Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодатели алармират за възможна "далавера за около 200 млн. лв. годишно" със студения резерв

Снимка: архив

Работодателите допускат, че в енергетиката може да се стигне до "нова далавера  за около 200 милиона лева годишно".  Това свое подозрение бизнесът аргументира с достигнала до работодателските организации информация, според която че се планира така нареченият "студен резерв" да бъде увеличен до 1000 мегавата. Това са мощностите, които се включват към електроенергийната система само при недостиг на ток. Обикновено той е около 700 мегавата.

По закон, Електроенергийният системен оператор (ЕСО) изкупува определения студен резерв от централите и, ако има нужда, го активира. Операторът получава приходи от цената за достъп до електропреносната мрежа, която се определя всяка година от енергийния регулатор (КЕВР), като се плаща за всеки пренесен по мрежата мегаватчас. Така, посочват в позицията си работодателите, всички потребители на ток в България - както битови, така и индустриални - са заинтересовани от начина, по който работи системата за осигуряване на студения резерв. 
Анализирайки наличните капацитети в страната, бизнесът допуска, че заявените обеми могат да достигнат до 2,4 милиона мегаватчаса. Това, според работодателите, според различни ценови хипотези води до прогнозираната от тях далавера за около 200 милиона лева годишно. Затова те настояват за становища по темата от Министерството на енергетиката  и  от енерийния регулатор. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна