Понижение на щатския долар след серия изненадващи рокади в администрацията на Белия дом

Щатският долар се оказа под известен натиск от продажби на валутния пазар в резултат на новината за серия изненадващи промени, които президентът Доналд Тръмп направи в администрацията на Белия дом. Инвеститорите изглеждат най-изненадани от уволнението на държавния секрета Рекс Тилърсън и това на личния асистент на Тръмп – Джон Макинтий, който дори е бил незабавно ескортиран извън Белия дом без възможност да вземе личните си вещи.

В същото време данните за потребителски цени в САЩ през февруари потвърдиха прогнозите за умерено нарастване на инфлацията и сякаш не потвърдиха притесненията в последно време за възможно по-агресивно (четирикратно ?) повишаване на основната краткосрочна лихва на Фед през настоящата година. Данните за февруарската инфлация обаче изглеждат в подкрепа на очакваното от мнозина ново повишаване на федералната фондова лихва с 0,25% на заседанието на Федералния резерв през следващата седмица (на 21-ви и 22-ри февруари).

След новината за големите размествания в Белия дом индексът на долара спрямо останалите шест основни валути изтри първоначалните си сутрешни предпазливи печалби и вече се понижава в рамките на деня с 0,2% към 89,70 пункта.

Еврото поскъпва с 0,32% към петдневен връх от 1,2385 долара, а британската лира – с 0,45% към двуседмичен връх от 1,3969 щатски долара. В същото време зелените пари се понижават с 0,3% към 5-дневно дъно от 0,9438 швейцарски франка и парира част от доброто си поскъпване по-рано днес до най-високо ниво за март от 107,29 йени, търгувайки се обратно под 107,00 нивото.

Негативно влияние върху щатския долар оказва и намаляващата доходност на американските държавни облигации. Доходността на 10-годишните книжа се понижава с към 2,833%, на краткосрочните двегодишни книжа - към 2,254% и на дългосрочните 30-годишни книжа - към 3,121%.

Трябва да се има предвид, че уволнението на държавния секретар Рекс Тилърсън идва само дни след оставката и на главния икономически съветник на президента Тръмп - Гари Кон, което не беше възприето добре от участниците на финансовите пазари.

Инвеститорите на фондовата борса на Уолстрийт обаче приветстват данните за умерен инфлационен натиск, но в същото време и те сякаш започват да преценяват ефекта от сериозните размествания в Белия дом, което ограничава част от първоначалния подем на американските акции.

Индексът DJIA нараства с 130 пункта (с 0,52%), но след негов скок при старта на търговията с над 180 пункта. Широкият индекс S&P500 се повишава с 0,44%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,5% към 7629 пункта, макар и отстъпвайки от неговия нов рекорден връх около 7637 пункта, ударен за кратко в началото на търговията на Уолстрийт.


Още от категорията

Петролът поскъпва с над 2% след изненадващ спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ

Петролните фючърси поскъпват с над 2%, търгувайки се в най-високи нива от близо седем седмици насам, след като Енергийната информационната агенция на САЩ (EIA) отчете изненадващ спад на американските складови запаси на важната енергийна суровина. Според EIA, за седмицата до 16-и март търговските запаси на суров петрол в САЩ (изключвайки тези..

публикувано на 21.03.18 в 17:57

Понижение на европейските акции и предпазлив старт на търговията на Уолстрийт преди края на заседанието на Фед

Европейските акции се намират под предпазлив натиск от продажби, като фондовите индекси на Уолстрийт също се оцветяват в червено преди очаквания с голям интерес край на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ. Мнозинството анализатори, икономисти и инвеститори предполагат, че довечера Федералният резерв ще предприеме първо за..

публикувано на 21.03.18 в 16:26
Васко Начев

Енергийният експерт Васко Начев: Около ЧЕЗ се вдигна много шум, а парите обичат тишината

Има сериозни опасения за посоката, в която ще поеме сделката за ЧЕЗ, защото се вдигна много шум, а парите обичат тишината, каза пред "Хоризонт" енергийният експерт Васко Начев . Той смята, че а ко българската страна е искала да направи нещо по тази сделка, е имала достатъчно време и възможности.  Начев определи евентуално включване на държавата в..

публикувано на 21.03.18 в 16:23

"Хосподарске новини": ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци

В днешна публикация чешкото издание "Хосподарске новини" съобщава, че дружеството ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци, през които ще се реши бъдещето на фирмата и под каква форма ще съществува. В коментара на изданието се казва, че допълнителни пари трябваше да донесе продажбата на активите на фирмата в България, но..

публикувано на 21.03.18 в 16:23
Ангела Меркел

Меркел критикува остро митата на Тръмп за вноса на стомана и на алуминий, определяйки ги като противозаконни

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува остро плановете на американския президент Доналд Тръмп за въвеждане на високи митнически тарифи за вноса на стомана и на алуминий и предупреди Вашингтон, че Европейският съюз е готов да предприеме мерки за противодействие, ако това е необходимо, съобщава Ройтерс. "Смятаме, че тези тарифи са..

публикувано на 21.03.18 в 15:52

Ръст на дефицита по текущата сметка на САЩ с 26% в края на 2017 година

Дефицитът по текущата сметка, който е мерило за търговските и финансовите потоци на САЩ и респективно за американския дълг към останалия свят, се разшири с цели 26% през последното тримесечие на предходната година, достигайки най-високо ниво от 2009-а година насам, обяви в сряда Департаментът по търговия. През трите месеца до края на..

публикувано на 21.03.18 в 15:32

Зукърбърг ще направи изявление по скандала с Cambridge Analytica

Основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг ще направи изявление във връзка със скандалното изтичане на лични данни на потребители в рамките на следващите 24 часа, съобщава Axios, като се позовава на близък до милиардера източник. „Фейсбук“ понесе негативи и акциите му поевтиняха с около 3 %, след като се разбра, че данните на около 50 милиона..

публикувано на 21.03.18 в 15:11