Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eкспертна комисия ще обсъди спешни мерки за премахването на щетите от свлачището, затворило пътя Смолян – Мадан

Великотърновската община Златарица е сред "първенците" по брой свлачища у нас

Снимка: БГНЕС

В Община Смолян експерти от различни ведомства ще обсъдят спешни мерки за започването на неотложни дейности по премахването на щетите от свлачището, затворило пътя Смолян – Мадан, каза заместник областният управител на Смолян Андриан Петров:

"Комисията има за цел да извърши пълен оглед на срутището, да се определят, доколкото е възможно, причините за това да се появи и да се излезе със становище какво трябва да се прави в много кратки срокове, като до края на седмицата е времето, в което Комисията трябва да представи доклад. Трябва да се работи много бързо на терен". 

Експертите трябва да решат възможно ли е отваряне на едно от платната в района на срутището, или да се изгради обходен път през селата Орешец и Влахово. 

Комисия от експерти в Търговище днес ще провери състоянието на свлачището между селата Лиляк и Александрово, каза директорът на областното пътно управление инж. Марчо Марчев:

"Наблюдаваме го непрекъснато. Последните 3 дни няма ново пропадане, защото, ако се стигне до прекъсване на пътя, единствената алтернатива е през Пресян и пътя Лиляк – Цветница". 

Община Златарица във Великотърновско е сред общините с най-голям брой свлачища. Активните свлачища там са 32, има и 4 „спящи“, а две са укрепени. Това са свлачища, които реално застрашават инфраструктурата, обясни пред "Хоризонт" кметът на Златарица Пенчо Чанев. Има и още поне 30 свлачища, пръснати по територията на общината, които не са така опасни и само видоизменят релефа.

"Заради снеготопенето две свлачища в района предизвикаха проблеми. Свлачището край село Калайджии например е на метър от най-близките къщи. Засегнати са улици, една от които се е преместила с два метра. Ако друга съседна улица, която излиза на кръстовище, бъде откъсната, една трета от селото остава без достъп", разказа кметът на града.

Още информация по темата – в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна