Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският президент разгледа прототипи на стената с Мексико в щата Калифорния

Някои от прототипите на стената, която ще бъде издигната по границата на САЩ с Мексико
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посети щата Калифорния, за да разгледа прототипи на стената, която иска да бъде издигната по границата с Мексико, предаде Ройтерс.

След среща със служители на граничната служба на Съединените щати, които му показаха осем различни варианта на съоръжението, Тръмп посочи, че "някои от тях са доста добри, а други - не толкова".

"Но когато строим, ние искаме най-доброто! Интересното е, че тези, които се отличават като по-добри варианти, не са най-скъпите - нещо, което ми допада", посочи Тръмп, както и определи като "фантастични" високите между пет и половина и 9 метра и 10 сантиметра, прототипи. Според държавния глава би било добре и стената да бъде прозрачна, за да могат граничните патрули да виждат какво се случва от другата й страна.

Американският държавен глава, който посети Калифорния за първи път, откакто стана президент, беше посрещнат от протести от двете страни на границата.

"Мексико трябва да каже на Тръмп, че стената няма да спре мигрантите! Нека не забравяме, че тя само ще създаде разделение. А все още има рани, които не са заздравели", изтъкна протестиращ от Мексико.
 
"Режимът на Тръмп и Пенс е фашистки! Тази стена е идеологически символ, а не само бариера - тя е монумент на расизма и на превъзходството на бялата раса, както и част от кампания за етническо разчистване", категорична по време на демонстрацията беше жена, живееща в щата Калифорния.

Демонстрации имаше и "за" издигането на стена.
"Идеята за стената е добра, защото дори папата, т.нар. "Свети отец", е обграден от стени. Мексико си има своите стени, Китай също, а защо ние тук да не държим определени хора извън страната?", попита друга протестираща.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!