Френски евродепутат предлага средствата по кохезионната и аграрната политика да не се намаляват

Снимка: БГНЕС

Да не се намаляват средствата по кохезионната и аграрната политика в европейския бюджет - това ще предложи евродепутатът от френската левица Изабел Тома на днешното обсъждане на многогодишната финансова рамка на ЕС в Европейския парламент:

"В доклада, който ще гласуваме, ние ще защитим и кохезионната, и аграрната политика. Първо, защото това са исторически стълбове в политиката на Европейския съюз и когато искаш да разшириш къщата, не събаряш нейните основи. Ние ще настояваме средствата по тях да се запазят. Аз лично дори бих искала те да се повишат - кохезионната политика е инвестиция, от каквато ЕС има нужда. Същото важи и за селскостопанската политика - знаем, че сме в общ пазар и ако проведем ренационализация в рамките на всяка страна, първо ще влезем в конкуренция една с друга, второ, ще фаворизираме индустриализацията на селското стопанство - това, което във Франция наричаме „фермата на хилядите крави“. Става дума за концентрация в ущърб на дребните селскостопански производители и най-вече на потребителите, които ще станат жертва на некачествена храна".

Има такива, които използват Брекзит, за да орежат тези средства и да намалят бюджета като цяло. Защото, ако не компенсираме Брекзит, ще се наложи и тази мярка, допълни Изабел Тома:

"Това обаче не е нещо ново - от 90-те години имаме бюджетна дефлация. Това са реалностите спрямо брутния вътрешен продукт. Така че идеята е да се намерят нови средства, които да не водят до пробив в националните бюджети, нито пък да ощетяват гражданите, които плащат данъци върху доходите си, както и малките и средни предприятия. Тези средства са в друг доклад - този на собствените ресурси, и са събрани в една кошница, така че да има диверсификация на възможностите. Има идея да се вземе печалбата на Европейската централна банка и да бъде дадена в полза на Европейския съюз, да се премахнат отстъпките на различните страни членки и да се наложат данъци, но не на гражданите, а на тези, които не ги плащат. Става дума за така нареченото „данъчно бягство“. Доказано е, че почти нито една от мултинационалните компании не плаща данъци. На тези техни привилегии трябва да се сложи край. Има идея също да се плаща и за финансовите транзакции, които облагодетелстват доста хора, но не подлежат на данъчно облагане. Има и други мерки като например „въглерод на границите“, която е срещу нелоялната конкуренция при вноса. В страни като Китай и Бразилия условията за производство не са на същото ниво нито по отношение на екологичните стандарти, нито на социалните. От тях може да се поиска да плащат за вноса си в Европа."

Тома посочи и контрааргументи срещу възраженията за начина, по който средствата от кохезионната и аграрната политика се изразходват в някои страни членки и за необходимостта от повече контрол:

"Добре е да има контрол от страна на Европейската комисия и ЕС като цяло и то не само върху България, а също така например Франция и Холандия. В последно време видяхме, че именно Холандия е шампион по неспазването на правилата - и по отношение на данъците, и на риболова. Мисля, че никой не трябва да дава уроци на никого. Иначе е нормално структурните фондове да се контролират, за което просто ни е нужна по-силна администрация, която да зачита правилата повече." 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Изненадващо подобрение на бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната през юни

През юни бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната се подобри изненадващо за пръв път от пет месеца насам, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред близо 5 хиляди европейски мениджъри, коeто е сякаш първи сигнал за известен икономически подем в края на второто тримесечие след доста слабото начало на..

публикувано на 22.06.18 в 12:58

НСИ: Разходите за труд в България нарастват с 6,8%, а за заплати - с 6,3% в началото на 2018 година

По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2018 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 6,8% спрямо същото тримесечие на предходната година и след ръст с 13,2% в края на миналата година. Увеличението в индустрията е с 9,3%, в сектора на услугите..

публикувано на 22.06.18 в 12:00

Постигнато е споразумение за излизане на Гърция от спасителния план

Министрите на финансите от еврозоната се споразумяха за условията по излизането на Гърция от третата ѝ спасителна програма. Мерките бяха обявени късно снощи след продължително заседание в Люксембург.  По силата на споразумението европейските кредитори ще преведат на Гърция последен транш от 15 милиарда евро и ще удължат с 10 години погасителния срок..

обновено на 22.06.18 в 11:47
Николина Ангелкова

69% от чуждите туристи в България са от ЕС

Приходите от чуждестранния туризъм в България са 6,9 милиарда лева, заяви по време на Пловдивския икономически форум министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя декларира, че целите на министерството са България да влезе в топ 5 на страните от Югоизточна Европа като целогодишна туристическа дестинация. Основните пазари на България са страните от..

публикувано на 22.06.18 в 11:15

Ръст на гръцките облигации и акции след решението на Еврогрупата за облекчаване на дълга на страната

В петък акциите на борсата в Атина поскъпват, а доходността на гръцките облигации се понижава към четириседмични дъна, след като финансовите министри на еврозоната, известни като Еврогрупата, се ангажираха с мерки за облекчаване на огромния държавен дълг на Гърция след успешното приключване на 20-ти август на третата и последна международна..

публикувано на 22.06.18 в 11:09
Емил Караниколов

Караниколов прогнозира икономически ръст от 3,9 %

В България има икономически дисбаланс, но напоследък има инвеститорски интерес към по-изоставащите райони заради преференциите, които се дават от правителството, заяви по време на Пловдивския икономически форум Емил Караниколов. Караниколов отчете като успех на Българското европредседателство поставянето на акцент върху индустриалното..

публикувано на 22.06.18 в 10:56

Клаудио Борджи: Излизане на Италия от еврото би разрешило проблемите, но правителството няма подобни планове

Излизането на Италия от единната европейска валута ще реши много от проблемите на страната, но това не е част от плановете на настоящото правителство, заяви в интервю за италианската преса в петък високопоставен депутат от крайното-дясната партия "Лига", която е част от коалиционното управление заедно с популисткото движение "Пет звезди". "Аз..

публикувано на 22.06.18 в 10:33