Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Закачане" - спектакъл за самотата на дигиталния човек

Снимка: Георги Корнейков, БНР

"Спектакълът не само говори за нашето време, той изцяло е извлечен от настоящето", каза в "12+3" Неда Соколовска, която представи "Закачане". Следващото представление е на 22-ри март. Спектакълът е в репертоара на Театър "София" и може да бъде видян и по-нататък.

"Опитваме се да погледнем на това как нашият виртуален живот, който заема все по-голяма пространство, се отразява на любовта. Обхванали сме доста от аспектите на любовта в нейната интернет фаза. В мрежата човек може да прави всичко – идентифицира се през мрежата и това дава възможност за много по-различни действия", обясни Соколовска.

"Много любопитни за нас са отчуждението и самотата на дигиталния човек. Страхът от обвързване, от това да не загубим свободата си, да правим каквото си искаме, но да не можем да се отдадем изцяло. Основният акцент е, че много от взаимоотношенията на хората протичат през социалните мрежи. В един момент това измества нуждата да се срещаме на живо. И това е от обстоятелствата, които се отразяват най-силно върху човешките взаимоотношения", каза още Соколовска.

"Ние нямаме написана пиеса. Това са аудиозаписи, които изпълнителите предават на живо на публиката.

Мобилното устройство вече не е предмет, а продължение на ръката ни. Ставаме все по-зависими от интернет. Това не е непременно с негативен знак", добави Соколовска.

Още за спектакъла можете да научите от интервюто в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна