Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп сигнализира, че финансовият коментатор Лари Кудлоу е най-вероятният му избор за главен икономически съветник

Лари Кудлоу
Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че консервативният финансов коментатор Лари Кудлоу е най-вероятният му избор за главен икономически съветник в Белия дом, въпреки че той добави, че е разговарял и с други кандидати за поста, съобщава агенция Ройтерс.

70-годишният Кудлоу, който е дългогодишен приятел и един от най-ранните поддръжници на президентската кампания на Тръмп през 2016 година, ще запълни свободното работно място в Националния икономически съвет (НИС) след оставката на банкера ветеран от Уолстрийт Гари Кон.

Гари Кон подаде своята остава като директор на НИС през миналата седмица, тъй като изрази публично своето несъгласие с решението на американския президент да наложи високи мита върху вноса на стомана и алуминий в САЩ.

Любопитно е да се отбележи, че и самият Лари Кудроу също публично изрази несъгласието си с новите митнически тарифи. Доналд Тръмп обаче заяви, че Кудлоу ще промени своето мнение и в крайна сметка ще започне да гледа на митническите тарифи като на полезен инструмент за предоговаряне на търговски сделки.

"Ние не постигаме съгласие по всичко, но в този случай мисля, че това ще е за добро. Искам да разполагам и с различно мнение. Мисля, че Лари има много добър шанс", заяви Тръмп пред репортери.

Ройтерс напомня, че Лари Кудлоу беше икономически съветник на бившия републикански президент Роналд Рейгън и след това прекара голяма част от времето си на Уолстрийт, преди да се превърне в разпознаваемо лице по една от водещите финансови телевизия CNBC.

Крис Лидъл, който понастоящем е служител в Белия дом и е бивш изпълнителен директор на Microsoft Corp. и General Motors Co., също е едно от лицата, които могат да заемат овакантената от Гари Кон длъжност, обявиха официално от Белия дом през уикенда.

Питър Наваро, търговски съветник на "Тръмп", който най-силно настояваше за въвеждането на тарифи за вносна на стомана и алуминий, също беше оповестен като възможен кандидат за главен икономически съветник, въпреки че самият той заяви, че не желае да участва в тази надпревара.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна