Любомир Кючуков: Трябва да се тръгне към възстановяване на доверието между Русия и Запада

Любомир Кючуков
БГНЕС
"Случаят "Скрипал" е поредният епизод в крайно негативен процес между Русия и Запада, който има потенциал да дестабилизира цялата система на международните отношения. Всички разсъждения по темата за атаката срещу руския шпионин прехвърлят случая в полето на политиката и той в момента се намира именно там, отбеляза в "Нещо повече" Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения.

Той смята, че анализите в медиите поставят целия въпрос в контекста на конфронтацията и бъдещото й развитие.  Този случай носи ново напрежение и нова спирала в конфронтацията и това само по себе си не е изненада.

Кючуков каза още, че е изгубено изцяло доверието между Русия и Запада.

"Основният въпрос в момента е какво следва оттук нататък. Тази конфронтазция не може да доведе до нищо добро за никоя от страните и въпросът е какво може да се направи, за да се върви постепенно към възстановяване на доверието. Тази конфронтация вече придобива собствена динамика. На даден етап ще се стигне до момент, когато тя не може да продължава повече. Това е политически диалог и колкото повече се отлага, толкова по-труден ще бъде."

Кючуков коментира и смяната на държавния сектера Рекс Тилърсън.

"Въпреки че такъв развой беше очакван от доста време, уволненията се свързват не толкова с ясни противоречия по политики, колкото с напрежението в администрацията на Тръмп. Оттук нататък ще се следи доколко промяната ще доведе до вкарване на професионалната експертиза във външната политика."

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.

Можете да чуете и анализи по темата на кореспондентите на БНР в Москва и Лондон - Ангел Григоров и Веселин Паунов.

 
Още от категорията

МС ще обсъди отпускането на великденски добавки на пенсионерите

На заседанието на Министерския съвет на 28 март ще бъде обсъдено отпускането на великденски добавки за пенсионерите, съобщи социалният министър Бисер Петков . Очаква се празничните бонуси да бъдат 40 лева на човек и да ги получат всички възрастни хора с доход под линията на бедността.

публикувано на 23.03.18 в 10:24

Цецка Цачева: Затворът в град Белене няма да бъде закрит, нито ще се премества

Затворът в град Белене няма да бъде закрит, нито ще се премества, това увери министърът на правосъдието Цецка Цачева . Тя добави, че в затворническото общежитие са подобрени битовите условия. "През 2017 година към затвора в Белене бе открито затворническо общежитие, което е от открит тип, но там условията са съобразени с необходимите..

публикувано на 23.03.18 в 10:19

ДАЗД продължава проверката на рекламния клип за лотарийна игра, в който има съмнение, че участват деца

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) продължава проверката на рекламния клип за лотарийна игра, в който има съмнение, че участват деца. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов по време на парламентарния контрол. "От изпълнителния директор на фирмата е предоставена информация, че в заснемането на клипа не са участвали деца. В..

обновено на 23.03.18 в 10:08

Още няколко страни от ЕС се готвят да изгонят руски дипломати

Франция, Полша, Естония, Латвия и Литва са страните от ЕС, които обмислят изгонването на руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания по скандала с покушението срещу бившия шпионин Сергей Скрипал, пише „Гардиън“ като се позовава на анонимни източници. На срещата си в четвътрък в Брюксел лидерите на страните от ЕС взеха решение да..

публикувано на 23.03.18 в 09:46

Срещата на върха Турция – ЕС ще се състои

В заключенията от първия ден на заседанието на Европейския съвет няма решение за отлагане на срещата на върха Турция – Европейски съюз в понеделник, което означава, че тя ще се състои. Това съобщиха от постоянното представителство на страната ни в ЕС. Въпреки това Европейският съвет категорично осъжда незаконните действия на Турция в Средиземно и..

публикувано на 23.03.18 в 08:00
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск

ЕС се съгласи с Великобритания по случая "Скрипал"

Лидерите от Европейския съюз се съгласиха с Великобритания, че е доста вероятно Русия да е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от световните информационни агенции. В Туитър Туск написа: "Европейският съвет е..

обновено на 23.03.18 в 07:28

Споразумението за преходния период по Брекзит е във фокуса на лидерския съвет в Брюксел

Във фокуса на днешния ден на лидерския съвет в Брюксел ще бъде споразумението за преходния период по Брекзит. Главният преговарящ от страна на Общността Мишел Барние ще представи състоянието на преговорите след последния кръг. Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск вече заяви, че ще предложи споразумението да бъде одобрено. Европейският..

публикувано на 23.03.18 в 07:28