Понижение на щатския долар след серия изненадващи рокади в администрацията на Белия дом

Щатският долар се оказа под известен натиск от продажби на валутния пазар в резултат на новината за серия изненадващи промени, които президентът Доналд Тръмп направи в администрацията на Белия дом. Инвеститорите изглеждат най-изненадани от уволнението на държавния секрета Рекс Тилърсън и това на личния асистент на Тръмп – Джон Макинтий, който дори е бил незабавно ескортиран извън Белия дом без възможност да вземе личните си вещи.

В същото време данните за потребителски цени в САЩ през февруари потвърдиха прогнозите за умерено нарастване на инфлацията и сякаш не потвърдиха притесненията в последно време за възможно по-агресивно (четирикратно ?) повишаване на основната краткосрочна лихва на Фед през настоящата година. Данните за февруарската инфлация обаче изглеждат в подкрепа на очакваното от мнозина ново повишаване на федералната фондова лихва с 0,25% на заседанието на Федералния резерв през следващата седмица (на 21-ви и 22-ри февруари).

След новината за големите размествания в Белия дом индексът на долара спрямо останалите шест основни валути изтри първоначалните си сутрешни предпазливи печалби и вече се понижава в рамките на деня с 0,2% към 89,70 пункта.

Еврото поскъпва с 0,32% към петдневен връх от 1,2385 долара, а британската лира – с 0,45% към двуседмичен връх от 1,3969 щатски долара. В същото време зелените пари се понижават с 0,3% към 5-дневно дъно от 0,9438 швейцарски франка и парира част от доброто си поскъпване по-рано днес до най-високо ниво за март от 107,29 йени, търгувайки се обратно под 107,00 нивото.

Негативно влияние върху щатския долар оказва и намаляващата доходност на американските държавни облигации. Доходността на 10-годишните книжа се понижава с към 2,833%, на краткосрочните двегодишни книжа - към 2,254% и на дългосрочните 30-годишни книжа - към 3,121%.

Трябва да се има предвид, че уволнението на държавния секретар Рекс Тилърсън идва само дни след оставката и на главния икономически съветник на президента Тръмп - Гари Кон, което не беше възприето добре от участниците на финансовите пазари.

Инвеститорите на фондовата борса на Уолстрийт обаче приветстват данните за умерен инфлационен натиск, но в същото време и те сякаш започват да преценяват ефекта от сериозните размествания в Белия дом, което ограничава част от първоначалния подем на американските акции.

Индексът DJIA нараства с 130 пункта (с 0,52%), но след негов скок при старта на търговията с над 180 пункта. Широкият индекс S&P500 се повишава с 0,44%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,5% към 7629 пункта, макар и отстъпвайки от неговия нов рекорден връх около 7637 пункта, ударен за кратко в началото на търговията на Уолстрийт.


Още от категорията

Стабилизация на бизнес нагласите във Франция през юни

През юни общото бизнес доверие във Франция остана на нивото от предходния месец с оглед на негова стабилизация в промишления и в сектора на услугите при слабо подобрение на нагласите в строителството и търговията на дребно, показват данни на официалната френска статистика Insee. Индексът, измерващ общия бизнес климат във втората по сила..

публикувано на 21.06.18 в 11:01
Нихат Зейбекчи

Турция започва да прилага ответни мита за вноса на стоки от САЩ

Турция ще започне да прилага от четвъртък (21-ви юни) ответни митнически тарифи за американски стоки в размер на 266,5 млн. щатски долара с оглед на "недобросъвестните" и "непоносими" мита върху вноса на стомана, приети преди време от властите във Вашингтон, заяви министърът на икономиката Нихат Зейбекчи, цитиран от Ройтерс. Ще бъдат наложи..

публикувано на 21.06.18 в 10:45

Търговската война между САЩ и Китай ще засегне сериозно печалбите на германския автомобилен гигант "Даймлер"

Германският водещ производител на луксозни автомобилен "Даймлер" (Daimler) намали прогнозата си за печалба през 2018-а година, обвинявайки за това търговската война между Китай и Съединените щати и по-стриктните мерки, свързани със замърсяването на околната среда, предизвиквайки по този начин сериозни притеснения са намаляване на печалбите в..

публикувано на 21.06.18 в 10:17

В Бургас се организира конференция за норвежкия опит в изграждането на сгради по програмата за възобновяема енергия

В Бургас се организира конференция, посветена на норвежкия опит в изграждането на сгради по програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“. Тя се реаизира чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Участниците във форума ще подпишат програмно споразумение. Събитието е част от официалната програма..

публикувано на 21.06.18 в 07:49

Бойко Борисов ще открие първия Пловдивски икономически форум

Очаква се министър-председателят Бойко Борисов да открие първия Пловдивски икономически форум. Негови организатори са базираният в Атина Делфийски икономически форум и Центърът за либерални стратегии в София. Във фокуса на дискусиите са въпроси от политическата, стопанската и интелектуалната област, а също и предизвикателствата пред България, региона и..

публикувано на 21.06.18 в 07:25

Американският лек суров петрол поскъпва с над 1% след изненадващо силен спад на петролните складови запаси в САЩ

Юлските фючърси на американския лек суров петрол поскъпнаха с 1,4% към 66,29 долара за барел, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващо голям спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ. Според EIA запасите на суров петрол се понижиха през седмицата до 15-и юни с цели 5,9 млн. барела, докато осредните..

публикувано на 20.06.18 в 18:15

Технологичният индекс Nasdaq удари нов рекорден връх след поскъпване на медийните акции

Технологичните и медийните акции допринасят за позитивен старт на търговията на Уолстрийт в сряда, като индексът Nasdaq удари за кратко нов рекорден връх само ден, след като инвеститорите в световен план бяха притеснение от ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай. Акциите на 21st Century Fox поскъпват с цели 6,5%, след като..

публикувано на 20.06.18 в 17:51