Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриване на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” - 16 март, от 19 часа

Директно предаване от зала „Доходно здание” в Русе по програма „Христо Ботев"

БНР Новини
Маестро Емил Табаков
Снимка: личен архив

От 58 години насам всяка пролет с Международния фестивал „Мартенски музикални дни” Русе се превръща в музикална столица на България. Фестивалът продължава да удържа и развива високите си стандарти с богато жанрово и стилово многообразие в концертните програми, с великолепните изпълнители и състави, с майсторските класове на именити музиканти, с програмите за деца и младежи „Мартенски музикални дни Джуниър”… Тази година ММД се откриват с концерт на Софийската филхармония под диригентството на Емил Табаков. В Двойния концерт за цигулка и виолончело от Йоханес Брамс ще солират Минчо Минчев и Робърт Коен.
„Огромна радост е за мен да бъда част от този фестивал” – сподели вчера на пресконференцията в Русе големият български цигулар Минчо Минчев – „Да свиря под палката на Емил Табаков, с когото сме приятели и партньори на сцената още от ранната ни младост. И след доста години отново с Робърт в симбиоза на нашите характери да изпълним изумителната музика на Брамс. На първата ни репетиция слушах повече него – впечатли ме колко по-богата е станала звуковата му палитра!”. Английският виолончелист допълни: „Срещите ми с Минчо Минчев на сцената винаги са били вдъхновяващи. Той има същия „глад” да открива още повече красота и дълбочина в музиката. И устрема към нещо по-високо и по-високо. Това е за мен голямо предизвикателство. Когато чувам как свири най-фините мелодии в Брамс, задържам дъха си и знам, че трябва да го следвам”…
Минчо Минчев и Робърт Коен не само имат изживяванията от прекрасни съвместни концерти, на „Мартенски музикални дни” през 2002 само за седмица сформираха уникален младежки фестивален оркестър от участниците в майсторските класове на академията „Проф. Саша Попов”, който Робърт Коен дирижира - от него израстна Класик ФМ оркестър. В първия концерт от фестивала ще чуем раждането и на една нова симфония – световната премиера на Деветата симфония от Емил Табаков, завършена през януари 2015 г. Защо толкова дълго отлежава нейното представяне пред публиката? „Не е лесно да се организира изпълнение на едно крупно произведение” – отговори маестро Табаков – „Не съм вече щатен диригент и този проект се осъществява по покана на Найден Тодоров, директор на Софийска филхармония. С оркестъра не сме се срещали от 18 години и сега тази среща е с моя премиера. Много енергия отнема създаването на една симфония, трудно е да се намерят изпълнители. Кое ми дава импулс да продължавам да пиша симфонии? Не мисля никога за това дали ще бъдат изпълнени, просто чувствам, че трябва да излея на нотна хартия музиката, която ме изпълва”. 


Тук можете да видите програмата на Фестивала




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени