Русия отхвърли британския ултиматум, иска достъп до нервнопаралитичния агент

Руският външен министър сергей Лавров на пресконференцията в Москва, на която коментира британските обвинения.
ЕПА/БГНЕС

Русия отхвърли днес британското искане да даде обяснения по отравянето на бившия й двоен агент, като поиска от Лондон достъп до нервнопралатичното вещество, предаде АФП.

„Преди да се поставят ултиматуми, е по-добре да се спазват поетите ангажименти според международното право“, заяви руският външен министър Сергей Лавров, визирайки конвенцията за забрана на химическите оръжия.

Дипломатът посочи, че Великобритания трябва да изпрати официално искане за веществото, използвано на нейна територия. Русия не е получавала такова искане, а освен това иска да ѝ бъде даден достъп до нервнопаралитичния агент, използван за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, за който Лондон твърди, че е руски.

„Поискахме с официална нота достъп до това вещество в съответствие с Конвенцията за забрана на химическите оръжия и настояхме за достъп до всички данни от разследването, тъй като една от жертвите е руската гражданка Юлия Скрипал", каза на пресконференция Лавров. Той увери, че при спазване на процедурите по конвенцията Русия ще изпълни задължението си.

Лавров каза, че Москва е поискала да бъде информирана за хода на разследването, но искането било отхвърлено.

„Русия е невинна и е готова да съдейства на британските власти в разследването на отравянето, ако Великобритания изпълни международните си задължения по конвенцията“, каза още руският дипломат №1.

Междувременно руското външно министерство съобщи, че е привикало британския посланик в Москва, след като късно вчера британският премиер Тереза Мей заяви, че е „много вероятно“ Русия да носи отговорност за отравянето.

Тя настоя обяснения за веществото с военна употреба от типа „Новичок“ да бъдат изпратени до края на днешния ден на Организацията за забрана на химическите оръжия и предупреди, че в противен случай ще бъдат обсъдени „мащабни мерки“ срещу Русия.

„Действията на британските власти са открито провокативни… инцидентът е още един мръсен опит за дискредитиране на Русия“, заяви руското външно министерство. „Каквито и да е заплахи със санкции срещу Русия няма да останат без отговор“, се посочва в съобщението.

На срещата с британския посланик в Москва Лори Бристоу зам.-министърът на външните работи Владимир Титов изразил решителен протест във връзка с отправяните от Лондон обвинения срещу Москва, посочва руското МВнР.

Премиерът Тереза Мей ще съобщи в сряда кой е отговорен за отравянето на Скрипал, заяви след това пред репортери посланик Бристоу.
Още от категорията

МС ще обсъди отпускането на великденски добавки на пенсионерите

На заседанието на Министерския съвет на 28 март ще бъде обсъдено отпускането на великденски добавки за пенсионерите, съобщи социалният министър Бисер Петков . Очаква се празничните бонуси да бъдат 40 лева на човек и да ги получат всички възрастни хора с доход под линията на бедността.

публикувано на 23.03.18 в 10:24

Цецка Цачева: Затворът в град Белене няма да бъде закрит, нито ще се премества

Затворът в град Белене няма да бъде закрит, нито ще се премества, това увери министърът на правосъдието Цецка Цачева . Тя добави, че в затворническото общежитие са подобрени битовите условия. "През 2017 година към затвора в Белене бе открито затворническо общежитие, което е от открит тип, но там условията са съобразени с необходимите..

публикувано на 23.03.18 в 10:19

ДАЗД продължава проверката на рекламния клип за лотарийна игра, в който има съмнение, че участват деца

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) продължава проверката на рекламния клип за лотарийна игра, в който има съмнение, че участват деца. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов по време на парламентарния контрол. "От изпълнителния директор на фирмата е предоставена информация, че в заснемането на клипа не са участвали деца. В..

обновено на 23.03.18 в 10:08

Още няколко страни от ЕС се готвят да изгонят руски дипломати

Франция, Полша, Естония, Латвия и Литва са страните от ЕС, които обмислят изгонването на руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания по скандала с покушението срещу бившия шпионин Сергей Скрипал, пише „Гардиън“, като се позовава на анонимни източници. На срещата си в четвътрък в Брюксел лидерите на страните от ЕС взеха решение да..

публикувано на 23.03.18 в 09:46

Срещата на върха Турция – ЕС ще се състои

В заключенията от първия ден на заседанието на Европейския съвет няма решение за отлагане на срещата на върха Турция – Европейски съюз в понеделник, което означава, че тя ще се състои. Това съобщиха от постоянното представителство на страната ни в ЕС. Въпреки това Европейският съвет категорично осъжда незаконните действия на Турция в Средиземно и..

публикувано на 23.03.18 в 08:00
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск

ЕС се съгласи с Великобритания по случая "Скрипал"

Лидерите от Европейския съюз се съгласиха с Великобритания, че е доста вероятно Русия да е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от световните информационни агенции. В Туитър Туск написа: "Европейският съвет е..

обновено на 23.03.18 в 07:28

Споразумението за преходния период по Брекзит е във фокуса на лидерския съвет в Брюксел

Във фокуса на днешния ден на лидерския съвет в Брюксел ще бъде споразумението за преходния период по Брекзит. Главният преговарящ от страна на общността Мишел Барние ще представи състоянието на преговорите след последния кръг. Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск вече заяви, че ще предложи споразумението да бъде одобрено. Европейският..

публикувано на 23.03.18 в 07:28