Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст с 12 на сто бележи пазарът на произведения на изкуството

Служител на аукционната къща „Сотбис“ позира с фрагмента от флага на кораба „Виктъри“, под който британския адмирал Нелсън печели битката при Трафалгар през 1805 г.
Снимка: Ройтерс

Обемът на световния пазар на произведения на изкуството е нараснал с 12 % през 2017-та година и е достигнал 63 милиарда и 700 милона долара. Това е част от тазгодишния доклад, изготвян ежегодно по поръчка на швейцарската банка Ю Би Ес и международния панаир на произведенията на изкуството "Арт Базел". Ръстът е достигнат след две години спад на обема.

През 2017-та движеща сила са свръхскъпите произведения на изкуството като картината на Леонардо да Винчи "Спасителя на света", продадена през ноември за 450 милиона. Общият обем на продажби на произведения на единична стойност над 10 милиона и повече се е увеличил през последните 10 години до 148 % , а за 2017-та процентът е 125. В същото време обемът на продажби на произведения на стойност под един милион е спаднал през последните 10 години. 

От 200 големи колекционери на изкуство почти половината живеят в Съединените щати. Във Великобритания те са 13, а в Швейцария - 11. Същите в Германия са 10, в Китай и Япония по 9, а в страните от Близкия изток - петима.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени