"Закачане" - спектакъл за самотата на дигиталния човек

Снимка: Георги Корнейков, БНР

"Спектакълът не само говори за нашето време, той изцяло е извлечен от настоящето", каза в "12+3" Неда Соколовска, която представи "Закачане". Следващото представление е на 22-ри март. Спектакълът е в репертоара на Театър "София" и може да бъде видян и по-нататък.

"Опитваме се да погледнем на това как нашият виртуален живот, който заема все по-голяма пространство, се отразява на любовта. Обхванали сме доста от аспектите на любовта в нейната интернет фаза. В мрежата човек може да прави всичко – идентифицира се през мрежата и това дава възможност за много по-различни действия", обясни Соколовска.

"Много любопитни за нас са отчуждението и самотата на дигиталния човек. Страхът от обвързване, от това да не загубим свободата си, да правим каквото си искаме, но да не можем да се отдадем изцяло. Основният акцент е, че много от взаимоотношенията на хората протичат през социалните мрежи. В един момент това измества нуждата да се срещаме на живо. И това е от обстоятелствата, които се отразяват най-силно върху човешките взаимоотношения", каза още Соколовска.

"Ние нямаме написана пиеса. Това са аудиозаписи, които изпълнителите предават на живо на публиката.

Мобилното устройство вече не е предмет, а продължение на ръката ни. Ставаме все по-зависими от интернет. Това не е непременно с негативен знак", добави Соколовска.

Още за спектакъла можете да научите от интервюто в звуковия файл.

Още от категорията
Джанет Уинтърсън

Джанет Уинтърсън и „Написано върху тялото“

Наричат Джанет Уинтърсън една от най-добрите съвременни писателки. Наричат я още скандална. Но също така и елитарна. И въпреки, че романът „Написано върху тялото“ е третата й книга, която излиза у нас, името й е непознато на широката публика. Защо това е така, дали и в тази книга Джанет Уинтърсън се интересува от социология на пола и дали..

публикувано на 20.09.18 в 16:39
В студиото импровизират Мария Мира Христова и Златин Цветков

Импровизация или любов? Едно и също е...

Златин Цветков е основател на ШиЗи Импро Театър и сериозен идеолог и двигател на процеса София да се превърне в световна столица на импровизационния театър. Всяка година. Дори и за седмица... Вече трета година. Истината за себе си е трудно достижима, но точно толкова е и разстоянието до щастието. Да импровизираш – значи да си достигнал до..

публикувано на 20.09.18 в 16:35

Премиера на списание „Култура“

След силни страсти около спирането на вестник „Култура“ и появата на ново списание със същото име, вече е факт първият брой на списанието. Изданието ще има – освен другите си задачи и тази да се конкурира с безспорния авторитет на вестник „Култура“, който пък предстои да излезе през октомври с ново име. Впрочем тъкмо „главата“, името, беше една от..

публикувано на 20.09.18 в 16:06

Една изложба навреме

В галерия „Ракурси“ беше открита новата изложба на Константин Костов, озаглавена On time („Навреме“).  Експозицията се състои от 13 голямоформатни маслени платна, като част от тях са вдъхновени от посещението му в Рим. За мото на изложбата, посветена на майката на художника Емилия Костова, авторът е избрал откъс от книгата на Ингрид Бергман „Моят живот“:..

публикувано на 20.09.18 в 14:52

Колорит в събота или...

"Мога ли да се изпикая и на другата жаба?" Това е една от ключовите фрази, казани от героите на фичъра, който ще чуете в събота от 18.30. Тя обхваща не само централна ситуация в сюжета, но и цели директно в авторския маниер – просто се доближи до хората ненатрапчиво и нелешоядно и бъди добросъвестен подслушвач и кротък подстрекател в името на цeлостта и..

публикувано на 20.09.18 в 10:46

Пловдивски кокони се учат да тъкат в читалище „Възраждане“

Проектът „Пловдивска кокона 2019 тъче красота“ стартира в читалище „Възраждане 1983”. В работното ателие „Кокона“ ще се води  четиримесечно обучение по тъкане на вертикален стан . Ще се работи с групи от по шест жени. Сбирките ще са всяка седмица в четвъртък и са отворени за нови попълнения.  Майсторката  Жана Иванова , член на Регионалната..

публикувано на 20.09.18 в 07:12

Малка човешка трагикомедия по Горки на пловдивска сцена

Народният театър „Иван Вазов“ участва във фестивала Сцена на кръстопът тази вечер на сцената на Пловдивския театър.  Ще се играе спектакълът  „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности“  по пиесата на Максим Горки „Чудаци”. По думите на Горки тя е написана под силното влияние на Чехов. Сюжетът събира в едно чаровно лято компания от чудаци с..

публикувано на 20.09.18 в 06:29