Eмисия новини
от 19.00 часа

Москва: Ако Лондон ни наложи санкции, ще отговорим със същото

| обновено на 13.03.18 в 19:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е готова да помогне на Великобритания в разследването на покушението срещу бившия разузнавач Сергей Скрипал, ако Лондон отправи запитване в съответствие в предвидените в Конвенцията за забрана на химическите оръжия процедури. Това каза руският министър на външните работи Сергей Лавров в отговор на отправения от британския премиер Тереза Мей ултиматум до края на днешния ден Русия да обясни как използваното при покушението нервнопаралитично вещество се е оказало на британска територия. 

Лавров обясни, че Москва няма как да изпълни ултиматума на Тереза Мей, защото Великобритания отказва да предостави на Русия образци от нервнопаралитичното вещество „Новичок“ и така самата тя нарушава Конвенцията за забрана на химическите оръжия. "Ако бъдат изпълнени предвидените в конвенцията процедури, уверявам ви, че Руската Федерация ще изпълни задълженията си и ще отговори на съответното запитване в срока, предвиден за подготовка на отговор", посочи още Лавров и окачестви обвиненията на Лондон като "слухове, раздухвани от прически всички членове на английското ръководство".

Русия предупреди, че няма да остави без отговор евентуално решение на Великобритания да ѝ наложи санкции заради случая „Скрипал“. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова даде да се разбере, че лицензите на всички британски медии за работа на руска територия ще бъдат отнети, ако телевизионният канал Russia Today загуби своя във Великобритания.

Междувременно, председателят на Съвета на Федерацията (горната камара на руския парламент) Валентина Матвиенко обвърза обвиненията на Великобритания с президентските избори в Русия на 18 март. Отхвърляйки ултимативния тон на Лондон, тя увери, че хората в Русия не се поддават на манипулации и сами ще направят своя избор в неделя.

Според Москва, в случая „Скрипал“ Лондон се опитва да я дискредитира пред света. Солидарност с Великобритания и призиви за наказание на виновниците за покушението, изказаха външните министри на Германия и Франция, върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини и заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.


Още от

Последно в България

Всички новини в България: днес | вчера

Най-четени