас“ обясни: „Всички смятаме, че е много важно да насърчаваме солидарността на практика. Говорим, че сме толерантно, приемащо общество, но често това остава само на думи. Нашата цел е да насърчим солидарност в най-широк смисъл..

публикувано на 22.06.18 в 10:31
Аменун, Бури и Стефан

От какви хапчета се нуждаем?

Младите художници Аменун Женева и Стефан Чинов ни дават ценни съвети от какви хапчета се нуждаем, за да бъдем по-здрави и щастливи в забързаното ни ежедневие. Съвместната изложба на артистичното семейство „Вземи моето хапче“ обединява серия от плакати с най-важните елементи, които лекуват душата и тялото. Според авторите те са забравени от нас и е нужно..

публикувано на 22.06.18 в 09:50