Работодатели алармират за възможна "далавера за около 200 млн. лв. годишно" със студения резерв

Снимка: архив

Работодателите допускат, че в енергетиката може да се стигне до "нова далавера  за около 200 милиона лева годишно".  Това свое подозрение бизнесът аргументира с достигнала до работодателските организации информация, според която че се планира така нареченият "студен резерв" да бъде увеличен до 1000 мегавата. Това са мощностите, които се включват към електроенергийната система само при недостиг на ток. Обикновено той е около 700 мегавата.

По закон, Електроенергийният системен оператор (ЕСО) изкупува определения студен резерв от централите и, ако има нужда, го активира. Операторът получава приходи от цената за достъп до електропреносната мрежа, която се определя всяка година от енергийния регулатор (КЕВР), като се плаща за всеки пренесен по мрежата мегаватчас. Така, посочват в позицията си работодателите, всички потребители на ток в България - както битови, така и индустриални - са заинтересовани от начина, по който работи системата за осигуряване на студения резерв. 
Анализирайки наличните капацитети в страната, бизнесът допуска, че заявените обеми могат да достигнат до 2,4 милиона мегаватчаса. Това, според работодателите, според различни ценови хипотези води до прогнозираната от тях далавера за около 200 милиона лева годишно. Затова те настояват за становища по темата от Министерството на енергетиката  и  от енерийния регулатор. 
Още от категорията

Еленко Божков: Решението на КЗК за "Инерком" спестява на дружеството 5 милиона евро

Комисията за защита на конкуренцията нямаше видими причини да излезе с такова решение за „Инерком“ и сделката за ЧЕЗ . Това каза пред „Хоризонт“ енергийният експерт Еленко Божков, който коментира спирането на сделката за закупуването на активите на ЧЕЗ България.        Според експерта, причините или аргументацията на КЗК „за тази концентрация,..

публикувано на 20.07.18 в 14:49

Доналд Тръмп: Готов съм да наложа мита върху целия внос на китайски стоки в САЩ за над 500 млрд. долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че може да ескалира търговския сблъсък с Китай като наложи мита върху целият китайски внос в страната, който през миналата година беше за около 505 млрд. долара. Коментарите на Тръмп бяха направени по време на проведеното в четвъртък интервю за телевизия CNBC , което беше излъчено в цялостния си вид в..

публикувано на 20.07.18 в 14:41

Американски мита върху автомобилния внос ще свият БВП на Германия с 6 млрд. евро

Въвеждането на мита върху вноса на автомобили в САЩ ще намали германския брутен вътрешен продукт с около 6 млрд. евро, заяви в петък президентът на Търговската и индустриална камара на Германия (DIHK) - Ерик Швайцер пред телевизия ZDF, съобщава Ройтерс. Повод за тези притеснения дава заплахата от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп да въведе..

публикувано на 20.07.18 в 14:00

Свиване на излишъка по текущата сметка на еврозоната през май до тригодишно дъно

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се сви през май до най-ниско ниво от повече от три години насам, показват данни на Европейската централна банка (ЕЦБ). Положителният баланс по текущата сметка на сезонно коригирана база намалява през май до 22,44 млрд. евро от 29,55 млрд. евро през април. Това представлява най-ниският излишък по..

публикувано на 20.07.18 в 13:19

Напрежение на италианския фондов и дългов пазар след подновени опасения за управляващата коалиция

В петък италианските акции и държавни облигации се намират под натиск от продажби след информации в местни медии за напрежение в рамките на управляващата коалиция и след интервю на виден италиански депутат, което провокира нови опасения относно бъдещето на страната в еврозоната и еврото. В интервю за в-к Corriere della Sera шефът на бюджетната и..

публикувано на 20.07.18 в 12:51

Китайският юан се срина до едногодишно дъно спрямо долара, преди да последва намеса на централната банка

Китайският юан продължи да се обезценя рязко в началото на деня, достигайки ново едногодишно дъно спрямо щатския долара на фона на засилващите се притеснения за растежа на втората по сила икономика в света с оглед на ескалиращия търговски конфликт със САЩ. Това стана факт само часове след снощното интервю на президента на САЩ Доналд Тръмп за..

публикувано на 20.07.18 в 11:57

Световната банка ще помага при подготовката на плановете за управление на риска от наводнения

Световната банка ще помага на Министерството на околната среда и водите при подготовката на плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения.  За "Хоризонт" Илияна Тодорова, директор на Дирекция "Управление на водите“ в Министерството на околната среда, подчерта: "Банката тук ще ни..

публикувано на 20.07.18 в 11:03