Любомир Кючуков: Трябва да се тръгне към възстановяване на доверието между Русия и Запада

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС
"Случаят "Скрипал" е поредният епизод в крайно негативен процес между Русия и Запада, който има потенциал да дестабилизира цялата система на международните отношения. Всички разсъждения по темата за атаката срещу руския шпионин прехвърлят случая в полето на политиката и той в момента се намира именно там, отбеляза в "Нещо повече" Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения.

Той смята, че анализите в медиите поставят целия въпрос в контекста на конфронтацията и бъдещото й развитие.  Този случай носи ново напрежение и нова спирала в конфронтацията и това само по себе си не е изненада.

Кючуков каза още, че е изгубено изцяло доверието между Русия и Запада.

"Основният въпрос в момента е какво следва оттук нататък. Тази конфронтазция не може да доведе до нищо добро за никоя от страните и въпросът е какво може да се направи, за да се върви постепенно към възстановяване на доверието. Тази конфронтация вече придобива собствена динамика. На даден етап ще се стигне до момент, когато тя не може да продължава повече. Това е политически диалог и колкото повече се отлага, толкова по-труден ще бъде."

Кючуков коментира и смяната на държавния сектера Рекс Тилърсън.

"Въпреки че такъв развой беше очакван от доста време, уволненията се свързват не толкова с ясни противоречия по политики, колкото с напрежението в администрацията на Тръмп. Оттук нататък ще се следи доколко промяната ще доведе до вкарване на професионалната експертиза във външната политика."

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.

Можете да чуете и анализи по темата на кореспондентите на БНР в Москва и Лондон - Ангел Григоров и Веселин Паунов.

 
Още от категорията
Илияна Йотова

Илияна Йотова: Все по-често в интернет се използва реч на омразата

Все по-често в интернет се използва враждебна реч, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова. На международна конференция по темата, организирана от Асоциацията за развитие на София, Йотова обърна специално внимание на езика на омразата, насочен срещу бежанците: "Напишете в Гугъл думичката "бежанци". Първите предложения, които излизат с тази дума, знаете ли..

публикувано на 22.06.18 в 13:10
Президентите на България и Сърбия Румен Радев и Александър Вучич пристигнаха за среща с българската общност в Димитровград.

Радев и Вучич пристигнаха за среща с българската общност в Димитровград

Президентите на България и Сърбия Румен Радев и Александър Вучич пристигнаха за среща с българската общност в сръбския град Димитровград. Това е първа по рода си среща на толкова високо ниво с наши сънародници от Западните покрайнини за повече от десетилетие.  Двамата президенти бяха посрещнати от граждани на Димитровград и представители на българското..

публикувано на 22.06.18 в 12:57

Борисов се обяви за затваряне на външните граници на ЕС

Премиерът Бойко Борисов се обяви днес в реч пред парламента за незабавно затваряне на външните граници на ЕС. Причината за изявлението е извънредната среща на част от страните членки на ЕС в неделя, която ще е посветена на миграцията, и срещата на върха на съюза, която ще обсъди темата.  Борисов се обяви за незабавно затваряне на външните..

публикувано на 22.06.18 в 12:32

Депутатите стигнаха почти до физическа саморазправа

Депутатите едва не стигнаха до физически сблъсък след декларацията, направена от председателя на групата на "Обединените патриоти" Волен Сидеров по повод мигрантската криза. Парламентарният контрол бе прекъснат за десет минути поради струпването на депутати от различни парламентарни групи пред парламентарната трибуна и опасността от физически сблъсък...

публикувано на 22.06.18 в 12:08

Цачева: Спазени са процедурите по преместването на избягалия Борис Иванов в затворническо общежитие

Около 2 000 затворници имат право да живеят в общежитие от открит тип и да работят. Това съобщи министърът на правосъдието Цецка Цачева преди конференция, организирана от адвокатската колегия.  Тя е категорична, че около половината от тези затворници  в момента  полагат труд.  По отношение на случая с Борис Иванов, който избяга от затворническо..

публикувано на 22.06.18 в 10:59
Заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов

Николай Проданов: Грешна преценка на ръководството на затвора може да е причина за бягството

Депутатите от "БСП за България" за пореден път настояха в парламента да се явят министърът на вътрешните работи Валентин Радев и на правосъдието Цецка Цачева, за да дадат повече информация за случаите на избягали затворници. Народният представител Иван Ченчев коментира: "Защото тези хора от април досега пет човека са се отклонили. Нали чувате..

обновено на 22.06.18 в 10:02

Правителството в Атина приветства решението на финансовите министри от еврозоната

Гърция излиза от третата спасителна програма и започва облекчаване на дълга. Това решиха финансовите министри на Еврогрупата. "Това е исторически момент", каза еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси. Правителството в Атина приветства решението и продължава с икономическите мерки. "Гърция си връща доверието на финансовите пазари", са първите..

публикувано на 22.06.18 в 09:11