Понижение на щатския долар след серия изненадващи рокади в администрацията на Белия дом

Щатският долар се оказа под известен натиск от продажби на валутния пазар в резултат на новината за серия изненадващи промени, които президентът Доналд Тръмп направи в администрацията на Белия дом. Инвеститорите изглеждат най-изненадани от уволнението на държавния секрета Рекс Тилърсън и това на личния асистент на Тръмп – Джон Макинтий, който дори е бил незабавно ескортиран извън Белия дом без възможност да вземе личните си вещи.

В същото време данните за потребителски цени в САЩ през февруари потвърдиха прогнозите за умерено нарастване на инфлацията и сякаш не потвърдиха притесненията в последно време за възможно по-агресивно (четирикратно ?) повишаване на основната краткосрочна лихва на Фед през настоящата година. Данните за февруарската инфлация обаче изглеждат в подкрепа на очакваното от мнозина ново повишаване на федералната фондова лихва с 0,25% на заседанието на Федералния резерв през следващата седмица (на 21-ви и 22-ри февруари).

След новината за големите размествания в Белия дом индексът на долара спрямо останалите шест основни валути изтри първоначалните си сутрешни предпазливи печалби и вече се понижава в рамките на деня с 0,2% към 89,70 пункта.

Еврото поскъпва с 0,32% към петдневен връх от 1,2385 долара, а британската лира – с 0,45% към двуседмичен връх от 1,3969 щатски долара. В същото време зелените пари се понижават с 0,3% към 5-дневно дъно от 0,9438 швейцарски франка и парира част от доброто си поскъпване по-рано днес до най-високо ниво за март от 107,29 йени, търгувайки се обратно под 107,00 нивото.

Негативно влияние върху щатския долар оказва и намаляващата доходност на американските държавни облигации. Доходността на 10-годишните книжа се понижава с към 2,833%, на краткосрочните двегодишни книжа - към 2,254% и на дългосрочните 30-годишни книжа - към 3,121%.

Трябва да се има предвид, че уволнението на държавния секретар Рекс Тилърсън идва само дни след оставката и на главния икономически съветник на президента Тръмп - Гари Кон, което не беше възприето добре от участниците на финансовите пазари.

Инвеститорите на фондовата борса на Уолстрийт обаче приветстват данните за умерен инфлационен натиск, но в същото време и те сякаш започват да преценяват ефекта от сериозните размествания в Белия дом, което ограничава част от първоначалния подем на американските акции.

Индексът DJIA нараства с 130 пункта (с 0,52%), но след негов скок при старта на търговията с над 180 пункта. Широкият индекс S&P500 се повишава с 0,44%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,5% към 7629 пункта, макар и отстъпвайки от неговия нов рекорден връх около 7637 пункта, ударен за кратко в началото на търговията на Уолстрийт.


Още от категорията
Мевлют Чавушоглу

Чавушоглу: Доларът се използва като инструмент за натиск

Турция желае използването на националните валути в търговията с други страни, за да се балансират усилията на Съединените щати да използват долара като инструмент за атака срещу икономиките на други страни. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с венецуелския си колега Хорхе Ареаса...

публикувано на 22.09.18 в 12:13

Н. Филчев: Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите

Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите, прогнозира пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" Николай Филчев, който прави анализи за пазара в една от големите компании във Вашингтон.  Съединените щати възнамеряват да станат основен играч на пазара в близко бъдеще, макар и в момента..

публикувано на 22.09.18 в 08:57

Себастиан Дулиен: ЕС не трябва да прави едностранни търговски договорки със САЩ

Европейският съюз /ЕС/ не трябва да прави едностранни търговски договорки със Съединените щати, предупреди пред "Хоризонт"  и предаването "Събота 150" германският икономист Себастиан Дулиен.  "По този начин никога няма да се стигне до реформи в Световната търговска организация /СТО/, защото ще обезкуражи страните от развиващите се икономики..

публикувано на 22.09.18 в 08:43

Саудитска Арабия няма да успее да покрива търсенето на нефт в дългосрочна перспектива

В дългосрочна перспектива Саудитска Арабия няма да успее да покрива търсенето на нефт, след като американският президент Доналд Тръмп въведе санкции срещу Иран. Това ще доведе до повишение на цените на петрола до над 80 долара за барел, пише "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на собствени източници.  Според изданието, саудитската нациoнална нефтена..

публикувано на 22.09.18 в 02:11

Уолстрийт стартира петъчната търговия с нови рекордни върхове на два от основните фондови индекса

Американските акции се търгуват отново на позитивна територия при старта на Уолстрийт в петък, като индексите DJIA и S&P500 достигнаха за кратко нови рекордни върхове. И днес инвеститорските сякаш загърбват притесненията около търговката война между САЩ и Китай, акцентирайки върху сигналите за продължаващо солидно представяне на..

публикувано на 21.09.18 в 17:37
Московска фондова борса

Московската борса се отказа от плановете си за листване на американски акции с оглед на санкциите на САЩ

Московската фондова борса (MOEX) обяви в петък, че е отложила плановете си да предостави достъп за търговия на акции на 50 от най-ликвидни американски компании с оглед на санкциите на САЩ спрямо Русия, съобщава Ройтерс. Русия се подготвя за още санкции от Съединените щати, които биха могли да попречат на чуждестранните инвестиции в руски..

публикувано на 21.09.18 в 16:57

"Фич" понижи прогнозите си за глобалния икономически растеж в резултат на търговската война САЩ - Китай

Американските протекционистки търговски политики достигнаха до точката, в която те могат да окажат съществено влияние върху все още силната перспектива за растеж на световната икономика, като търговската война между САЩ и Китай накараха "Фич" да понижи прогнозите си за глобалния БВП за 2019-а година, посочи водещата кредитната агенция при..

публикувано на 21.09.18 в 15:07