Русия отхвърли британския ултиматум, иска достъп до нервнопаралитичния агент

Руският външен министър сергей Лавров на пресконференцията в Москва, на която коментира британските обвинения.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия отхвърли днес британското искане да даде обяснения по отравянето на бившия й двоен агент, като поиска от Лондон достъп до нервнопралатичното вещество, предаде АФП.

„Преди да се поставят ултиматуми, е по-добре да се спазват поетите ангажименти според международното право“, заяви руският външен министър Сергей Лавров, визирайки конвенцията за забрана на химическите оръжия.

Дипломатът посочи, че Великобритания трябва да изпрати официално искане за веществото, използвано на нейна територия. Русия не е получавала такова искане, а освен това иска да ѝ бъде даден достъп до нервнопаралитичния агент, използван за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, за който Лондон твърди, че е руски.

„Поискахме с официална нота достъп до това вещество в съответствие с Конвенцията за забрана на химическите оръжия и настояхме за достъп до всички данни от разследването, тъй като една от жертвите е руската гражданка Юлия Скрипал", каза на пресконференция Лавров. Той увери, че при спазване на процедурите по конвенцията Русия ще изпълни задължението си.

Лавров каза, че Москва е поискала да бъде информирана за хода на разследването, но искането било отхвърлено.

„Русия е невинна и е готова да съдейства на британските власти в разследването на отравянето, ако Великобритания изпълни международните си задължения по конвенцията“, каза още руският дипломат №1.

Междувременно руското външно министерство съобщи, че е привикало британския посланик в Москва, след като късно вчера британският премиер Тереза Мей заяви, че е „много вероятно“ Русия да носи отговорност за отравянето.

Тя настоя обяснения за веществото с военна употреба от типа „Новичок“ да бъдат изпратени до края на днешния ден на Организацията за забрана на химическите оръжия и предупреди, че в противен случай ще бъдат обсъдени „мащабни мерки“ срещу Русия.

„Действията на британските власти са открито провокативни… инцидентът е още един мръсен опит за дискредитиране на Русия“, заяви руското външно министерство. „Каквито и да е заплахи със санкции срещу Русия няма да останат без отговор“, се посочва в съобщението.

На срещата с британския посланик в Москва Лори Бристоу зам.-министърът на външните работи Владимир Титов изразил решителен протест във връзка с отправяните от Лондон обвинения срещу Москва, посочва руското МВнР.

Премиерът Тереза Мей ще съобщи в сряда кой е отговорен за отравянето на Скрипал, заяви след това пред репортери посланик Бристоу.
Още от категорията
Илияна Йотова

Илияна Йотова: Все по-често в интернет се използва реч на омразата

Все по-често в интернет се използва враждебна реч, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова. На международна конференция по темата, организирана от Асоциацията за развитие на София, Йотова обърна специално внимание на езика на омразата, насочен срещу бежанците: "Напишете в Гугъл думичката "бежанци". Първите предложения, които излизат с тази дума, знаете ли..

публикувано на 22.06.18 в 13:10
Президентите на България и Сърбия Румен Радев и Александър Вучич пристигнаха за среща с българската общност в Димитровград.

Радев и Вучич пристигнаха за среща с българската общност в Димитровград

Президентите на България и Сърбия Румен Радев и Александър Вучич пристигнаха за среща с българската общност в сръбския град Димитровград. Това е първа по рода си среща на толкова високо ниво с наши сънародници от Западните покрайнини за повече от десетилетие.  Двамата президенти бяха посрещнати от граждани на Димитровград и представители на българското..

публикувано на 22.06.18 в 12:57

Борисов се обяви за затваряне на външните граници на ЕС

Премиерът Бойко Борисов се обяви днес в реч пред парламента за незабавно затваряне на външните граници на ЕС. Причината за изявлението е извънредната среща на част от страните членки на ЕС в неделя, която ще е посветена на миграцията, и срещата на върха на съюза, която ще обсъди темата.  Борисов се обяви за незабавно затваряне на външните..

публикувано на 22.06.18 в 12:32

Депутатите стигнаха почти до физическа саморазправа

Депутатите едва не стигнаха до физически сблъсък след декларацията, направена от председателя на групата на "Обединените патриоти" Волен Сидеров по повод мигрантската криза. Парламентарният контрол бе прекъснат за десет минути поради струпването на депутати от различни парламентарни групи пред парламентарната трибуна и опасността от физически сблъсък...

публикувано на 22.06.18 в 12:08

Цачева: Спазени са процедурите по преместването на избягалия Борис Иванов в затворническо общежитие

Около 2 000 затворници имат право да живеят в общежитие от открит тип и да работят. Това съобщи министърът на правосъдието Цецка Цачева преди конференция, организирана от адвокатската колегия.  Тя е категорична, че около половината от тези затворници  в момента  полагат труд.  По отношение на случая с Борис Иванов, който избяга от затворническо..

публикувано на 22.06.18 в 10:59
Заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов

Николай Проданов: Грешна преценка на ръководството на затвора може да е причина за бягството

Депутатите от "БСП за България" за пореден път настояха в парламента да се явят министърът на вътрешните работи Валентин Радев и на правосъдието Цецка Цачева, за да дадат повече информация за случаите на избягали затворници. Народният представител Иван Ченчев коментира: "Защото тези хора от април досега пет човека са се отклонили. Нали чувате..

обновено на 22.06.18 в 10:02

Правителството в Атина приветства решението на финансовите министри от еврозоната

Гърция излиза от третата спасителна програма и започва облекчаване на дълга. Това решиха финансовите министри на Еврогрупата. "Това е исторически момент", каза еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси. Правителството в Атина приветства решението и продължава с икономическите мерки. "Гърция си връща доверието на финансовите пазари", са първите..

публикувано на 22.06.18 в 09:11